تحلیل های انتخاباتی از مناظره تا سفرهای تبلیغاتی

تهران – جارپرس -در آستانه انتخابات ریاست جمهوری دوازدهم ، این روزها از سویی سفرهای استانی نامزدها و تحلیل های انتخاباتی در عرصه داخلی و از دیگر سو مراسم انتقال قدرت در فرانسه درحوزه خارجی بازتاب بسیاری داشته است.

به گزارش جارپرس به نقل از ایرنا، موضوع انتخابات و سفر «حسن روحانی» به استان های لرستان و اصفهان در روزنامه های چاپ امروز برجسته شد و مقاله نویسان و نویسندگانِ روزنامه های امروز دوشنبه ۲۴ اردیبهشت ماه، به تحلیل برنامه ها و رویکرد انتخاباتی نامزدها پرداختند.
**بازتاب سفر رییس جمهوری به اصفهان
سفر انتخاباتی روز گذشته «حسن روحانی» به اصفهان و خرم آباد و اظهارات او در جمع مردم این دو شهر مهمترین محور خبری- تحلیلی روزنامه های امروز بود. بسیاری از روزنامه ها با اختصاص تصویر و عنوان نخست خود به این سفرها، به بررسی حاشیه های آن پرداختند.
روزنامه «شرق» در گزارش خود با برجسته سازی بخشی از سخنان روحانی درباره برجام و رفتار رقبای انتخاباتی، به نقل از وی نوشت: میگویند ما هم برجام را قبول داریم؛ باور کنیم؟ شما تا دیروز هرچه در توان داشتید و هرچه بیلبورد در تهران بود، علیه برجام استفاده کردید؛ وقتی با قدرتهای خارجی مشغول مبارزه بودیم، از پشت خنجر زدید، حالا طرفدار برجام شدهاید؟!». رئیس دولت تدبیر و امید با تأکید بر اینکه حفظ برجام سختتر از بهدستآوردن آن است، افزود: «نگهداری برجام سختتر از بهدستآوردن توافق است، حفظ صلح و امنیت بالاتر از بهدستآوردن آنهاست.
«شعاراصفهان: به عقب برنمیگردیم» عنوان اصلی گزارش روزنامه «اعتماد» از سفر روحانی به اصفهان بود که در بخش هایی از آن می خوانیم: شلوغ بود آنقدر شلوغ که جای سوزن انداختن نبود. میدان نقش جهان روز گذشته مملو از جمعیت بود جمعیتی که از ساعتها قبل نسیم اعتدال را استشمام کرده و حالا میدان را به تسخیر خود درآورده بودند. اصفهانیهایی که امید توی چشمهای تکتکشان موج میزد و همه آمده بودند تا با هم نگذارند از نیمه راه به عقب بازگردند.رئیس جمهوری در جمع مردم اصفهان گفت که ما برای یک تصمیم تاریخی امروز در نگین انگشتر جهان جمع شدهایم. ما برای یک تصمیم مهم جمع شدهایم و میخواهیم رییسجمهور به عنوان منتخب و نماینده کل ملت ایران انتخاب کنیم نه به عنوان نماینده یک باند در کشور. این کاندیدای انتخابات ریاستجمهوری با طرح این پرسش که آیا ما میخواهیم فردی را به عنوان رییسجمهور انتخاب کنیم یا به عنوان رییس و قیم از طرف یک گروه خاص؟ گفت: رییسجمهور کسی است که برای امنیت کشور شما تصمیم میگیرد، ما امروز صاحب امنیت هستیم.
روزنامه «همدلی» هم زیر عنوان «نصف جهان به پا خاست» بخش هایی از سخنان روحانی در جمع مردم اصفهان را منتشر کرد در این روزنامه می خوانیم: روحانی با تاکید بر اینکه ما همه با یکدیگر برادریم و با نهادهای انقلاب دوست هستیم و رفتارمان با همه آنها برادرانه است گفت که ما تنها یک چیز میخواهیم آن هم اینکه قیم نمیخواهیم؛ ما به شهدا، سپاهیان و ارتشیان خود افتخار میکنیم، ولی میگوییم هر کسی کار خود را انجام دهد. ما دست نظامیان را میبوسیم، اما آنها باید کار نظامی خود را انجام دهند.
«میگوییم که هر چیزی به جای خودش نیکو است. این کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری صحبتهای خود با تاکید بر اینکه روز جمعه ایران جدیدی را خواهیم ساخت و خواهیم گفت که دوران پروندهسازی پایان یافته است، اظهار کرد که در این روز با صدای بلند و با رای خود خواهیم گفت که دوران تخریب و نابودی اخلاق پایان یافته است و زندگی آرامتر و امنتر و پیشرفت بیشتری را در ایران خواهیم ساخت.
روزنامه «جوان» هم در تحلیل خود از سفرهای انتخاباتی روحانی نوشت: دولت اعتدال در ورطه افراط افتاده است. روحانی در تبلیغات انتخاباتی دیروز خود در لرستان و اصفهان و روزهای قبل در همدان، ارومیه و شیرودی گفتمان اعتدال ادعایی خود را کنار گذاشت و سنگ افراط به دست گرفت تا بر چهره رقیبان خود و بر چهره نظام بکوبد. او در ادبیاتی متفاوت و با لحنی عصبی مردم را از لولوی پشت خرمن میترساند و رقبای خود را دشمنان مردم معرفی میکرد. در واقع هراس انداختن در دل مردم مطابق نسخهای که اصلاحطلبان برای روحانی نوشتهاند، به اوج خود نزدیک شده است.
در روزنامه «جمهوری اسلامی» هم می خوانیم: میدان نقش جهان اصفهان دیروز شاهد خلق حماسهای عظیم در حمایت از دکتر حسن روحانی کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری با شعار «وصیت هاشمی، حمایت از روحانی » بود. کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری با تاکید بر اینکه ما میخواهیم تعامل سازنده با جهان را ادامه بدهیم، گفت که میخواهیم دانشگاههای ما با دانشگاههای جهان در ارتباط باشند و فناوریهای پیشرفته را به ایران بیاوریم. ما نمیگذاریم بازار نفت ما در اختیار عربستان قرار بگیرد و گاز کشور ما در اختیار همسایه جهانی باشد. ما نمیگذاریم نفت ایران در اختیار همسایه غربی باشد.
روزنامه «کیهان» هم با انتقاد از حضور «محمد جواد ظریف» وزیر امورخارجه در سفرهای انتخاباتی روحانی، نوشت: دستگاهها و مراکز دولتی رسماً به ستاد انتخاباتی روحانی تبدیل شدهاند. وزارت امور خارجه که مسئولیت سنگینی در دفاع از حقوق ملت ایران بر عهده دارد، در مقابل گستاخی و عهدشکنیهای مکرر آمریکا به فشار ایمیلی و پیام توئیتری و گلایه محترمانه بسنده میکند اما از سوی دیگر در ایام رقابتهای انتخاباتی- در نقش روابط عمومی ستاد انتخاباتی- بیانیههای طولانی و تندی علیه دیگر نامزدها و منتقدان منتشر کرد. اما جالب توجه اینکه وزیرخارجه، دیروز، نامزد ریاست جمهوری دوازدهم را در سفر انتخاباتی به اصفهان همراهی کرد و در توجیه این اقدام گفته شد آقای ظریف مرخصی گرفته است! باید توجه داشت که وقتی آقای روحانی در برنامه مناظره حاضر میشود یا به سفر انتخاباتی میرود دیگر در قامت شخصیت حقوقی خودش، یعنی در قامت رئیس جمهور نیست بلکه نامزد دوازدهمین انتخابات ریاست جمهوری است و این اقدام وزیرخارجه زیرپا نهادن آشکار قانون است.
**انتخابات و ضرورت توجه به اخلاق و شفافیت
همزمان با اوج گیری برنامه های تبلیغاتی نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری، فعالان و تحلیلگران سیاسی به ارزیابی محتوا و تاثیر این برنامه ها بر انتخابات دوازدهم پرداختند. این تحلیل ها و ارزیابی ها در روزنامه های چاپ امروز مورد توجه قرار گرفت.
در روزنامه شرق به قلم «کامبیز نوروزی» حقوقدان می خوانیم: مبارزات انتخاباتی دوازدهمین دوره ریاستجمهوری ایران آخرین روزهای خود را میگذراند. بازنده اصلی را جایی دیگر و در چیزی بسیار مهمتر و عزیزتر از آدمها باید جست. حجمی از بیاخلاقی که در این دوره بعضی از نامزدها به مبارزات انتخاباتی تحمیل کردند شاید در هیچیک از ادوار انتخابات کشور سابقه نداشته است. در این دوره در حد بیسابقهای درباره واقعیتهای اقتصادی و اجتماعی و سیاسی کشور اطلاعات نادرست و غیرواقعی گفته شد. خصوصاً دو نامزد اصلی اصولگرا تلاش فراوان در این کار داشتهاند. وعدههای واهی بیاساس و غیرقابلتحقق دادند و این نیز غیراخلاقی است. از حاکمیت قانون و قانونمداری بسیار گفتهایم، اما حق آن است که اگر اخلاق نباشد هیچ اثری از قانون نمیتوان یافت. اخلاق اساس حقوق است. کسانی که اخلاق نمیدانند ارزشی هم برای قانون قائل نیستند. آنجا که نه اخلاق باشد نه قانون هیچ چیز نخواهد بود.
روزنامه اعتماد هم در یادداشتی به قلم « معتمدنژاد» فعال فرهنگی آورد: اغلب تصمیمگیران سیاسی و حکومتی که در راس هرم قدرت به ایدهپردازی وسپس قدرت چانهزنی از بالا به پایین را در جامعه ترسیم میکنند، شناخت فضای تصمیمگیری در جامعه را کمرنگ کرده و نا آگاهی را به ویژه در دهکهای پایینتر جامعه در قالب «بخشش اقتصادی» تلقین و تحمیل میکنند. آنچه در این بین عاید میشود ملغمهای از اختلاط طبقات اجتماعی است که در «انتخاب و تصمیم معقول» سردرگم مانده و این خلأ بهترین فضایی است که آن دسته از نامزدهای اتنخابات که فاقد هرگونه برنامه هستند، به جولانگاه پیروزی اهدافشان نزدیکتر شوند. شایسته است که فضای تصمیمگیری کاملا منطقی و حقانی و بدون هیچ گونه شایبهای برای ملت ترسیم شود تا از طعم شیرین آن هر دو طیف ملت و دولت بهره ببرند.
در روزنامه «رسالت» می خوانیم: انتخابات فرصتی است برای نوسازی اقتدار و امنیت ملی. انتخابات فرصتی است برای مشروعیتبخشی مردمی به نظام و کشور. انتخابات فرصتی است برای بازخوانی کارکردها و وعدهها و نیز ارزیابی عملکردها. انتخابات فرصتی است برای پوستاندازی و زایش حرکتی جدید در اجرا. انتخابات فرصتی است برای نوسازی وحدت و انسجام ملی با تعمیق مشارکت و قدرتنمایی در برابر دشمن. هوش سیاسی و پایبندی به آرمانهای نظام حکم میکند از این فرصتها استفاده کنیم. متاسفانه رئیس جمهور مستقر به هر قیمت ولو زیر سوال بردن اقتدار ملی و به خطر انداختن امنیت ملی میخواهد با جذب چند رای بیشتر همچنان بر کسی صدارت دولت تکیه زند.
روزنامه «ابتکار» هم در یادداشتی زیر عنوان « رشد اتهام زنی در غیاب شفافیت» آورد: مناظره آخر انتخابات نیز با اتهامهایی از سوی برخی نامزدها پیگیری شد. اتهام فساد برای اولین بار نبود که مطرح می شد. موضوعی که البته بعد از مناظره با واکنش افرادی مواجه شد که نامشان به هر دلیل در این مناظرهها آورده شد. این افراد خواهان پاسخگویی به اتهام هایی شدند که نه از سوی یک نهاد نظارتی که از زبان یک نامزد انتخاباتی مطرح شد. سوال اساسی در ذهن افکار عمومی این است که این اتهام ها اگر اثبات نشده است چرا مطرح می شود و اگر ثابت شده است چرا نهادهای نظارتی اطلاعاتی از آن به مردم اعلام نکرده اند. متغیر اصلی در این معادله را می توان در عدم شفافیت جست و جو کرد. به طور قطع شفافیت در فضای اقتصادی کشور می تواند از سوی همه نهادهای نظارتی در هر سه قوه از بروز چنین اتهاماتی جلوگیری کند.
روزنامه جوان در سرمقاله خود به قلم «عبدالله گنجی» مدیر مسوول این روزنامه نوشت: وقتی میبینم توبهفرمایان به هر ریسمان و دستگیرهای برای رأی چنگ میزنند و نظام جمهوری اسلامی را جایگزین رقبا کردهاند احساس کردم باید تدابیر رأیساز دولت مستقر را مرورنمایم. جریان مستقر پس از سنجشهای متعدد به این نتیجه رسید که امکان پیروزی قاطع به راحتی در دسترس نیست لذا روشها و تدابیر سهگانهای را طراحی نمودند که عبارتند از: تدلیس برای توده، رقیبهراسی برای نخبگان و جوانان و رقابت با نظام برای جذب رأی سیاه. که برخی از این روشها سالها از سوی اصلاحطلبان مورد تمسخر و استیضاح بود اما اکنون با آن همراهاند.
**رییس جمهوری جدید و انتقال قدرت در فرانسه
روز یکشنبه «امانوئل مکرون» به صورت رسمی کار خود به عنوان رییس جمهوری جدید فرانسه آغاز کرد. این موضوع در شماری از روزنامه های امروز مورد توجه قرار گرفت. روزنامه «دنیای اقتصاد» نوشت: روز گذشته فرانسوا اولاند قدرت را بهطور رسمی تحویل ماکرون داد تا وی بهعنوان جوانترین رئیسجمهوری این کشور فعالیت خود را آغاز کند. مکرون گفته است که در سیاست خارجی همچنان رویه سابق را ادامه خواهد داد. با وجود این، ماکرون در آیندهای نه چندان دور ممکن است با مشکلاتی روبهرو شود. در ماه ژوئن قرار است انتخابات پارلمانی فرانسه برگزار شود. این انتخابات در شرایطی برگزار میشود که هنوز خطر طرفداران جبهه ملیگرای فرانسه دفع نشده است. ماکرون در شرایطی توانست پیروز انتخابات شود که خطر پیروزی لوپن، فرانسه و اتحادیه اروپا را تهدید میکرد. او باشعارهای ضداتحادیه اروپاییاش قصد جلب رای داشت. رهبر جبهه ملی بارها گفته است که نرخ بیکاری در فرانسه حاصل سیاستهای مهاجرتی دولتهای پیشین بوده است.
روزنامه اعتماد هم در گزارش خود از سخنرانی رییس جمهوری جدید فرانسه در مراسم تحلیف نوشت: امانوئل مکرون که به مدت ۵ سال سکان ریاستجمهوری در فرانسه را بر عهده دارد، تلاش کرد در نخستین نطق رسمی خود به عنوان رییسجمهور فرانسه اصلیترین دغدغه مردم را که امنیت است، مورد اشاره قرار دهد و گفت: فرانسویها در روز ٧ ماه مه امید را انتخاب کردند و مسوولیتی که آنها بر عهده من قرار دادند، افتخاری بزرگ برای من است. جهان و اروپا هماکنون بیش از هر زمان دیگری به فرانسه نیاز دارند. آنها به فرانسهای نیاز دارند که میداند چگونه آینده را به وجود آورد.
« فرانسه پوست میاندازد» عنوان گزارش روزنامه «جهان صنعت» از حضور رییس جمهوری جدید فرانسه در کاخ الیزه است که در بخش هایی از آن می خوانیم: ماکرون هرچند در هفته پایانی انتخابات ۲۰۱۷ ریاستجمهوری فرانسه اعلام کرد که اتحادیه اروپا باید پذیرای تغییراتی باشد، در غیر این صورت باید با فرگزیت (خروج فرانسه از اتحادیه اروپا) مواجه شود اما به عنوان یکی از طرفداران اتحادیه اروپا شناخته میشود و بیش از دیگر نامزدهای انتخابات ۲۰۱۷ ریاستجمهوری، از این اتحادیه حمایت کرده است. وی سابقه موضعگیری منفی علیه ایران در کارنامه سیاسی خود ندارد و در سفر حسن روحانی به پاریس، وزیر اقتصاد فرانسه بود و در آن سفر بسیاری از تفاهمنامههای بین دو کشور در حوزه کاری وی طبقهبندی میشد که در نهایت در راستای منافع هر دو کشور ارزیابی میشود.
برچسب ها :
ناموجود- نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
- نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰