توافق هسته ای ایران و غرب در سال ۹۴؛ وقوع مهمترین رخداد جهان در اتریش



مذاکرات ایران و گروه ۵+۱ طبق پیمان نامه جهانی منع گسترش سلاح های هسته ای به منظور اطمینان قدرت های جهانی از عدم تولید و توسعه سلاح های هسته ای توسط ایران و اطمینان ایران از حق خود برای غنی سازی سوخت صلح آمیز هسته ای برای اهداف غیرنظامی، در سال ۲۰۰۶ (۱۳۸۵) آغاز شد که طی این مذاکرات، ایالات متحده، اتحادیه اروپا و دیگر سازمان ها تحریم هایی را علیه ایران تحمیل کردند.
پس از چند دوره مذاکرات، در ۲۴ نوامبر ۲۰۱۳ (۳ آذر ۱۳۹۲)، توافق موقت ژنو بر سر برنامه هسته ای ایران بین ایران و کشورهای ۵+۱ در ژنو سوئیس امضاء شد.
بیشترین تمرکز مذاکرات، بر روی تأسیسات هسته ای کلیدی ایران بود. رآکتور آب سنگین IR-40 اراک، نیروگاه اتمی بوشهر، معدن اورانیوم (en) گچین، مرکز هسته ای فردو، کارخانه تبدیل اورانیوم اصفهان، کارخانه غنی سازی اورانیوم نطنز و مجتمع توسعه و تحقیقات پارچین.
سرانجام پس از بیست و دو ماه مذاکره، محمدجواد ظریف به همراه تیم مذاکره کننده ایرانی بعد از ۱۷ روز مذاکره فشرده، سه شنبه ۱۴ ژوئیه (۲۳ تیرماه) در وین پایتخت اتریش موفق به دستیابی به یک توافق جامع و نهایی با گروه ۱+۵، بر سر آینده برنامه هسته ای ایران شدند. فدریکا موگرینی، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا و محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران در یک نشست رسمی مقابل رسانه ها در وین، با خواندن بیانیه ای به زبان انگلیسی و فارسی اعلام کردند که توافق نهایی در برنامه هسته ای ایران به دست آمده است.
**لغو تحریم ها علیه ایران و اجرای برجام
– بر اساس توافق جامع اتمی ایران و قدرت های جهانی، روز اجرای توافق روزی است که آژانس تأیید کند که ایران تعهدات مقدماتی خود را از جمله در تأسیسات اراک، نطنز و فردو انجام داده است. در ساعات ابتدایی ۲۶ دی ۱۳۹۴، در آستانه انتشار گزارش آژانس بین المللی انرژی اتمی دربارهٔ انجام تعهدات هسته ای ایران در توافق جامع اتمی، جان کری وزیر خارجه آمریکا با مجوز لغو تحریم های ایران و چند ساعت بعد محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه ایران، علی اکبر صالحی رئیس سازمان انرژی اتمی ایران و سایر اعضاء تیم مذاکره کننده هسته ای ایران برای اعلام آغاز اجرای برجام راهی وین و مقر سازمان ملل در این شهر شدند.
در ساعات اولیه روز ۲۷ دی ۱۳۹۴، بیانیهٔ اجرایی شدن برجام و لغو همه تحریمهای اتحادیه اروپا و ایالات متحده آمریکا و همه قطعنامه های تحریمی شورای امنیت سازمان ملل علیه ایران، در مقر آژانس بین المللی انرژی اتمی در وین، توسط فدریکا موگرینی نماینده عالی اتحادیه اروپا در سیاست خارجی و امور امنیتی و محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران قرائت شد و به موجب آن برنامهٔ جامع اقدام مشترک اجرایی شد که به موجب آن بلافاصله، کلیهٔ تحریمهای مرتبط با برنامه هسته ای ایران از هشت سال گذشته برچیده شد.
**افزایش صادرات نفت ایران بعد از لغو تحریم ها
– پیش از آغاز اجرای برجام و لغو تحریم ها، بیژن نامدار زنگنه وزیر نفت جمهوری اسلامی ایران در حاشیه یکصد و شصت و هشتمین نشست سازمان کشورهای صادر کننده نفت (اوپک) در وین در جمع خبرنگاران اعلام کرد که ‘ما هیچ صحبتی در باره اینکه ایران تولید خود را کاهش دهد انجام نمی دهیم و کاهش تولید نفت ایران بعد از رفع تحریم ها را قبول نمی کنیم و کسی هم نمی تواند برای تولید ما محدودیت تعیین کند’.
زنگنه افزود: بعد از رفع تحریم ها، ما مجددا به تولید قبلی خود باز خواهیم گشت و هیچ مسئولیتی در تغییر وضعیت بازار نخواهیم داشت.
بهمن ماه، روزنامه اقتصادی ‘ویرتشافتس بلات’ اتریش در خصوص لغو تحریم ها علیه ایران و افزایش فروش نفت این کشور نوشت: ایران صادرات نفت خود به اروپا را تا ۳۰۰ هزار بشکه در روز افزایش داده است.
این روزنامه اتریشی گزارش داد: مشخص نیست که قبل از لغو تحریم ها صادرات نفت ایران به اروپا چقدر بوده است اما این کشور در تلاش است با لغو تحریم های هسته ای، سهم از دست رفته خود از بازار نفت را مجددا به دست آورد.
ویرتشافتس بلات با اشاره به سفر رئیس جمهوری ایران به فرانسه و ایتالیا افزود: شرکت فرانسوی توتال بعد از سفر حسن روحانی به فرانسه، طی قراردادی خرید بین۱۵۰تا ۲۰۰ هزار بشکه نفت در روز را با هیات همراه رئیس جمهوری ایران امضا و اعلام آمادگی کرد که همکاری با ایران را در سایر زمینه های نفتی از سر بگیرد.
این روزنامه نوشت: شرکت های ایتالیایی نیز رقابتی سخت برای ورود به بازار پررونق ایران پس از تعدیل تحریم ها آغاز کرده اند و آمادگی خود را برای خرید نفت و مشارکت در ساخت پالایشگاه های ایرانی اعلام داشتند.
**افزایش پروازهای اتریش به ایران
– آندریاس اتو (Andreas Otto) رئیس هیات مدیره شرکت هواپیمایی ‘استریا ایرلاین’ (Austria Airlines ) روز سه شنبه (۲۵ اسفند)در یک کنفرانس خبری اعلام کرد: با توجه به لغو تحریم ها وهمچنین افزایش درخواست مردم اتریش برای مسافرت به ایران، این شرکت تصمیم گرفت پروازهای خود را به تهران افزایش دهد و مسیر مستقیم وین به اصفهان را برای سهولت سفر مسافران راه اندازی کند.
به گفته آندریاس اتو، پس ازفروپاشی تحریم ها و افزایش مراودات اقتصادی ایران باغرب، انتظار می رود ارتباط های گسترده بین ایران و اتریش برقرار شود که یکی از آنها می تواند موضوع حمل و نقل هوایی بین طرفین باشد.
به همین منظور قرار است شرکت هواپیمایی استریا ایرلاین (Austria Airlines) پروازهای خود به ایران را به مقصد تهران و اصفهان از تابستان ۲۰۱۶ افزایش دهد.
برچسب ها :
ناموجود- نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
- نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰