ابعاد مختلف نقشه کلان راه کشور و توزیع نابرابر درآمد ها طی نیم قرن
حضرت آیت الله خامنه ای رهبر معظم انقلاب اسلامی در اولین روز بهار و نخستین روز سال ۱۳۹۳ ، در اجتماع عظیم و پرشور زائران و مجاوران رضوی علیه السلام با تبریک مجدد سال نو ، ابعاد مختلف نقشه کلان راه کشور در سال جدید یعنی “اقتصاد و فرهنگ با عزم ملی و مدیریت جهادی” را تبیین کردند و با تشریح ماهیت ، ظرفیت و الزامات تحقق مقاوم سازی اقتصاد و باید و نبایدهای عرصه بسیار مهم فرهنگ تاکید کردند : باید اقتصاد ایران را به گونه ای قوی کنیم که هیچ تکانه ای در جهان و هیچ کس در هیچ جای دنیا چه امریکا و چه غیر امریکا نتواند با یک تصمیم گیری و یک نشست و برخاست ، بر اقتصاد کشور و معیشت مردم ما اثر بگذارد .
در سال های قبل از دهه ۱۳۴۰ عمده افراد ثروتمند ، مرفه و پر در آمد جامعه ایران ، بزرگ مالکان و زمین داران بودند . این افراد اگر چه کارگران خود را استثمار می کردند اما در کل افراد زیادی در اثر ثروت و درآمد آن ها به کار اشتغال داشتند . ضمن اینکه ثروت و درآمد آن ها منجر به افزایش تولید و ثروت جامعه می شد . در سال های دهه ۱۳۴۰ و ۱۳۵۰ و تقریبا دهه ۱۳۶۰ عمده افراد پردرآمد و ثروتمند جامعه ، صاحبان صنایع و کارخانه داران بودند که افزایش درآمد و ثروت آن ها تا حدی بیشتر از زمین داران منجر به افزایش اشتغال در تولید در جامعه می شد اما طی سال های دهه ۱۳۷۰ نوع کار و حرفه افراد جامعه مجددا تغییر کرد . افرادی از جامعه به در آمد و ثروت بیشتری دست یافتند که به کارهای دلالی ، سفته بازی و کارهای غیر تولیدی اشتغال داشتند و عمده درآمد آن ها از طریق دریافت رانت های دولتی مانند دریافت تسهیلات بانکی کلان و کم بهره ، ارز ارزان ، مجوز واردات کالا و یا قاچاق کالا به دست می آمد . درآمد بالا و ثروت این ثروتمندان عمده جامعه کمتر منجر به افزایش تولید و اشتغال در جامعه شد و این افراد عمدتا سرمایه و پس اندازشان را یا به خارج از کشور انتقال دادند و یا در کارهای غیر تولیدی به کار گرفتند.
شیوع فساد در جامعه منجر به افزایش هزینه ها و کاهش انگیزه ها برای سرمایه گذاری ها – چه داخلی و چه خارجی – می گردد و این امر نیز به نوبه خود منجر به افزایش نرخ بیکاری و تشدید فقر می گردد و چنانچه نرخ رشد جمعیت نیز بالا باشد در آن صورت منحنی رشد فقر و بیکاری شیب نگران کننده ای به خود می گیرد.
بنابر این سیاست های غلط اقتصادی زمینه انواع رانت خواری ها و شیوع مصادیق مختلف فساد را فراهم و منجر به توزیع به شدت نابرابر درآمد ها و گسترش فقر گردیده است.
بطور کلی ، فقر و بیکاری از بین نخواهد رفت مگر آنکه رشد اقتصادی تقویت شود و این امر اتفاق نمی افتد مگر اینکه محدودیت های اقتصادی رفع و اقدام به آزادسازی اقتصاد شود ، انحصارات و زمینه های رانت خواری از بین برود ، فساد (رشوه خواری ، اختلاس ، تخصیص ناکارآمد منابع ، تبار گماری و مدیریت ضعیف و ناکارآمد دولتی و سایر مصادیق فساد) مهار شود ، رشد جمعیت تحت کنترل درآید ، سرمایه گذاری های داخلی از طریق وضع سیاست های حمایتی تشویق شوند ، قوانین تسهیل کننده سرمایه گذاری های خارجی فراهم و بر جذب هرچه سریع تر و بیشتر آن – بویژه سرمایه گذاران ایرانی خارج از کشور – تاکید گردد و نظام تامین اجتماعی کارآمد برقرار شود.
عین الله مهربان – مدیرمسئول
برچسب ها :
ناموجود- نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
- نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰