0 نظر
164 بازدید

پنجم بهمن در آینه تاریخ معاصر/برگزاری نخستین انتخابات ریاست جمهوری در ایران

double-quot
تهران – جارپرس – امروز دوشنبه پنجم بهمن ۱۳۹۴ هجری خورشیدی، چهاردهم ربیع الثانی ۱۴۳۷ هجری قمری، بیست و پنجم ژانویه ۲۰۱۶ میلادی است. ۳۶ سال پیش در چنین روزی، نخستین انتخابات ریاست جمهوری در ایران برگزار شد.

کد خبر : 13421
تاریخ انتشار : دوشنبه 5 بهمن 1394 - 5:00
پنجم بهمن در آینه تاریخ معاصر/برگزاری نخستین انتخابات ریاست جمهوری در ایران

مهمترین رویدادهای تاریخ معاصر ایران در این روز، به شرح زیر است:

۵ بهمن ۱۳۶۳
آیت الله ملاعبدالله مدرس گرجی عالم بزرگ و صاحب آثار ارزنده ای همچون کشف الغوایه، حساب و جبر و تحقیق النسخ در ۸۹ سالگی درگذشت.

۵ بهمن ۱۳۵۸
نخستین انتخابات ریاست جمهوری در ایران برگزار شد، در این دوره، شمار واجدان شرایط برای رای دادن ۲۰ میلیون و ۸۷۵ هزار و ۳۹۱ تن بود که از این تعداد ۱۴ میلیون و ۱۵۲ هزار و ۸۷۷ تن یعنی ۶۷ درصد در این انتخابات شرکت کردند.

۵ بهمن ۱۳۵۷
دولت «شاپور بختیار» با اوج گیری خبرهای مربوط به بازگشت امام(ره) به وطن با هدف به عقب انداختن این سفر، اعلام کرد: «تمامی فرودگاه ها به مدت سه روز بسته می شود».

۵ بهمن ۱۳۵۷
خبرگزاری آسوشیتدپرس اعلام کرد: شاپور بختیار در نامه یی از امام خمینی(ره) خواسته است که سفر خود را به ایران به سه هفته بعد موکول کند تا او بدون نقض قانون اساسی، امنیت وی را تضمین کند و همچنین ارتش را آرام سازد.

۵ بهمن ۱۳۵۷
ستاد ویژه مراسم استقبال از امام(ره) اعلام کرد: هزاران جوان مسلمان مسئولیت حفظ جان امام خمینی(ره) را برعهده گرفتند.

۵ بهمن ۱۳۵۷
رادیو لندن اعلام داشت: بختیار حاضر به پذیرش تغییر رژیم با انجام انتخابات صحیح و سالم است.

۵ بهمن ۱۳۵۷
خبرگزاری فرانسه از قول شاپور بختیار گزارش داد: آیت الله خمینی اصولاً می تواند روز یکشنبه به تهران بیایند. وی گفت من آماده ام هرگونه امتیازی را در چارچوب قانون اساسی در اختیار امام خمینی قرار دهم!

۵ بهمن ۱۳۵۷
۱۰۰ تا ۱۵۰ هزار تن از طرفداران قانون اساسی برپایه گزارش خبرنگاران از ساعت ۹ صبح وارد میدان بهارستان شدند و قطعنامه ای را در هفت ماده خواندند.

۵ بهمن ۱۳۵۷
حجت الاسلام «محمد مفتح» سخنگوی جامعه روحانیت مبارز اعلام کرد که آیت الله خمینی(ره) تصمیم دارند به طرف تهران حرکت کنند و به هیچ عنوان حاضر به عقب انداختن این موضوع نیستند.

۵ بهمن ۱۳۵۷
کنسولگری های ایران در لندن و حیدرآباد هند به تصرف دانشجویان ایرانی مسلمان درآمد. در جریان دخالت پلیس برای خارج ساختن دانشجویان از این مکان، ۱۵ دانشجو زخمی و سه تن از آنها بازداشت شدند.

۵ بهمن ۱۳۵۷
امام خمینی(ره) به مناسبت بسته شدن فرودگاه ها در پیامی فرمودند: من از ملت ایران به ویژه اهالی شهرستان ها و روستاهای کشور که متحمل زحمت شده و از نقاط دور و نزدیک به تهران آمده اند، تشکر می کنم. از اینکه ایادی اجانب فرودگاه های سراسر کشور را به روی من بسته اند به ناچار تصمیم گرفتم تا روز یکشنبه ۲۹ صفر، هشتم بهمن به کشور برگشته و همچون سربازی در کنار شما به مبارزه علیه استعمار و استبداد تا پیروزی نهایی ادامه خواهم داد.

۵ بهمن ۱۳۵۷
تظاهرات گسترده ای در شهر بوشهر به پشتیبانی از امام خمینی(ره) و انقلاب اسلامی برگزار شد، در این تظاهرات دست کم یک هزار و ۵۰۰ تن از کارمندان نظامی پایگاه هوایی این شهر با لباس رسمی نظامی شرکت کردند اما در پایان این تظاهرات شماری از آنان که شناسایی شده بودند، بازداشت شدند.

۵ بهمن ۱۳۵۶
کتاب «به سوی تمدن بزرگ» که گفته می شد نوشته محمدرضا پهلوی است، منتشر شد. هویدا نخست وزیر به مناسبت انتشار این کتاب مجلس جشن و سرور بر پا کرد!

۵ بهمن ۱۳۵۵
هزاران تن در یک گردهمائی بزرگ در هلند اقدام های سازمان امینت و اطلاعات کشور(ساواک) و رفتار با زندانیان سیاسی را به عنوان نقض گسترده حقوق بشر در ایران محکوم کردند.

۵ بهمن ۱۳۵۵
محمد همایون بنیانگذار حسینیه ارشاد درگذشت و به دیار حق شتافت.

۵ بهمن ۱۳۵۰
هویدا نخست وزیر، بودجه ۱۳۵۱ خورشیدی را با سقف مبلغ ۵۴۸ میلیارد ریال به مجلس ارایه کرد.

۵ بهمن ۱۳۴۸
حملات رادیویی ایران و عراق با بالاگرفتن اختلاف ۲ کشور علیه یکدیگر شدت گرفت.

۵ بهمن ۱۳۴۱
بیشتر شهرهای ایران شاهد تظاهرات مردم علیه دولت بود، آنان به روش های مختلف طرح اصلاحات ارضی مورد نظر محمدرضا پهلوی را به تمسخر گرفتند.

۵ بهمن ۱۳۳۵
سرلشکر «نادرباتمانقلیچ» سفیر ایران در پاکستان به سفارت ایران در بغداد برگزیده شد.

۵ بهمن ۱۳۳۵
«داک هامر شولد» دبیرکل وقت سازمان ملل وارد تهران شد.

۵ بهمن ۱۳۲۹
«وثوق الدوله» نخست وزیر ایران درگذشت، او در زمان نخست وزیری خود با دریافت رشوه از انگلیس با امضای قرارداد ننگین ۱۹۱۹ موافقت کرده بود.

۵ بهمن ۱۳۲۰
«محمدعلی فروغی» نخست وزیر در آستانه بستن پیمان اتحادیه سه جانبه میان ایران، روسیه و انگلیس به هنگام برشمردن اهداف آن در مجلس شورای ملی، مورد هجوم یکی از حاضران قرار گرفت و به شدت زخمی شد.

۵ بهمن ۱۳۱۶
روابط رضاخان با آمریکا که به دنبال توهین پلیس این کشور به «عبدالغفار خان» سفیر ایران در واشنگتن قطع شده بود، با عذرخواهی فرستاده دولت آمریکا دوباره برقرار شد.

۵ بهمن ۱۳۱۴
«محمود علامیر» احتشام السلطنه رئیس نخستین مجلس شورای ملی در ۷۷ سالگی در تهران درگذشت.

۵ بهمن ۱۳۰۱
۲ روز پس از انتشار مقاله روزنامه قیام که با انتقاد به سیاست های احمد شاه خواستار برکناری «قوام السلطنه» شده بود، وی از مقام خود کناره گیری کرد. دولت او در ۲۶ خرداد ۱۳۰۱ خورشیدی شکل گرفته بود.

۵ بهمن ۱۳۰۰
رضاخان وزیر جنگ، افرادی را درصدر اداره های غله، نان و خالصجات قرار داد، تا عواید آنها را بدون اینکه وارد خزانه دولت شود به وزارت جنگ منتقل کند.

۵ بهمن ۱۲۹۲
تبریز و ارومیه صحنه جنگ های شدیدی میان قوای روسی و عثمانی بود.

برچسب ها :

ناموجود
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰
  • نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.