مجلس شورای اسلامی و آزمون هیات رییسه



به گزارش جارپرس به نقل از ایرنا، طبق آییننامه داخلی مجلس شورای اسلامی، اعضای هیاترییسه متشکل از ۱۲ نفر، با رای اکثریت نمایندگان برای یک سال آینده انتخاب میشوند.
هفتم خرداد، سالروز تشکیل مجلس شورای اسلامی است که هر ساله اعضای هیاترییسه مجلس، کمیسیونها و فراکسیونها برای یک سال آینده در این روز یا قبل و بعد آن تعیین میشوند.
انتخابات هیات رییسه یکی از مصادیق احترام به آرای وکلای ملت است که فراکسیون های مجلس در نتیجه آن اثر بخش هستند. به طور مشخص سه فراکسیون سیاسی مجلس یعنی امید، رهروان ولایی و مستقلین ولایی به عنوان گعده های اثرگذار طی روزهای گذشته به منظور کسب بیشترین تعداد کرسی در این انتخابات تلاش خواهند کرد.
در بازه زمانی نزدیک به این انتخابات گروه های مختلفی در داخل بهارستان و چهره هایی در عرصه سیاست ایران ضرورت هایی برای هیات رییسه تازه تعریف کرده اند و حتی سخن از شروط حضور در ترکیب هیات رییسه سوم مجلس دهم است.
گرچه هنوز برخی فراکسیون ها درباره نامزدهای خود در این انتخابات به نتیجه مشخصی نرسیده اند اما به نظر می رسد تصمیم غالب فراکسیون ها حفظ ترکیب هیات رییسه با کمترین تغییر است.
آنچه از فحوای کلام برخی در فراکسیون رهروان ولایی و مستقلین برداشت می شود این است که تمایل بر حفظ ریاست «علی لاریجانی» برای سومین سال پیاپی است. با چنین تلاشی، به نظر می رسد امیدهای مجلس دهم به همان نیابت رییسی دو عضو خود اکتفا کنند.
اما درباره دیگر اعضای هیات رییسه زمزمه ها و ضرورت های بسیاری مطرح می شود. حضور نماینده ای از اهل سنت و یکی از بانوان در جایگاه هیات رییسه از جمله این ضروریات هستند. تعداد نمایندگان اهل سنت مجلس بیش از ۲۰ نفر و تعداد نمایندگان زن نیز ۱۷ نفر است. بر همین اساس زمزمه های حضور این دو گروه در هیات رییسه سوم مجلس دهم چندان دور از ذهن هم نخواهد بود.
**تاثیر انتخابات هیات رییسه بر تحولات کشور
انتخابات هیات رییسه مجلس در خرداد ماه سال جاری تنها بر مسائل داخلی پارلمان موثر نخواهد بود. در معادلات سیاسی، اقتصادی و حتی فرهنگی کشور که روز به روز هم به سمت پیچیدگی پیش می رود هیات رییسه به ویژه رییس قوه مقننه می تواند نقش آفرینی جدی داشته باشد.
دولت برای پیشبرد برنامه های خود نیازمند همراهی همدلانه مجلس است و هماهنگی چنین همدلی از سوی وکلای ملت تنها برعهده رییس و هیات رییسه است. بنابراین ترکیب این هیات برای دولت مهم خواهد بود. هرچند بر پایه اصول مصرح قانون اساسی درباره تفکیک قوا، دو قوه دیگر در تعیین این ترکیب نقش و دخالت خاصی نخواهند داشت اما اهمیت و تاثیر آن بر قوای دیگر به ویژه دستگاه اجرایی قابل کتمان نیست.
شواهد رفتاری و سیاسی مجالس نهم و دهم در برهه های مختلف نشان می دهد که در مجلس نهم این هیات رییسه بود با درایت توانست از تندروی های برجامی جلوگیری و یک صدا و پیام واحد را از سوی ایران به جهانیان ارسال کند.
در مجلس دهم نیز با وجود همسویی نسبی با دولت، تدبیر اعضای هیات رییسه توانسته است جوی به نسبت عقلایی در جلسات صحن ایجاد کند. فضایی که منتقدان و مخالفان دولت گرچه می توانند سند دستاورهای برجام را آتش زنند اما از سوی نواب رییسه مورد سرزنش قرار می گیرند. بر همین اساس است که تاثیر و اهمیت ترکیب هیات رییسه گاهی چهره های سیاسی و حتی برخی مسوولان خارج از بهارستان را هم به واکنش وا می دارد.
جامعه نیز در مقطع کنونی چشم انتظار هیات رییسه ای مصمم اما آرام است. هیاتی که با وجود تفاوت ها و گاهی تضادها در مسلک سیاسی، منافع ملی را ترجیح می دهند و از جناح بازی های مرسوم و مشهور عده ای از وکلای ملت پیشگیری می کنند.
**گمانه زنی ها درباره ترکیب هیات رییسه
با وجود آنکه تا لحظه تنظیم این گزارش روسا یا سخنگویان فراکسیون های مجلس از تصمیم و نظر خود درباره انتخابات هیات رییسه سخنی رسمی نگفته اند اما به نظر می رسد، جز کرسی های ریاست و نواب رییسی، دیگر کرسی های منشیان و کارپردازان به نسبت مساوی میان سه فراکسیون (امید، رهروان ولایی و مستقلین ولایی) تقسیم شود و بر پایه شواهد موجود در اظهار نظرهای برخی اعضای این فراکسیون ها، ریاست مجلس همچنان در اختیار ولاییون و نواب اول و دوم هم به فراکسیون امید خواهد رسید.
اهمیت قوه قانونگذار در کشور و هیات رییسه اداره کننده آن در طی روزهای آینده گمانه زنی ها درباره ترکیب آن را جدی تر خواهد کرد. اما آنچه این میان اهمیت دارد آن است که آن مجلس و این هیات رییسه در مقطع کنونی باید آرامش بخش جامعه و گریزان از تنش ها انتخاب شوند و کار کنند.
از : لیلا واحدی
برچسب ها :
ناموجود- نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
- نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰