راز غول پیکرشدن گوجه فرنگی‌های بسیار کوچک

double-quot

پژوهشگران می‌گویند راز رویش گوجه فرنگی‌های غول پیکر نه به خاطر کود یا شرایط عالی خاک بلکه به دلیل تغییرات ژنتیکی معدودی است که به مرور زمان به رویش گوجه فرنگی‌هایی منجر شده است که هزار برابر نیاکان وحشی خود رشد می‌کنند.   به گزارش خبرگزاری رویترز از شیکاگو، اگر این تغییرات اتفاق نمی‌افتاد گوجه

کد خبر : 6137
تاریخ انتشار : سه‌شنبه 29 مهر 1393 - 12:26
راز غول پیکرشدن گوجه فرنگی‌های بسیار کوچک
پژوهشگران می‌گویند راز رویش گوجه فرنگی‌های غول پیکر نه به خاطر کود یا شرایط عالی خاک بلکه به دلیل تغییرات ژنتیکی معدودی است که به مرور زمان به رویش گوجه فرنگی‌هایی منجر شده است که هزار برابر نیاکان وحشی خود رشد می‌کنند.

 

به گزارش خبرگزاری رویترز از شیکاگو، اگر این تغییرات اتفاق نمی‌افتاد گوجه فرنگی از اندازه تمشک بزرگتر نمی‌شد و گوجه فرنگی‌های کوچکی که آنها را درسته در سالاد می‌ریزند، در مقایسه با آنها گوجه فرنگی‌های بسیار درشتی به نظر می‌رسید.

 

استیون تانکسلی متخصص ژنتیک گیاهی از دانشگاه کورنل در ایتاکا نیویورک برای پی بردن به تغییرات ژنتیکی که امکان تبدیل گوجه فرنگی وحشی به انواع امروزی را با وزن نیم کیلوگرم فراهم ساخت مطالعاتی انجام داده است.

 

انسانها حدود ‪۱۰هزار سال پیش بومی‌سازی این گیاه را آغاز کردند. آنها هیچ گونه دانش ژنتیک و پرورش گیاه نداشتند، اما این تغییرات ژنتیکی را در این گیاه ایجاد کردند.

 

اکنون این سوال مطرح است که چگونه و چطور این اتفاق افتاد. تانکسلی توجه خود را بر روی تغییرات ژنتیکی که منجر به افزایش تعداد بخشهای داخل گوجه فرنگی شد معطوف کرد. خاستگاه این گیاه قاره آمریکا است.

 

اگر یک گوجه فرنگی را باز کنید درون آن اتاقک مانندها و دیواره‌هایی می بینید. معمولا هر کدام ‪۱۰تا‪ ۲۰اتاقک دارند.

 

مشروح تحقیقات تانکسلی در مجله نیچر ژنتیک منتشر شده است.

 

یک گوجه فرنگی وحشی واقعی فقط دو تا چهار اتاقک دارد اما یک اتفاق گیاه را به سوی ایجاد اتاقکهای بیشتر هدایت کرد و طبیعی است که هرچه تعداد این اتاقک‌ها بیشتر باشد ، میوه بزرگتر می‌شود. محققان ابتدا نقشه ‪۳۰ هزار ژن گوجه فرنگی را ترسیم کردند تا تفاوتهای میان گوجه فرنگی وحشی و امروزی را بیابند. آنها ‪۱۰ژن را مشخص کردند. سپس در بررسی بانک‌های مختلف ژن و به منظور مشاهده اینکه آیا این تغییرات ژنتیکی در سایر گیاهان نیز وجود دارد یا خیر در نهایت تعداد انگشت شماری ژن باقی ماند. با مقایسه توالی این ژنها محققان ژنی را به نام ‪fasرا یافتند که دچار جهش بزرگی شده بود.

 

هیچ یک از گوجه فرنگی‌های وحشی این جهش را نداشتند. وقتی نسخه وحشی این ژن را از یک گیاه وحشی گرفتند و درون یک گوجه فرنگی جدید گذاشتند ، گوجه فرنگی شروع به تولید میوه‌های کوچک کرد.

 

این جهش پیامی را که به گیاه می‌گوید اتاقک‌سازی را متوقف کن ضعیف می نماید.

 

در تحقیقات قبلی محققان تغییراتی را در ژن مشابهی یافتند که دستور توقف تقسیم سلولی را به سلولها صادر می‌کند.

 

این ژن به میوه بسیار کوچک در حال رشد و نمو فرمان توقف رشد را صادر می کند. گوجه فرنگی با این تغییر می‌تواند به اندازه گوجه فرنگی‌های ریز شود هر دو تغییرات ژنتیکی علت تفاوتهای زیاد در اندازه گوجه فرنگی وحشی و امروزی را مشخص می‌کند. یک تغییر ژنتیکی کنترل ساختار و دیگری کنترل تقسیم سلولی را به عهده دارند.

 

آنچه که شگفت آور است این است که انسانها ی قدیم هیچ دانشی از ژنتیک نداشتند .

 

این محقق می‌گوید با کمک این دانش می‌توان در آینده بومی‌سازی گیاهان را دگرگون کرد .

برچسب ها :

ناموجود
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰
  • نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.