درخشش سینمای ایران در سال۲۰۱۷

double-quot

تهران- جارپرس- سینمای ایران چندین سال است که در جشنواره های مختلف جهانی حضوری فعال دارد. هرچند امکانات فنی و حرفه ای سینمای ایران قابل قیاس با سینمای آمریکا و اروپا نیست اما از قابلیت های خوبی برخوردار بوده و توانسته چشم انداز تازه ای را در هنر هفتم نمایان سازد.

کد خبر : 24210
تاریخ انتشار : یکشنبه 10 دی 1396 - 9:39
درخشش سینمای ایران در سال۲۰۱۷

 

به گزارش گروه تحلیل، تفسیر و پژوهش های خبری جارپرس به نقل از ایرنا، سینمای ایران از چنان جایگاهی برخوردار شده که نمی توان آن را نادیده انگاشت. بر این اساس، توانسته بخشی از مخاطبان سینمایی جهان را به خود جذب کند.
سینمای ایران در سال جای میلادی نیز در عرصه بین المللی خوش درخشید و نام ایران و هنر ایرانی را در عرصه جهانی مطرح کرد. جوایز اسکار و جشنواره فیلم ونیز بخشی از موفقیت های هنر هفتم ایران در سال این سال بود.
در این گزارش به حضور موفق سینمای ایران در سه جشنواره سینمایی اسکار، ونیز و کن پرداخته شده است.

** جایزه اسکار
جایزه سینمایی اسکار یکی از معتبرترین جایزه های سینمایی جهان است. طی بیست و سه سال معرفی منظم فیلم ایرانی به فرهنگستان علوم و هنرهای سینمایی، سینمای ایران توانسته به سه نامزدی اسکار بهترین فیلم خارجی زبان و یک نامزدی اسکار بهترین فیلمنامه دست پیدا کند که در نهایت ۲ جایزه اسکار بهترین فیلم خارجی زبان را دریافت کرده است.
فیلم «فروشنده» اثر اصغر فرهادی برنده جایزه بهترین فیلم خارجی در اسکار ۲۰۱۷ شد. این برای دومین بار بود که اسکار به اصغر فرهادی و سینمای ایران تعلق گرفت. فرهادی برای فیلم «جدایی نادر از سیمین» این جایزه را دریافت کرده بود.
فرهادی کارگردانی را به صورت حرفه ای از سال ۸۱ در سینما آغاز کرد و آثاری چون «رقص در غبار»، «شهر زیبا» ، «چهارشنبه سوری» ،«در باره الی » و « گذشته » در پرونده کاری او جای دارد.
فروشنده که آخرین اثر این کارگردان به شمار می رود در جشنواره کن ۲۰۱۶ نیز موفق به دریافت جایزه ‌های بهترین فیلمنامه و بهترین بازیگر نقش اول مرد شد. همانگونه که گفته شد، پیشتر نیز این کارگردان، در سال ۱۳۸۹ «جدایی نادر از سیمین» را ساخت که برنده جایزه های «اسکار» و «گلدن گلوب» در سال ۲۰۱۲ شد.
در زمینه محتوا و درونمایه فیلم های فرهادی لازم به یادآور است برخی منتقدان بر این باورند که بخشی از درونمایه آثار او مبتنی بر اخلاق و بی اخلاقی است. او در کنار پرداختن به مفاهیمی چون خیانت، دروغ، پنهان کاری و قضاوت، به مساله دیگری نیز علاقه نشان می دهد و آن غلبه گفتمان های گوناگون بر زندگی فردی و اجتماعی انسان معاصر است.
این کارگردان برجسته سینما، مسایل را تنها به افراد و شرایط روانی‌ شان تقلیل نمی دهد بلکه موقعیت‌ های بیرونی را نیز مورد نظر قرار می دهد.
اسکار ۲۰۱۷ دارای ویژگی های خاصی بود از جمله فضایی که با روی کار آمدن «دونالد ترامپ» را در جهان شکل گرفته بود، منجر به آن شد که مراسم بازتاب گسترده ای پیدا کند. به ویژه که مواضع مهاجرستیز و غیر انسانی ترامپ انتقادهای فراوانی را در عرصه جهانی برانگیخت. از این رو اسکار ۲۰۱۷ در سایه ریاست جمهوری او بیش از گذشته رنگ و بویی سیاسی به خود گرفت.
همین عامل سبب شد که اصغر فرهادی و عوامل فیلم فروشنده در اعتراض به فرمان ضد مهاجرتی ترامپ رییس جمهوری جدید آمریکا در این مراسم شرکت نکنند. در نتیجه «انوشه انصاری» نخستین فضانورد زن ایرانی و «فیروز نادری» از مدیران پیشین ناسا به نمایندگی از آنها در اسکار حضور بهم رساندند.

** جشنواره فیلم کن
جشنواره فیلم کن، یکی از معتبرترین جشنواره های سینمایی به حساب می آید. سابقه حضور سینمای ایران در جشنواره کن به سال ۱۹۶۱ میلادی باز می‌گردد. آخرین حضور ایران در این جشنواره طی دوران پیش از انقلاب، مربوط به دو فیلم «بهمن فرمان‌‌ آرا» است که نخستین بار سال ۱۹۷۵ با فیلم «شازده احتجاب» در بخش دو هفته با کارگردانان و دومین بار همزمان با وقوع انقلاب اسلامی ایران با فیلم «سایه‌های بلند باد» در بخش هفته منتقدین بود، البته در این سال فیلم «تداعی» ساخته «نورالدین زرین‌کلک» دیگر نماینده سینمای ایران در جشنواره کن بود.
پس از انقلاب، سی و سومین دوره جشنواره فیلم کن تنها چند ماه پس از وقوع انقلاب اسلامی برگزار شد. در این دوره فیلم «چریکه تارا» ساخته «بهرام بیضایی» در بخش نوعی نگاه جشنواره کن به نمایش درآمد.
نخستین بار جایزه نخل طلا برای سینمای ایران، در سال ۱۹۹۷ به فیلم «طعم گیلاس» ساخته عباس کیارستمی تعلق گرفت.
هفتادمین جشنواره فیلم کن، ۱۷ تا ۲۸ می ۲۰۱۷ در کن فرانسه برگزار شد. در این جشنواره آخرین ساخته عباس کیارستمی با نام «۲۴ فریم» در بخش رویدادهای جشنواره به نمایش درآمد. همچنین فیلم «لرد» به کارگردانی «محمد رسول اف» توانست جایزه بهترین فیلم در بخش نوعی نگاه را از آن خود کند.

** جشنواره فیلم ونیز
سینماگران ایرانی تاکنون با ۹۴ عنوان فیلم در ۳۲ دوره از ۷۴ دوره جشنواره فیلم ونیز ایتالیا حضور داشته‌اند که ۷۱ فیلم محصول سینمای ایران و ۲۳ فیلم محصول دیگر کشورها بوده‌ است. از ۷۱ فیلم محصول ایران، ۶۳ فیلم از محصولات رسمی و دارای مجوز بوده و تنها ۸ فیلم بدون مجوز به جشنواره ونیز راه پیدا کرده‌اند.
سینماگران ایرانی حضور یافته در جشنواره ونیز تاکنون ۵۰ جایزه از این جشنواره دریافت کرده‌اند که ۴۰ جایزه برای محصولات تولید شده در ایران و ۱۰ جایزه برای تولیدات دیگر کشورها بوده است. ۱۰ داوری نیز برای سینماگران ایرانی در بخش‌های مختلف جشنواره فیلم ونیز محقق شده است.
هفتادوچهارمین جشنواره فیلم ونیز از تاریخ ۳۰ اوت تا ۹ سپتامبر (۸ تا ۱۸ شهریور۱۳۹۶) در شهر ونیز ایتالیا برگزار شد. دراین دوره از جشنواره «وحید جلیلوند» جایزه بهترین کارگردانی و «نوید محمدزاده» جایزه بهترین بازیگری را برای فیلم «بدون تاریخ، بدون امضا» از بخش «افق‌های نو» جشنواره ونیز کسب کردند. این فیلم در سی و پنجمین جشنواره فیلم فجر در بهمن ماه ۹۵ سیمرغ بهترین کارگردانی، سیمرغ بهترین بازیگر نقش مکمل مرد و سیمرغ بهترین صداگذاری را دریافت کرد.

برچسب ها :

ناموجود
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰
  • نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.