اراده تهران و بغداد برای همگرایی روزافزون و همه جانبه



«سلیم عبدالله احمد الجبوری» رییس مجلس عراق با هدف گفت وگو با مقام های عالی رتبه کشورمان، روزشنبه سی ام مردادماه به ایران آمد. او در جریان این سفر افزون بر دیدار با «حسن روحانی» رییس جمهوری، با رییس مجلس شورای اسلامی و وزیر امور خارجه نیز گفت وگو کرد. بررسی تازه ترین تحولات و رویدادهای منطقه و همچنین تاکید بر ضرورت تداوم مبارزه با گروه دهشت افکن داعش از جمله محورهای مهم این گفت وگوها بود.
این نخستین باری نبود که الجبوری در این سِمت و در دوره دولت یازدهم به ایران سفر کرد. وی در سفر شهریور ماه پارسال خود به تهران با همتای ایرانی و نیز وزیر امور خارجه کشورمان دیدار و گفت وگو کرد.
در سفر دیروز الجبوری، لزوم تامین امنیت داخلی عراق و سایر کشورهای منطقه و همچنین مبارزه با گروه تروریستی داعش از جمله مهمترین محورهای رایزنی ها بود چرا که بیش از یک دهه از حمله آمریکا به عراق و گسترش ناامنی ها در این کشور می گذرد و عراق هنوز روی آرامش به خود ندیده است، به ویژه پس از پیشروی ستیزه جویان تکفیری داعش در عراق و اشغال بخش هایی از این کشور، روز به روز بر دامنه ناامنی و کشتارها در این کشور افزوده شد.
در این شرایط، جمهوری اسلامی ایران همواره روی موضع خود مبنی بر حفظ تمامیت سرزمینی این کشور متکثر و چندقومیتی پافشاری کرده و خواستار تحکیم انسجام داخلی و همسازی گروه های سیاسی- قومی عراق شده است.
پس از بالا گرفتن کار داعش و گسترش تهدیدهای پیش روی دولت و ملت عراق، ایران پایدارتر از هر کشور دیگر در کنار مردم عراق ایستاد و از تمامیت سرزمینی این کشور دفاع کرد. حمایت های همه جانبه ایران از دولت وملت عراق سبب فروکاهش تهدیدهای پیش روی این کشور شد تا در وضعیت کنونی با پاکسازی محور ارتباطی «القیاره- مخمور» از دست عناصر تروریستی داعش، نیروهای عراقی در آستانه تصرف شهر «موصل» دومین شهر بزرگ عراق و بزرگترین مرکز عناصر تروریستی در این کشور قرار گیرند.
حمایت جمهوری اسلامی ایران از یکپارچگی عراق و نیز مقابله با گروه های تروریستی بر کسی پوشیده نیست. این موضوع هرگز از نظر مردم عراق و رهبران آن دور نمانده است و سران بغداد بارها از همراهی و همکاری مثبت و سازنده ایران با عراق سخن به میان آورده اند.
در همین ارتباط بود که الجبوری پارسال در جریان سفر خود به تهران ضمن تقدیر از تلاش های ایران برای برقراری ثبات در عراق و منطقه اظهارکرد که دولت و ملت ایران در سخت ترین شرایط و در زمانی که جریان های تروریستی به دنبال بر هم ریختن ساختار داخلی عراق بودند به خواست دولت بغداد به این کشور کمک کردند. رییس پارلمان عراق دیروز نیز در دیدار با روحانی تاکید کرد که جمهوری اسلامی ایران در مبارزه با تروریسم پیوسته در کنار ملت و دولت عراق بوده و در این مبارزه، مهمترین نقش را ایفا کرده است.
در کنار کارشکنی های خارجی و تحریک شماری از کشورهای منطقه، امروز برخی مسایل داخلی سبب آشفتگی اوضاع سیاسی عراق شده است که تداوم و تشدید آن می تواند هزینه های زیادی را برای این کشور به همراه داشته باشد و انسجام ملی را با خطرهای جدی مواجه کند؛ اختلاف در پارلمان کنونی عراق یکی از این موارد است.
همین تنش های سیاسی در پارلمان بود که موجب شد برخی سفر الجبوری به ایران را در راستای منافع جناحی وی تفسیر کنند؛ حال آنکه این سفر به تامین منافع ملی عراق و تحکیم روابط دوجانبه تهران- بغداد منجر خواهد شد.
افزون بر نقش سازنده تهران و اعلام آمادگی کشورمان برای گسترش همکاری ها با هدف مبارزه با افراط گرایی و تروریسم، ۲ کشور منافع مشترک فراوانی در توسعه روابط اقتصادی دارند. سرعت بخشی به بازسازی مناطق آزاد شده و جنگ زده و همکاری برای بهبود وضعیت ارایه خدمات عمومی و رفاهی به شهروندان عراقی در سایه گسترش مناسبات تجاری – اقتصادی ۲ کشور قابل تحقق است، به ویژه آن که ایران در دوره پسابرجام و رفع تنگناهای خارجی بر مدار روابطی برد- برد می تواند شریک اقتصادی مطمئن و دارای مزیت و ظرفیت های فراوان برای عراق باشد.
در این میان، پارلمان عراق و مجلس شورای اسلامی نقش تعیین کننده ای در رفع مانع های پیش روی روابط و نیز گسترش مناسبات سیاسی و اقتصادی میان ۲ کشور دارند؛ اهمیتی که در در دولت یازدهم بیش از پیش درک شده است. به خاطر اهمیت روابط پارلمانی بود که پارسال الجبوری در دیدار با همتای ایرانی خود اظهارکرد که در یک سال گذشته بیش از ۲۰۰ سفر میان مسوولان ۲ کشور در حوزه قانونگذاری صورت گرفته و موافقتنامه های مختلفی در زمینه های امنیتی و اقتصادی میان آنان به امضا رسیده است.
فرجام سخن اینکه ایران و عراق بر مبنای حسن همجواری، اهداف مشترک منطقه ای، تهدیدها و فرصت های مشترک، قرابت های تاریخی- فرهنگی و منافع پرشمار گسترش روابط در زمینه های گوناگون از جمله اقتصادی مساعدترین بسترها را برای همگرایی و ایجاد الگویی از روابط تنگاتنگ دوجانبه در منطقه پرچالش خاورمیانه پیش رو دارند.
برچسب ها :
ناموجود- نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
- نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰