0 نظر
123 بازدید

حرکت گام به گام ایران و هند در مسیر مبارزه با تروریسم

double-quot
تهران – جارپرس – ایران و هند طی سال های گذشته شاهد تهدیدهایی مشترک از جنس امنیتی و از جانب تروریست ها بوده اند. اکنون و در فضای پسابرجام، با تکیه بر اسناد همکاری امنیتی که پیش از این بین ۲ کشور به امضا رسیده می توان به حرکت گام به گام تهران و دهلی نو در مسیر مبارزه با تروریسم امیدوار بود.
کد خبر : 16287
تاریخ انتشار : دوشنبه 8 شهریور 1395 - 11:04
حرکت گام به گام ایران و هند در مسیر مبارزه با تروریسم

«علی شمخانی» دبیر شورای عالی امنیت ملی پس از ۲ روز گفت وگو با مقام های دهلی نو دیروز یکشنبه (هفتم شهریور) به ایران بازگشت. شمخانی در این سفر با «نارندرا مودی» نخست وزیر، «اجیت دوال» مشاور امنیت ملی نخست وزیر و شماری دیگر از مقام های عالی رتبه هند در ارتباط با مسایل گوناگون گفت وگو کرد. محور اصلی این گفت وگوها تحولات سیاسی و امنیتی منطقه و بین الملل بود. مبارزه با تروریسم به ویژه همکاری های اطلاعاتی در این زمینه از موضوع هایی بود که در کانون گفت وگوها قرار گرفت.
ایران و هند از جمله کشورهایی هستند که طی سال های گذشته به شکلی جدی با تهدیدهای تروریستی روبرو بوده اند. فعالیت گروه های پرشمار تروریستی از «جندالله» در مرزهای جنوب شرقی تا «پژاک» در غرب و منافقین خارج نشین، همچنین رویارویی با تهدید تروریسم دولتی از جانب رژیم صهیونیستی و گروه های تکفیری مسلح در پیرامون قلمرو ایران نشان از شدت و حدّت تهدیدهای تروریستی دارد.
رخدادهای تروریستی نظیر آنچه در سال ۲۰۰۸ میلادی در شهر مومبای هند گذشت نیز نشان داد که تروریست ها از هیچ تلاشی برای بر هم زدن امنیت این کشور بزرگ جنوب آسیا فرونمی گذارند.
جلوگیری از اقدام های خرابکارانه گروه های تروریستی به ویژه داعش که خود را در جایگاه قطب دهشت افکنی قرار داده، نیازمند افزایش توان اطلاعاتی است. توانمندی جمهوری اسلامی ایران در این زمینه مانع از انجام عملیات تروریستی در مرزها و قلمرو کشورمان شده است، این در حالی است که تروریست ها طی ماه های گذشته در کشورهای مختلف جهان بارها عملیات خرابکارانه انجام داده اند. «سیدمحمود علوی» وزیر اطلاعات و «عبدالرضا رحمانی فضلی» وزیر کشور تاکنون بارها از کشف و خنثی سازی برنامه های تروریست ها در ایران پرده برداشته اند.
در شرایطی که حمایت های اطلاعاتی، مالی و تسلیحاتی برخی دولت های منطقه از گروه های تروریستی زمینه های تقویت و گسترش دامنه کنشگری آنها را فراهم کرده است، پیوند اطلاعاتی و امنیتی میان تهران و دهلی نو می تواند عرصه عملیاتی تروریست ها را محدودتر کند و زمینه ساز گسترش صلح و ثبات در منطقه شود.
در ارتباط با تهدیدهای نوین امنیتی نیز شمخانی در دیدار با مشاور امنیت ملی نخست وزیر هند تاکید کرد: توازن در حکمرانی بر فضای وب و ایجاد بستر عادلانه و اخلاقی برای بهره گیری متوازن همه ملت ها و دولت ها از آن می تواند به عنوان محور همکاری مشترک در بخش سایبری مورد توجه قرار گیرد.
یکی از کارسازترین راه های تقویت روابط در این زمینه، اجرای سند همکاری های راهبردی است که سران تهران و دهلی نو آن را در سال ۱۹۹۸ امضا کرده اند؛ سندی که ترسیم کننده نقشه راه همکاری های امنیتی، نظامی و دفاعی است و امروز لزوم اجرای آن بیش از پیش احساس می شود. چه بسا ایجاد امنیت در راه های ارتباطی ایران و هند، گسترش مناسبات اقتصادی را با سرعت بیشتری به پیش ببرد.
پیشتر، محدودیت هایی که به موجب تحریم های ناعادلانه هسته ای بر ایران تحمیل شده بود، تنگناهایی جدی در مسیر همکاری های نظامی و امنیتی با دیگر کشورهای جهان ایجاد کرده بود و هر کشوری که خارج از چارچوب قطعنامه های شورای امنیت برای ادامه یا گسترش مبادله با ایران اقدام می کرد، با جریمه های سنگین این شورا مواجه می شد.
هند نیز در دوره تحریم های هسته ای چاره ای جز کاهش سطح مناسبات اقتصادی با ایران نداشت اما به رغم این فشارها هرگز روابط خود را با تهران قطع نکرد. حال با توافق هسته ای و عادی سازی روابط ایران با جهان، امکان همکاری ها حتی در حوزه های امنیتی و دفاعی نیز فراهم شده است.
آخرین رایزنی ها در این ارتباط به خردادماه امسال و سفر نخست وزیر هند به ایران برمی گردد. در جریان آن سفر، ایران و هند در کنار امضای ۱۲ سند همکاری در بخش های گوناگون، به مسایل مشترک دفاعی و امنیتی نیز توجهی ویژه نشان دادند.
در نشست خبری مشترک پایان سفر مودی، «حسن روحانی» رییس جمهوری کشورمان در خصوص بایسته های گسترش همکاری های دفاعی اظهارکرد که با توجه به اهمیت ثبات و امنیت به ویژه در افغانستان، عراق، سوریه، یمن و معضل تروریسم در منطقه، ۲ کشور تصمیم گرفتند که در زمینه مسایل سیاسی و ارتباطات اطلاعاتی روابط نزدیک تری را برای ایجاد ثبات در منطقه دنبال کنند.
البته پایه های این روابط سال ها پیش طرح ریزی شده بود. تهران و دهلی نو از همان سال های آغاز استقلال هند، پیمانی را با عنوان «صلح و دوستی ابدی» امضا کردند. آن پیمان و توافق های مشابه مانند آنچه در سال ۱۹۹۸ در قالب سند همکاری های راهبردی امضا شد، در شرایط کنونی می تواند برای درمان آفت افراط گرایی و تروریسم کارآمدی یابد و به تبادل کارشناسان نظامی، انتقال دانش نظامی، تعمیر جنگ افزارها، رزمایش های مشترک و همکاری های امنیتی، اطلاعاتی و سایبری بیانجامد.

 

ایرنا

برچسب ها :

ناموجود
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰
  • نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.