تداوم خشکسالی با کاهش حجم آب سدهای چهارمحال وبختیاری

double-quot
شهرکرد – جارپرس – تبعات خشکسالی های متوالی متاثر از تغییر اقلیم در چهارمحال و بختیاری به کاهش ۱۶ درصدی آب ذخیره شده در سدهای این استان منجر شده است.
کد خبر : 16733
تاریخ انتشار : شنبه 27 شهریور 1395 - 7:16
تداوم خشکسالی با کاهش حجم آب سدهای چهارمحال وبختیاری

به گزارش جارپرس به نقل از ایرنا، طی ۹ سال گذشته بارش نزولات جوی در چهارمحال و بختیاری از حد میانگین کمتر بوده و در این سال ها نه تنها بارندگی به حد نرمال نرسیده بلکه کسری بارش ها را به همراه داشته، از این رو در آستانه ورود به نهمین سال پیاپی خشکسالی با کمبود شدید منابع آب سطحی و زیرزمینی مواجه شده و بسیاری از فعالیت های استان را تحت تاثیر خود قرار داده است.
از سویی تغییر الگوی بارش ها از برف به باران و تغییر زمان بارش ها روند خشکسالی را تشدید و اثرات مخرب زیادی بر محیط زیست و به ویژه منابع آبی این استان گذاشته است.
ممنوعه شدن هشت دشت از ۱۱ دشت استان و افت شدید سفره های آب زیرزمینی، خشک شدن ۵۸ درصد از آب چشمه ها، قنات ها و چاه ها، شکل گیری چشمه های گرد وخاک و گسترش پدیده بیابان زایی، خشکیدگی ۷۰ هزار هکتار از جنگل ها و ۲۰۰ هزار هکتار از مراتع، ایجاد تنش آبی در تعدادی از شهرها و آبرسانی سیار به جمعیت وسیعی از مناطق روستایی از مهمترین پیامدهای وقوع خشکسالی و کم آبی در این استان به شمار می رود.
کارشناسان هواشناسی، تغییر اقلیم را مهمترین عامل وقوع خشکسالی عنوان می کنند و معتقدند تغییر اقلیم سبب شده تا ضمن تغییر الگوی بارش ها از برف به باران، دمای هوا به ویژه در فصل پاییز و زمستان روند افزایشی پیدا کند.
کارشناسان در ادامه این مساله را تهدیدی برای منابع پایدار آب استان می دانند به گونه ای که در اسفندماه سال گذشته آب شدن برف انباشته شده رشته کوه های استان قابل مشاهده بود.
از سوی دیگر پدیده خشکسالی نه تنها منابع آب زیرزمینی را تحت تاثیر خود قرار داده بلکه در کاهش آب های سطحی نیز پیامد منفی داشته به طوری که به گفته سرپرست شرکت آب منطقه ای چهارمحال و بختیاری آب ذخیره شده پشت سدهای استان ۱۶ درصد کاهش داشته است.
فتح الله صابرپور در همین خصوص گفت: سد بتنی کارون ۴ و سه سد خاکی چغاخور، ناغان و سورک در محدوده استحفاظی استان احداث و به بهره برداری رسیده که مسئولیت بهره برداری از سد کارون ۴ برعهده شرکت توسعه منابع آب و نیرو است و مدیریت سه سد دیگر با مدیریت استان است.
وی با بیان این که خشکسالی های اخیر کاهش منابع آبی ذخیره در پشت سدهای استان را به همراه داشته است، تصریح کرد: میزان آب ذخیره شده پشت سد چغاخور در روز ۲۳ شهریور امسال ۱۰٫۷۴ میلیون مترمکعب گزارش شده درحالی که این میزان در مدت زمان مشابه سال گذشته ۱۲٫۶۸ میلیون مترمکعب بوده است.
سرپرست شرکت آب منطقه ای چهارمحال و بختیاری ادامه داد: همچنین آب ذخیره شده در سد ناغان ۵۶ صدم میلیون مترمکعب بوده که هم اکنون به ۲۷ صدم درصد کاهش یافته است.
به گفته صابرپور در سد سورک نیز با وجودی که از سال ۹۴ به بهره برداری رسیده به سبب کم شدن آب چشمه زاغی آبی ذخیره نشده و میزان آب مخزن آن صفر است و عملیات اجرایی سدهای چشمه زنه، باباحیدر و سورک نیز هنوز به اتمام نرسیده است.
با این وجود هرچند استان چهارمحال و بختیاری به سبب ماهیت کوهستانی بودن آن بخش زیادی از بارندگی ها که عمدتا باران است به شکل روان آب به سرعت از این استان خارج و به استان های اصفهان و خوزستان سرریز می شود، منفعت چندانی از روان آب ها و منابع آب ذخیره شده در پشت سدها نمی برد.
بیش از ۹۰ درصد از نیاز آبی استان از منابع آب زیرزمینی تامین می شود که با توجه به شرایط خشکسالی انتظار است با توسعه طرح های آبخیزداری و آبخوان داری بتوان منابع آبی موجود در این استان را حفظ و با مدیریت صحیح مصرف آب در حوزه های مختلف بتوان بر بخشی از تبعات ناشی از خشکسالی ها فائق آمد.

برچسب ها :

ناموجود
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰
  • نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.