اعتماد: ترامپ عقبنشینی خواهد کرد
**ترامپ عقبنشینی خواهد کرد
همه با هم علیه نقض برنامه جامع اقدام مشترک. از روزی که دستان دونالد ترامپ به عنوان رییسجمهور منتخب امریکا بالا رفت تا به امروز همه تلاش میکنند حیات توافق هستهای را که هنوز یک سال و سه ماه از عمر آن میگذرد، تضمین کنند. مواضع رییسجمهور منتخب امریکا در خصوص برجام از پاره کردن تا مذاکره مجدد بر سر آن در جریان رقابتهای انتخاباتی متغیر بوده است و بسیاری از تحلیلگران میگویند که هنوز برای قضاوت در خصوص آنکه ترامپ با برجام چه خواهد کرد بسیار زودهنگام است چرا که وی و مشاورانش در همین یک هفته گذشته از انتخابات هم در بسیاری از مواضع عقبنشینیهایی را به نام خود ثبت کردهاند.
٧۶ کارشناس مسائل امنیتی و دیپلمات سابق با نگارش یک گزارش مفصل از دونالد ترامپ، رییسجمهور منتخب امریکا خواستند که در سیاستهای از پیش اعلام شده خود در خصوص برخورد با توافق هستهای با ایران تجدیدنظر کند. آنها همچنین از نامزد برنده جمهوریخواهان در انتخابات ریاستجمهوری امریکا درخواست کردند که از فرصت توافق هستهای به دست آمده با ایران برای حل سایر چالشها در رابطه با این کشور استفاده کند. در این گزارش که به امضای بسیاری از صاحبنظران از جمله مقامات پیشین از هر دو حزب جمهوریخواه و دموکرات رسیده، اشاره شده که توافق هستهای احتمال و تهدید بروز جنگ هستهای در خاورمیانه را کاهش داده است.
** حال نظام بانکی خوب نیست
نیمی از منابع بانکها در دسترس نیست. این اتفاق در یک اقتصاد بانکمحور میتواند بحران آفرین باشد. بخشی از داراییهای بانکها را دولت گرفته و پس نداده، بخشی دیگر را وامگیرندگان به بانک بازنگرداندند و قسمتی قابل تامل هم به دلیل بیتدبیری خود مسوولان بانکها به بخشهای غیرقابل نقد شونده اقتصاد مانند مسکن رفته و در آنجا قفل شده است.
همه اینها به گفته رییس کل بانک مرکزی ۴۵ درصد از منابع بانکی را منجمد کرده است. در همین وضعیت سیاستهای دستوری مانند تسهیلات تکلیفی نیز باری مضاعف بر دوش بانکها شده است. این اتفاقات تعداد زیادی از بانکها را به خط قرمز ورشکستگی نزدیک کرده است. در ترازنامههای بانکها نیز این خطوط قرمز به شکل هشدارگونهای ملموس است. شاید به خاطر همین هشدارهاست که بانک مرکزی در نظر دارد ٣١ بانک و موسسه مالی و اعتباری را در هم ادغام کند.
اگرچه هنوز ولیالله سیف اسمی از بانکهای قابل ادغام را اعلام نکرده اما در جلسات مختلف مسوولان پولی، سرمایه پایین را عاملی تعیینکننده برای انتخاب بانکهای قابل ادغام دانستهاند. وضع نظام بانکی خوب نیست.
** با غیرامنیتی کردن تصویر ایران، قدرت چانهزنیمان افزایش مییابد
در روزهای گذشته، وزیر دفاع چین به دعوت همتای ایرانی خود به تهران آمد؛ سفری که به امضای موافقتنامه همکاریهای دفاعی- نظامی ایران و چین منجر شد. در رابطه با سفر وزیر دفاع چین به تهران و مناسبات نظامی دو کشور گفتوگویی با محسن شریعتینیا، استاد دانشگاه شهید بهشتی و تحلیلگر مسائل چین داشتهایم که مشروح آن را میخوانید.
ایران چه نیازهای نظامیای دارد که چین قادر به تامین آنهاست؟
در سالهای اخیر توان تسلیحاتی چین بهشدت رشد و صادرات تسلیحات از سوی این کشور از سال ٢٠١١ تا سال ٢٠١۵ براساس آمارهای موسسه بینالمللی مطالعات صلح استکهلم ١۴٣ درصد رشد داشته است. در واقع، هماکنون چینیها پس از امریکا و روسیه، سومین بازیگر کلیدی در بازار تسلیحاتی دنیا هستند و خریداران تسلیحات چینی، طیف وسیعی از کشورها را شامل میشوند.
این همکاریها وارد فاز همکاریهای استراتژیک مانند فروش سلاحهای راهبردی هم میشود؟
به دلیل آنکه دسترسی چندانی به اطلاعات در این حوزه وجود ندارد، نمیتوان تحلیل دقیقی ارایه داد. با این وجود، اگر همکاریهای موشکی را به عنوان بخشی از همکاریهای راهبردی تلقی کنیم، همکاریهایی در گذشته وجود داشته که در آینده نیز میتواند ادامه پیدا کند. در حوزههای حساس دیگر نیز مانند همکاریهای صلحآمیز هستهای در دورههایی شریک ایران بودهاند و در قالب برجام این شراکت دوره جدیدی را به خود گرفته است. ما سابقهای از همکاریهای راهبردی در عرصه نظامی را شاهد بودیم. در شرایط کنونی هم ایران تلاش میکند تا تصویر خود را غیرامنیتی کرده و به سمت عادیسازی حرکت کند. هر اندازه که ایران بتواند تصویر خود را غیرامنیتی کند، قدرت چانهزنیهایش هم افزایش مییابد.
ایرنا
برچسب ها :
ناموجود- نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
- نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰