سرزمین آبشارها گرفتار خشکسالی شده است

double-quot

سنندج – جارپرس – تا چندی پیش کردستان به سرزمین آبشارها و رودخانه های خروشان، چشمه های طبیعی و چشمه سارهای جوشان معروف بود و با میانگین ۵۰۰ میلیمتر بارش در سال، از استان های پر آب کشور بود اما این استان اکنون با کم آبی روبه رو است و زنگ کمبود آب در آن

کد خبر : 3588
تاریخ انتشار : یکشنبه 11 خرداد 1393 - 11:49
سرزمین آبشارها گرفتار خشکسالی شده است
سنندج – جارپرس – تا چندی پیش کردستان به سرزمین آبشارها و رودخانه های خروشان، چشمه های طبیعی و چشمه سارهای جوشان معروف بود و با میانگین ۵۰۰ میلیمتر بارش در سال، از استان های پر آب کشور بود اما این استان اکنون با کم آبی روبه رو است و زنگ کمبود آب در آن به صدا درآمده است.

به گزارش جارپرس به نقل از ایرنا، برداشت بی رویه از منابع آب زیرزمینی، در کنار مصرف بی رویه آب به ویژه در بخش کشاورزی و شرب، از دلیل اصلی بحرانی شدن وضعیت منابع آبی کشور و کردستان است.

صرفه جویی در مصرف آب شرب خانگی که تامین، تصفیه و انتقال آن به مصرف کننده ، تلاش و هزینه زیادی دارد، در شرایط کنونی کمبود آب، ضروری می نماید.

ایران با ۱۹۰ لیتر مصرف آب شرب خانگی در روز، از کشورهای مصرف بالای آب در دنیا است؛ متوسط مصرف آب خانگی در دنیا برای هر نفر در روز ۱۵۰ لیتر است، و کشور ما از انگلیس که منابع آبی مناسبی دارد نیز سرانه مصرف بیشتری دارد.

با این حال میزان سرانه مصرف در کردستان ۱۰ لیتر از میانگین کشوری نیز بیشتر ، و به ۲۰۰ لیتر می رسد، البته این میزان در سال های گذشته ۲۵۰ لیتر بود که با فرهنگ سازی مقداری کاهش یافته است.

مدیرعامل آب و فاضلاب شهری کردستان در این باره گفت: ذخایر سدها و بارندگی کاهش یافته، که به طور محسوس آثار آن در تامین آب شرب دیده شده است.

ˈعلیرضا تخت شاهیˈ افزود: از مردم درخواست داریم که در شست وشوی اتومبیل، منزل، و مصرف آب شرب صرفه جویی کنند.

به گفته وی اگر مصرف آب ۱۰ درصد کاهش یابد از بحران پیشرو در تامین آب شرب عبور می کنیم.

وی با اشاره به تاثیر خشکسالی ها بر کمبود آب در کردستان گفت: امیدوارم وارد گام جیره بندی آب نشویم، و در این راه نیازمند همت و همراهی مردم برای صرفه جویی در مصرف آب هستیم.

تخت شاهی افزود: در شهرستان های بیجار، قروه، دهگلان و بانه وضعیت کمبود آب حادتر از سایر شهرستان ها است.

وی اظهار کرد: در سال های گذشته، چاه در دشت های شهرستان قروه در ۸۰ متری به آب می رسید، اما امروز در ۱۲۰ متری هم به آب نمی رسد که نشان از کاهش منابع آبی زیرزمینی دارد.

به گفته وی، منابع تامین آب زیرزمینی، بارندگی و برف هایی است که پس از فصل بارش، به تدریج آب می شوند، که به این صورت کاهش سطح آب های زیرزمینی نشان از کاهش بارندگی و منابع کلی آب دارد.

به گفته وی، ضروری است شهروندان با صرفه جویی، آب شرب مصرفی خود را به درستی مدیریت کنند تا مشکل رفع شود.

تاثیر چاه هایی که به منظور آبیاری زمین های کشاورزی حفر می شوند در کاهش میزان منابع آبی بسیار زیاد است؛ کنترل این چاه ها دشوار است به طوری که پارسال از هزار و ۲۱۱ حلقه چاه غیرمجاز شناسایی شده در کردستان، تنها ۲۱۱ حلقه چاه مسدود شد، ۱۷۷ حلقه چاه نیز برای صدور حکم به مراجع قضایی معرفی شد که تاکنون حکم ۶۵ حلقه از آنها صادر شده است.

جدا از اینکه فرآیند رسیدگی به حفر چاه های غیرمجاز بسیار طولانی است، تعدادی از چاه های غیر مجاز در سطح کردستان وجود دارند که شناسایی نشده اند.

حجم آب برگشتی به آبخوان در اثر انسداد چاه های غیرمجاز در پارسال، یک میلیون و ۵۰۰ هزار متر مکعب بوده ، که اگر تمامی این چاه ها مسدود شود، تا حدودی از سرعت کاهش آب های زیرزمینی می کاهد.

رییس روابط عمومی شرکت آب منطقه ای کردستان نیز با اشاره به کاهش حجم آب مخاذن سدهای استان در سال زراعی جاری، گفت: سال زراعی گذشته میانگین درصد حجم اب ذخیره سدهای کردستان ۷۴ درصد بود که این میزان در سال زراعی جاری به ۶۳ درصد کاهش یافته است.

ˈیوسف جعفریˈ افزود: حجم ذخیره سد وحدت سنندج به ۷۱ درصد کاهش یافته ،در حالی که این رقم پارسال ۸۲ درصد بود.

وی گفت: از امروز تا پایان امسال، حداقل به ۶۰ میلیون متر مکعب آب برای تامین آب شهرستان سنندج نیاز داریم که تنها می توانیم از ۴۷ میلیون مترمکعب آن استفاده کنیم و دسترسی به بقیه ذخیره سد امکانپذیر نیست.

وی اظهار کرد: اگر وضعیت به همین روال پیش رود و با توجه به اینکه در پاییز هم بارندگی آنچنانی در کردستان رخ نمی دهد، در آذر و دی مجبور به جیره بندی آب و قطعی چند ساعته خواهیم شد.

وی وضعیت کاهش ذخایر آب را با هیچ سالی قابل مقایسه نداست و گفت: کم آبی موجود در کردستان بی سابقه است.

جعفری خاطرنشان کرد: با این وجود از بسیاری از استان های مرکزی، استان تهران و حتی استان همدان وضعیت بهتری داریم.

مدیرکل سازمان هواشناسی کردستان نیز با اشاره به اینکه میزان بارش در این استان نسبت به میانگین بلندمدت ۱۴ درصد کاهش داشته، گفت: در سنندج این کاهش ۳۴ درصد بوده،که وضعیت این شهرستان را نسبت به دیگر نقاط استان بحرانی کرده است.

ˈطالب حیدریˈ افزود: میزان بارش نسبت به میانگین بلند مدت در شهرستان های بانه ۳۰ درصد، سقز ۲۳ درصد و مریوان ۲۲ درصد کاهش داشته است.

وی با اشاره به اینکه میزان بارندگی از ابتدای سال زراعی یعنی مهر پارسال در سنندج تا امروز ۲۵۳ میلیمتر بوده، اظهار کرد: انتظار بارندگی در سنندج در این مدت ۳۸۱ میلیمتر بود که نشان از کاهش میزان بارندگی دارد.

وی گفت: خشکسالی که از ۱۵ سال پیش در کردستان آغاز شده، همچنان ادامه دارد؛ علاوه بر اینکه امسال نیز کردستان دچار کم آبی است.

مدیرکل سازمان هواشناسی کردستان با بیان اینکه اگر انضباط در مصرف نباشد دچار مشکل می شویم، افزود: با چاپ بنر در سطح شهر نه تنها نمی توان مصرف آب شرب شهری را کاهش داد بلکه تاثیری نیز بر کشاورزی که بدون کنترل، هر میزان که بخواهد از منابع زیرزمینی استفاده می کند، ندارد.

حیدری، فرهنگ سازی را در زمینه مصرف، مهمترین کار برای ایجاد انضباط مصرف بیان، و ادامه داد: باید به طور مستمر شرایط سخت موجود را به مردم گوشزد کرد.

وی اهرم قیمت را نیز در کاهش مصرف موثر دانست و افزود: باید میزان مشخصی را برای مصرف مشخص کرد که اگر مشترک از این میزان بیشتر مصرف کرد قیمت آن افزایش محسوسی پیدا کند.

وی اظهار کرد: طبق قانون در ساخت و سازها نباید از آب شرب استفاده شود اما متاسفانه نظارتی بر این امر وجود ندارد.

وی افزود: پیشتر تانکرهای حمل آب در شهر دیده می شد که آب غیرشرب را برای ساخت و ساز حمل می کردند که امروز اثری از این تانکرها دیده نمی شود.

برچسب ها :

ناموجود
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰
  • نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.