پویش«نه به ریختن زباله» در هیاهوی رسانه ای گم نشود

double-quot
تهران – جارپرس – برخی فعالان کهنه کار عرصه محیط زیست کشورمان، ضمن اثربخش توصیف کردن پویش«نه به ریختن زباله» از سوی خبرگزاری جمهوری اسلامی، بر استمرار و تداوم این پویش تا حصول نتیجه تاکید کردند.
کد خبر : 20173
تاریخ انتشار : سه‌شنبه 15 فروردین 1396 - 5:51
پویش«نه به ریختن زباله» در هیاهوی رسانه ای گم نشود

به گزارش جارپرس به نقل ازایرنا، اواخر سال گذشته و همزمان با فرارسیدن سال جدید بود پویشی به همت ایرنا تحت عنوان«نه به ریختن زباله» راه اندازی شد، کمپینی که محمد گلریز خواننده پیشکسوت موسیقی سنتی و انقلابی برای خواندن سرود آن اعلام آمادگی کرد و در ادامه نیز جمعی از چهره ها و شخصیت ها از طیف های مختلف عالم سیاست، هنر و ورزش نیز برای ارتقای سطح فرهنگ زیست محیطی کشور به آن پیوستند.
اما دو فعال کهنه کار زیست محیطی کشورمان معتقدند که علاوه بر راه اندازی این گونه پویش ها که در حفظ و پاکیزگی محیط زیست کشور اقدامی بسیار ارزشمند و قابل تحسین به شمار می رود، تداوم آن نیز تا حصول نتیجه کاری مهم و با ارزش است و باید از سوی پدیدآورندگان آن مورد توجه قرار گیرد.
این کارشناسان ضمن تاکید بر ضرورت ارتقای مستمر آگاهی تمامی بخش های جامعه در صیانت و حفاظت از محیط زیست، دستیابی به این مهم را همچون دفاع مقدس نیازمند حضور و مشارکت جدی مردم در خلق حماسه ای دیگر می دانند.

**تلگرام ابزار مناسبی برای اصلاح رفتاری های ناهنجار اجتماعی
اسماعیل میرفخرایی نخستین سازنده تلویزیویی برنامه علمی کشورمان در گفت و گو با خبرنگار ایرنا، ضمن تقدیر از راه اندازی پویش «نه به ریختن زباله» از سوی ایرنا، استفاده هرچه صحیح تر از ابزارهای ارتباطی همچون شبکه مجازی تلگرام را برای راه اندازی پویش های مردمی به منظور اصلاح رفتارهای ناهنجار اجتماعی به خصوص اصلاح فرهنگ زیست محیطی در کشور، راهکاری بسیار ارزشمند و اثرگذار دانست.
وی با تاکید براینکه، نباید پویش هایی همچون «نه به ریختن زباله» در هیاهوی رسانه ای روز کشورمان کمرنگ و یا ناپدید شود، اظهارکرد: امروز مردم می توانند از ابزاری مانند تلگرام به جای انتشار برخی اخبار کذب، مضحک و بدون محتوا، در اصلاح برخی رفتارهای نامناسب اجتماعی استفاده کنند.
وی با اشاره به تولید روزانه ۷هزار تن پسماند تنها در شهر تهران و تغذیه بسیاری از حیوانات اهلی همچون گاو و گوسفند از این زباله ها بخصوص نایلون ها و کیسه های پلاستیکی دور ریخته شده در طبیعت گفت: ما بطور حتم با دور ریختن زباله به صورت مستقیم و غیر مستقیم به سیستم ایمنی بدن خود آسیب وارد می کنیم و شیوع بخشی از انواع سرطان در بین افراد جامعه نیز ناشی از همین رفتارهای نادرست است.
وی با اشاره به تفاوت سطح فرهنگ کشورهای پیشرفته و کشورهای درحال توسعه در مواظبت از طبیعت دلیل اصلی این اختلاف را در سیر مدنی شدن و اجتماعی شدن مردم این کشورها پس از انقلاب صنعتی دانست و گفت: متاسفانه در کشورهای در حال توسعه این روند سیر خود را طی نکرده است و بسیاری از افراد بدون برخورداری از آموزش و فرهنگ لازم به امکانات دست پیدا کرده اند.

**وضع قوانین تنبیهی برای جلوگیری از ریختن زباله ضروری است
میرفخرایی در ادامه با بیان این که در کشورهای پیشرفته علاوه بر اقدامات فرهنگی به منظور نهادینه سازی فرهنگ حفظ محیط زیست یکسری قوانین بازدارنده و تنبیهی نیز وضع شده است، افزود: تجربه ۵۰ ساله ام در حوزه محیط زیست به صورت مستقیم و غیر مستقیم نشان می دهد که حفظ محیط زیست تنها با نصیحت و اندرز کارساز نخواهد بود.
وی با تاکید بر این که برای ملزم کردن افراد به حفظ محیط زیست بایستی یک سیستم تشویق و تنبیه همراه با یکسری قوانین در نظر گرفته شود گفت: در بسیاری از کشورهای پیشرفته دنیا نیز بدین شکل است و یک جریمه عددی برای ریختن زباله در محیط زیست در نظر گرفته شده است و کار بصورت سازمانی مدیریت می شود.
میرفخرایی با اشاره به ملزم کردن رانندگان به استفاده از کمربند ایمنی از طریق جریمه در طول چند سال اخیر، وضع قوانین بازدارنده در رعایت حفظ محیط زیست را نیز بسیار ضروری دانست و گفت: همانطور که راهنمایی و رانندگی برای حفظ جان افراد و نظم و انضباط در شهر از حق جریمه متخلفان برخوردار است سازمان محیط زیست نیز باید برای حفاظت از طبیعت خدادادی از این حق برخوردار شود.
وی با اشاره به حجم انبوهی از جوانان بیکار و با انگیزه در کشور، خواستار یک برنامه ریزی مناسب و منسجم برای استفاده از این توان بالقوه به منظور مبارزه با اقدامات مخل زیست محیطی همچون ریختن زباله، قطع درختان و آزار حیوانات شد.
فوق لیسانس ارتباطات در آموزش از دانشگاه ایلینوی جنوبی افزود: بعنوان مثال با کسانی که نمی خواهند به محیط زیست احترام بگذارند و از داخل خودرو زباله و آشغال سیگار بیرون پرتاب می کند راهی جز جریمه و برخورد قانونی وجود ندارد.
نخستین سازنده تلویزیویی برنامه علمی در کشور در عین حال از رسانه ها و مسوولان ذیربط درخواست کرد برای تشویق افراد در نهادینه سازی هرچه بیشتر فرهنگ حفظ محیط زیست در کشور، خادمان و تلاشگران عرصه حفاظت از محیط زیست معرفی و مورد تجلیل قرار گیرند.

** مردم بجای کیسه های نایلونی از زنبیل استفاده کنند
میرفخرایی همچنین با اشاره به این که امروز حجم قابل توجهی از زباله های را مواد پلاستیکی بعنوان بدترین و خطرناک ترین نوع زباله تشکیل داده و متاسفانه حجم انبوهی از مواد پلاستیکی به زندگی مردم رسوخ کرده است افزود: این در حالی است که این نوع زباله سالیان متمادی در طبیعت باقی می ماند.
وی با اشاره به این که فروشگاه های کشور در اقدامی نادرست خریداران اجناس خود را مجبور به استفاده از نایلون های پلاستیکی می کنند، تاکید کرد: نبایستی این حجم از نایلون ها را وارد زندگی کرد بلکه برای کاهش هرچه بیشتر پسماند همچون قدیم می توان برای بخش زیادی از خریدها از جمله نان، سبزی و میوه از زنبیل یا پاکت های کاغذی قابل بازیافت استفاده کرد.
این استاد ارتباطات در ادامه تاکید کرد: بایستی با ابزارهای تبلیغاتی به اقشار مختلف مردم هشدار داده شود که محیط زیست به فرزندان آنها نیز تعلق دارد و این مسئله باید جا انداخته شود.

**تاکید بر پیگیری پویش« نه به ریختن زباله» تا حصول نتیجه
اما اسماعیل کهرم مشاور رییس سازمان حفاظت محیط‌زیست نیز راه اندازی پویش «نه به گفتن زباله» از سوی خبرگزاری جمهوری اسلامی را گامی بسیار ارزشمند در حفظ و حراست از محیط زیست کشور دانست و در عین حال با تاکید براینکه، استمرار اینگونه پویش ها بسیار مهم است و نباید مقطعی باشد، خواستار تداوم این پویش تا حصول نتیجه لازم شد.
وی با تاکید براینکه پویش یا همان کمپین هایی که برای رفع برخی معضلات شکل می گیرند بایستی حرکتی نظام مند، منظم و خلاق برای تحولات آتی در روستا، شهر و حتی دنیا باشد به شعار سازمان ملل تحت عنوان«جهانی فکر کن، منطقه ای عمل کن» اشاره کرد و افزود: طبق این شعار کمپین ها برای تاثیرگذاری هرچه بیشتر باید در وهله نخست بصورت منطقه ای عمل کنند.
این دارنده دکترا بوم شناسی از دانشگاه ولز ادامه داد:بعنوان مثال برخی مناطق کشورمان در فصولی از سال پر از مسافر و گردشگر شده و با ازدحام جمعیت روبرو می شوند و در صورتیکه این پویش ها در این گونه مناطق راه اندازی شود بسیار تاثیرگذار خواهد بود.
کهرم با بیان اینکه، رودخانه تنگه واشی( مکانی خوش آب و هوا با جاذبه‌های گردشگری واقع در ۱۷ کیلومتری شهرفیروزکوه ) در حال حاضر پوشیده از بطری شده است، افزود: این در حالی است که اکثر مناطق گردشگری کشورمان بخصوص شمال با این معضل روبرو هستند.
وی با اظهار تاسف از وضعیت پارک های ملی کشور در روز طبیعت امسال، اظهارکرد: از یک سو ما را تحت فشار می گذارند که درب پارک ها را برای استفاده مردم باز بگذاریم اما بخش عمده ای از مردم نیز رعایت نمی کنند و هریک از یک تا سه کیلو زباله وارد این پارک ها می کنند.

** ضرورت استفاده از ظرفیت های دینی برای حفظ و حراست از محیط زیست
مشاور رییس سازمان حفاظت محیط‌ زیست در ادامه با اشاره به پیوند عمیق اصول زیست محیطی با مبانی دین مبین اسلام و رسالت سنگین علما، بزرگان حوزه های علمیه و ائمه جماعات در این زمینه، بر استفاده هرچه مناسب تر از ظرفیت دینی جامعه برای ترویج و ارتقای سطح فرهنگ حفظ و صیانت از محیط زیست جامعه تاکید کرد.
کهرم با اشاره به نقش اثرگذار فتواها و سخنرانی علما در رسانه ملی در رعایت قوانین و نهادینه سازی فرهنگ حفظ محیط زیست در کشور، با تاکید براینکه متاسفانه اقدام رسانه ملی نیز در نهادینه سازی فرهنگ حفظ و حراست از محیط زیست با کاستی های جدی روبروست، افزود: اگر از مردم بپرسید فایده یوزپلنگ چیست شاید از بنده بیشتر بدانند، اما در عمل می بینیم که بچه یوزپلنگ را به جای گرگ از پای در می آورند.
وی با تاکید براینکه، صحبت ها و سخنرانی بزرگان دینی کشور در تقبیح تخریب و ریختن زباله در محیط زیست به طور حتم اقدامی ارزشمند و اثرگذار است، خواستار اختصاص بخشی از محورهای اظهارات وعاظ کشور به ضرورت رعایت عمومی قوانین زیست محیطی شد.

**نقش اثرگذار پلیس در رعایت قوانین زیست محیطی از سوی مردم
مشاور رییس سازمان حفاظت محیط‌زیست در خصوص نقش بازدارندگی تنبیه و جریمه در حفظ محیط زیست نیز با بیان اینکه، این البته بخشی از کار می تواند باشد ادامه داد: تلاش در جهت ارتقاء فرهنگ حفظ محیط زیست با آموزش های دوران کودکی بسیار مهمتر از تنبیه و جریمه است، مانند آموزش تفکیک و طبقه بندی زباله ها که در چند سال اخیر در مدارس کشور انجام شده است.
کهرم در ادامه، اجرای طرح های فرهنگی از سوی سازمان های ذیربط با محیط زیست و همچنین سازمان های مردم نهاد حامی محیط زیست و گنجاندن موارد مرتبط با این موضوع در کتب درسی مقاطع مختلف تحصیلی را در ارتقای فرهنگ زیست محیطی مردم بسیار اثرگذار دانست.
وی در عین حال نقش پلیس و قوانین بازدارنده را در حفظ محیط زیست کشور بسیار اثر گذار دانست و با بیان اینکه، در حال حاضر در بسیاری از کشورهای پیشرفته دنیا از جمله انگلیس پلیس زباله وجود دارد افزود: طبق قانون پلیس می تواند پس از تذکر به فرد متخلف او را مجبور به ریختن زباله در سطل مخصوص کند که در صورت امتناع جریمه خواهد شد.
کهرم با بیان اینکه، قوانین کشورمان به اندازه کافی دست مجموعه سازمان حفاظت محیط زیست را برای اعمال قانون باز گذاشته است، در عین حال افزود: این سازمان به تنهایی نمی تواند در این موضوع به موفقیت کامل دست یابد، از این رو باید همه دستگاه های ذیربط از جمله پلیس این سازمان را همکاری کنند.
این بوم شناس کشورمان ادامه داد:در حالی که طبق مصوبه شورای اسلامی شهر تهران جریمه ریختن زباله از داخل خودرو به بیرون ۷۰ هزار تومان است اما این مصوبه هنگامی قابل اجرا خواهد بود که بستر اجرایی آن نیز به کمک سازمان های مسئول بصورت دقیق تعریف و فراهم شود.

برچسب ها :

ناموجود
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰
  • نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.