حقوقدانان حوزه بین الملل:تصمیم ترامپ درباره قدس مغایر با قوانین بین المللی است

تهران – جارپرس -شبکه خبری عربی ۲۱ با انتشار گزارشی با اشاره به نظرات تعدادی از حقوقدانان حوزه بین الملل تصمیم ترامپ را مغایر با قوانین بین المللی و قانون داخلی آمریکا برشمرد و امکان ابطال آنرا محتمل دانست.

به گزارش جارپرس به نقل از ایرنا، شبکه خبری عربی ۲۱ در گزارشی نوشته صدقی موسی افزود: ایالات متحده آمریکا دوشنبه شب پیش نویس قطعنامه ای که مصر در مخالفت با تصمیم ترامپ و لغو آن به شورای امنیت ارائه داده بود را وتو کرد این درحالی بود که ۱۴ عضو دیگر شورای امنیت به قطعنامه قاهره درباره قدس رای مثبت داده و آن را غیرقانونی و منافی مشروعیت بین المللی توصیف کردند.
در واکنش به تصمیم آمریکا برای انتقال سفارت آمریکا به قدس، محمود عباس رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین ۲۲ توافق نامه ومعاهده جدید امضا کرد.
محمود عباس در آغاز نشست شورای امنیت با تاکید بر اینکه تصمیم ترامپ هیچ مشروعیتی نداشته، مخالفت خود را با میانجی گری واشنگتن در روند حل وفصل سیاسی مناقشه میان فلسطین و رژیم صهیونیستی اعلام کرد و افزود:مصمم هستیم به عضویت کامل در سازمان ملل درآئیم.
*روی آوردن به سوئیس
‘صلاح موسی’ وکیل و کارشناس حقوق بین الملل معتقد است که تصمیم آمریکا مخالف موازین و عرف بین الملل و همچنین قانون جهانی حقوق بشر است و باید مقابل آن ایستاد اما پرسش اینجاست چگونه می توان مقابل تصمیم ترامپ ایستاد و آن را لغو کرد؟
صلاح موسی در گفت و گو با عربی ۲۱ توضیح داد که امکان ابطال آن وجود دارد چرا که آن یک تصمیم سیاسی یک دولت برای دولتی دیگر است اما این کار سخت است. ما باید به مجمع عمومی سازمان ملل متحد که سازمانی برای صلح است روی آوریم.
وی گفت که باید به سوئیس برویم چرا که حافظ قوانین کنوانسیون چهارم ژنو در مورد اجرای قوانین بشردوستانه در خاک فلسطین است و با این اقدام خود به خود به چند هدف می رسیم به عنوان مثال ثابت می شود که خاک فلسطین اشغال شده است، کشورهای عدم تعهد رژیم صهیونیستی را تحت فشار قرار خواهند داد و اینکه موضوع به مسیر قانونی خود باز می گردد.
*منافات با قانون آمریکا
‘کمال الحطاب’ دیگر کارشناس حوزه حقوق ین الملل نیز معتقد است که ‘تصمیم ترامپ مخالف تمام قوانین بین المللی و به معنای شلیک گلوله به طرح بی جان صلح است. بدین ترتیب نقش آمریکا به عنوان طرفدار مذاکرات صلح کاملا منتفی می شود ‘.
الحطاب گفت آمریکا در توافق های به امضا رسیده با فلسطین یا اردن از جمله معاهده اسلو و پیمان صلح اسرائیل – اردن درباره عدم تغییر دموگرافیک در قدس مشارکت داشته و شاهد امضای این توافق نامه ها بوده است بنابراین مشارکت ایالات متحده در این توافق نامه ها الزامی دیگر برای واشنگتن در این زمینه به همراه خواهد داشت.
به عقیده این کارشناس حوزه حقوق بین الملل ، از این رو به رسمیت شناختن قدس به عنوان پایتخت اسرائیل نه تنها نقض قطع نامه های سازمان ملل متحد است، بلکه توافق هایی که آمریکا در آن مشارکت داشته نیز زیر سئوال می برد. مانند توافق های تشکیلات خودگران فلسطین، معاهده اسلو و همچنین توافقات مشترک اسرائیل، اردن و فلسطین در خصوص نحوه مدیریت اماکن مقدس .
حطاب یادآور شد که واشنگتن پیمان های بین المللی خود را جزئی از قانون فدرالی داخلی آمریکا محسوب می کند و عدول از این پیمان ها مانند مخالفت با قانون فدرالی داخلی است. لذا آمریکا اگر قوانین بین المللی را زیرپا بگذارد گو آن که قوانین کشور خود را رعایت نکرده است.
این کارشناس حقوقی تاکید کرد که باید از تمام امکانات موجود برای تغییر اوضاع به نفع فلسطین بهره بگیریم و این امر از طریق بازگرداندن موضوع فلسطین در صدر توجه جهان عربی وجلب توجه اعراب و مسلمانان به قضیه فلسطین به عنوان مهم ترین موضوع است .
به گفته وی، ملزم کردن کشورهای عربی به انجام وظایف خود در حمایت از فلسطین به لحاظ سیاسی و مالی و پیدا کردن جایگزینی برای آمریکا که تهدید به قطع کمک های خود می کند از راهکارهای حل مساله فلسطین و لغو تصمیم ترامپ است.
حطاب همچنین بر ضرورت تشکیل کارگروهی حقوقی برای رسیدگی به موضوع فلسطین تاکید کرد و گفت: این کار گروه باید در ارتباط مستقیم با حقوقدانان و تمام حمایت کنندگان آمریکایی از موضوع فلسطین باشد تا از این رهگذر در کوتاه ترین زمان ممکن در دادگاههای آمریکا شکایتی در خصوص تصمیم ترامپ و دادخواست ابطال آن مطرح شود.
*منافات با قوانین بین المللی
‘سمیر ابوشمس’ پژوهشگر حقوق بین الملل نیز گفت: تصمیم ترامپ در اعلام قدس به عنوان پایتخت رژیم صهیونیستی را از دو منظر می توان مورد بررسی قرار داد، نخست از بعد حقوقی و برحسب قطعنامه های سازمان ملل متحد و دوم از منظر توافق نامه های جانبی که قدس را در یک وضعیت حقوقی جدید قرار می دهد و این که قطعنامه ای در سازمان ملل وجود دارد که به آنچه طرف های فلسطینی و اسرائیلی در خصوص شهر قدس رسیده اند اشاره می کند.
وی توضیح داد: قبل از توافقنامه اسلو، قطعنامه ۱۸۱ قائل به قدس شرقی و غربی بود و سپس در سال ۱۹۶۷رژیم صهیونیستی قدس شرقی را اشغال کرده اما در مذاکرات دو جانبه و بر اساس قانون جدید قدس پایتخت فلسطین هست و توافق اسلو بار دیگر بر آن صحه گذاشته است.
برچسب ها :
ناموجود- نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
- نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰