رادیکالیسم کور هیلاری



توافق هسته ای ایران با گروه ۱+۵ که بیش از هشت ماه از اجرایی شدن آن سپری می شود، مواهبی به همراه داشته است. بعد از برجام، همکاری های ایران وجهان گسترش پیدا کرد.ایران کشوی مهم است با پتانسیل اقتصادی-صنعتی فراوان.هم ایران به همکاری های دیگران احتیاج دارد و هم دیگران به همکاری با ایران نیاز دارند.درحال حاضر شاهد هستیم که این همکاری ها نیز شکل گرفته است.
درعین حال ایران یک کشور علمی و صاحب فن آوری است که در زمینه هسته ای نیز پشرفت های قابل توجهی داشته است.
بنابراین کشورهای دیگر نمی توانند ایران را مورد غفلت قرار دهند و ایران نیز نمی تواند جهان را نادیده بگیرد.بسیاری از پیشرفت های ایران مرهون همکاری با آژانس بین المللی انرژی اتمی است وآنها به ایران توصیه های فنی و علمی بسیاری کرده اند. کشورهای دیگر مانند چین، روسیه و پاکستان نیز همکاری هایی با ایران داشتند.
اگر ایران مسیر خود را درست پیدا کند و بپیماید، به جای آنکه انرژی اش تلف شود، خیلی سریع می تواند یکی از کشورهای گروه ۲۰ شود.گروه ۲۰، از بیست کشور جهان تشکیل می شود که ۸۵ درصد تولید ناخالص ملی جهان را در اختیار دارند.من معتقدم ایران نیز چنین جایگاه و پتانسیلی دارد که در آن گروه قرار بگیرد. اما برخی تردیدها و رنگ عوض کردن ها در ایران باعث می شود شرایط برای همکاری ایران در گروهی چون گروه ۲۰ فراهم نشود.
اگر شرایط فراهم شود ایران می تواند با بقیه کشورهای گروه ۲۰ دریک همکاری مشترک هم اقتصاد و هم صنعت خودش و هم جهان را توسعه دهد.علاوه براین مواهب، مذاکرات و توافق هسته ای باعث شد که ایران بتواند صنعت هسته ای ش را حفظ کند.امروز جمهوری اسلامی ایران حق غنی سازی اش را از دست نداده است.
از طرف دیگر تمامی تحریم هایی که از روز نخست انقلاب و به ویژه اشغال سفارت آمریکا در تهران از سوی غرب و دیگر کشورها برما مستولی شد، در یک پروسه حل و فصل شد، درحالی که ممکن بود سال ها این تحریم ها دامنگیر ما باشد ونتوانیم آن را حل کنیم.بنابراین تحریم ها از دامن ایران زدوده شد و مانند هر کشور دیگری می توانیم هر فعالیتی که می خواهیم درجهان داشته باشیم.
همچنین با به ثمر رسیدن برجام، اقتصاد و صنعت ایران شکوفا شده و رشد وتوسعه کشور به اعدادی نظیر ۴،۵ و سپس ۶ یا ۷ درصد در حال حرکت است.ایران هرزمان که بخواهد می توند مجددا به سمت غنی سازی گام بردارد اما امروز چون احتیاج نداشتیم براساس توافق با گروه ۱+۵ یک سری از فعالیت هایمان را تعلیق کردیم.
ایران باید اکنون دراین دوره نشان دهد که اهل همکاری با جهان است.اگر ایران به سمت تعامل و همکاری گام بردارد، دیگر کشورها نیز ارزش بیشتری برای کشور قائل خواهند شد.امروز اگر اختلافاتی میان تهران و ریاض پدید آمده، ما باید به درستی این اختلافات را حل کنیم.
باید توجه داشت که این اختلافات ناشی از همین توافق هسته ای است؛ چرا که ریاض از این مساله که ایران وارد تعاملات منطقه شده و به عنوان یک قدرت منطقه ای به ظهور رسیده بسیار خشمگین است.
باید بدانیم که اگر ایران روابط خوبی با قدرت های بزرگ داشته باشد عربستان شمشیرش راغلاف خواهد کرد.تا زمانی که روابط جمهوری اسلامی با کشورهای بزرگ وقدرتمند خصومت آمیز باشد، عربستان فضا پیدا می کند که دشمنی اش را با ایران گسترش دهد.
درخصوص آینده برجام در دولت آتی آمریکا باید توجه داشت که توافق هسته ای به واسطه قطعنامه ۲۲۳۱ آن چنان در این کشور محکم شده است که هیچ رئیس جمهوری درآمریکا نمی تواند آن را تغییر دهد.اما اگر آمریکایی ها به هرنحوی ایران را تحریک کنند و ایران به تعهداتش ادامه ندهد، رئیس جمهور جدید آمریکا حال چه هیلاری کلینتون باشد و چه دونالد ترامپ این فضا را پیدا خواهد کرد که توافق را تغییر دهد و شرایط دیگری را فراهم کند.
بنابراین تا زمانی که ایران به تعهداتش عمل کند و قطعنامه ۲۲۳۱ پابرجا باشد، هیچ کسی در آمریکا از جمله رئیس جمهور بعدی نمی تواند کاری بکند.این حرف هایی هم که می زنند بیشتر شعار تبلیغاتی برای رای جمع کردن از آمریکایی ها تندرو و افراطی یا با هدف جلب توجه لابی اسرائیل و اعراب است.
ما باید بدانیم که برخی از سخنان نامزدهای ریاست جمهوری آمریکا در خصوص برجام به درستی خطاب به چه کسانی است.
همچنین باید نسبت به این موضوع آگاه باشیم که نه خانم کلینتون و نه آقای ترامپ در عمل شبیه باراک اوباما نخواهد بود.اوباما اعتقاد به میانه روی، اعتقاد به تعامل سازنده، اعتقاد به همکاری و مذاکره دیپلماتیک و حل مشکلات از طریق مسالمت آمیز داشته است. کلینتون با وجودی که هم حزبی اوباما است اما در زمره تندروهای حزب دموکرات محسوب می شود. ترامپ هم وضعش مشخص است و بسیاری از جمهوریخواهان نیز از اقدامات او نگران و وحشت زده هستند.
ترامپ شخصی بسیارغیر قابل پیش بینی است وسخنان عوام فریبانه و ناشدنی نیز زیاد بر زبان آورده است.ممکن است چنین شخصیتی در برابر ایران نیز بهانه گیری کند اما باید به عنوان یک متولی توافق هسته ای را محترم بشماریم و اجازه ندهیم که کسی به آن خدشه وارد کند.
بنابراین بخش بخش زیادی از آینده برجام در دولت بعدی آمریکا به ایران ارتباط دارد و آن درصدی که به آمریکا مربوط است نیز به گونه ای است که اگر ما کار خود را به درستی انجام دهیم قطعنامه ۲۲۳۱ به آمریکا اجازه تخطی از برجام را نخواهد داد.
از:علی خرم کارشناس مسائل هسته ای
منبع:هفته نامه خبری، تحلیلی، مثلث، شماره سیصد و بیست و هفت، ۳ مهر ۱۳۹۵
برچسب ها :
ناموجود- نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
- نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰