0 نظر
239 بازدید

۸۵ درصد ظرفیت سدهای مازندران پر شده است

double-quot
ساری – جارپرس – مدیرعامل شرکت آب منطقه ای مازندران با اشاره به وجود دو سد بزرگ شهید رجایی و البرز و هشت سد کوچک در استان گفت: اکنون ۸۵ درصد ظرفیت این سدها پر شده است.

کد خبر : 14664
تاریخ انتشار : شنبه 18 اردیبهشت 1395 - 5:02
۸۵ درصد ظرفیت سدهای مازندران پر شده است

به گزارش جارپرس به نقل از ایرنا،‌ محمد ابراهیم یخکشی ظرفیت ذخیره آب پشت سدهای بزرگ و کوچک استان مازندران را ۳۲۴ میلیون مترمکعب اعلام کرد.
وی اضافه کرد: اکنون از ظرفیت ۱۶۲ میلیون متر مکعبی سد شهید رجایی مشهور به سلیمان تنگه ساری ، ۱۱۶ میلیون متر مکعب پر شده است .
مدیر عامل آب منطقه ای مازندران ادامه داد : مقدار آب ذخیره شده پشت سد شهید رجایی در سال آبی امسال ( مهر تا پایان اسفند ) به نسبت سال آبی ماقبل ، حدود ۱۰ میلیون متر مکعب کمتر نشان می دهد.
مدیر عامل شرکت آب منطقه ای مازندران بیان داشت: بر اساس بررسی صورت گرفته ، سال آبی امسال رودخانه تجن به نسبت شاخص دراز مدت ۴۵ ساله ، تا ۶۵ درصد کاهش آبدهی نشان می دهد.
سد شهید رجایی ساری بر روی رودخانه تجن در بخش کوهستانی دودانگه و در کیلومتر ۴۵ شهرستان ساری در سال ۱۳۷۹ ساخته شد.
وی به کاهش ۵۴ درصدی آبدهی رودخانه نکا رود در سال آبی امسال به نسبت شاخص دراز مدت اشاره کرد و گفت: شهرستان های ساری، نکا، بهشهر و گلوگاه به عنوان شهرهای شرق استان مازندران همچنان با کمبود جدی آب مواجه هستند.
او خاطر نشان کرد : بررسی ها نشان می دهد که آبدهی سال آبی رودخانه حوزه هراز و تالار به ترتیب ۴۱ و ۲۰ درصد نسبت به شاخص دراز مدت کاهش دارد.
یخکشی گفت: در سال آبی امسال آبدهی رودخانه بابلرود به دلیل بارندگی مناسب در بالادست به نسبت شاخص درازمدت ۴۵ ساله پنج درصد مثبت نشان می دهد.
مدیر عامل شرکت آب منطقه ای مازندران همچنین گفت: به دلیل بارندگی و آبدهی مطلوب ، رودخانه بابلرود با ظرفیت ۱۴۲میلیون متر مکعبی سد البرز که بر روی این رودخانه ساخته شده ، پر شده است اما چون شبکه و کانال های اصلی و فرعی در پایین دست این سد تکمیل و به بهره برداری نرسیده ، استفاده کامل از ذخیره آب این سد غیر ممکن است.
یخشکی تصریح کرد: به رغم اینکه ظرفیت ذخیره آب این سد کامل شده است ، اما ۵۴ هزار هکتار از اراضی کشاورزی که عمده آن شالیزار است و همچنین بیش از ۶۰۰ هزار نفر از شهروندان شهرهای گروه الف استان مازندران که باید از آب این سد بهره مند شوند، به دلیل تکمیل نشدن شبکه ها و کانال های اصلی و فرعی ،مقدار کمی از آب این سد مورد استفاده قرار می گیرد.
شبکه و کانال های اصلی و فرعی سد البرز بر اساس قرارداد می بایست از محل تسهیلات بانک جهانی اجرایی و تکمیل شود اما به دلیل تحریم ها پرداخت تسهیلات از این بانک محقق نشده است و در سال های اخیر به دلیل مشکلات مالی دولت اعتبار تخصیص یافته جوابگوی اجرا و عملیاتی شدن شبکه ها و کانال ها نبود.
در زمان حاضر کمتر از ۱۵ هزار هکتار از اراضی کشاورزی از آب این سد بهره مند می شوند و هنوز شهرهای بابل، بابلسر، فریدونکنار ، محمودآباد بهنمیر و امیرکلا با کمبود جدی آب شرب مواجه هستند.
مدیر عامل آب منطقه ای مازندران به وجود سد های کوچک شیاده در بابل، برجانستنک و سنبل رود در سوادکوه ، صلاح الدین کلا ، و الیمالات در نور، فریم صحرا در ساری، میجران در رامسر و سد عباس آباد در تنکابن اشاره کرد و گفت : ظرفیت این سد ها ۲۰ میلیون متر مکعب است که به طور متوسط ۸۵ درصد از این ظرفیت پر شد.
یخکشی به وجود چهار سد لاستیکی که نقش تنظیمی آب در پایین دست را دارند ، اشاره کرد و گفت: سدهای میان دشت و آرمیچکلای بابلسر، عربخیل بهنمیر وسد لاستیکی فریدونکنار ۱۰ میلیون متر مکعب را در سال برای کشاورزی تنظیم می کنند.
وی توضیح داد : یکی از مهمترین مزیت سد های لاستیکی علاوه بر نقش تنظیم کننده ، مانع ورود آب شور دریای خزر به آب شیرین رودخانه ها ،زمانی که آبدهی رودخانه به حداقل می رسد، می شوند.
مدیر عامل شرکت آب منطقه ای مازندران به اهمیت سد های انحرافی تنظیمی بر روی رودخانه های استان اشاره کرد و گفت: سد انحرافی هزار سنگر، سردآبرورد و چالوس از سد های انحرافی تنظیمی با رژیم یخچالی هستند.
وی همچنین سدهای انحرافی تنظیمی نکا رود و ظالم رود را از سد های تنظیمی رژیم سیلابی دانست و گفت: این نوع سدها آب سیلاب ها را تنظیم می کنند.
مدیر عامل شرکت آب منطقه ای مازندران به دو سد بزرگ در حال ساخت گله ورد و هراز در استان اشاره کرد و گفت: سد گله ورد با ظرفیت ۱۱۹میلیون متر مکعب ۷۵ درصد پیشرفت فیزیکی دارد .
وی ادامه داد: سد هراز نیز با ظرفیت ۲۵۰ میلیون متر مکعب با کمتر از ۳۰ درصد پیشرفت در حال ساخت است.
بر اساس آمار اداره کل هواشناسی مازندران میزان بارش باران استان درسال قبل ۷۱۹ میلمتر بود که در مقایسه با سال ۹۳ میزان بارش ها دو درصد بیشتر شد.
پتانسیل آب در مازندران شش میلیارد و ‎ ۶۰۰میلیون مترمکعب است که ازاین میزان چهار میلیارد و ‎ ۹۰۰میلیون مترمکعب آب سطحی و مابقی آب زیرزمینی است.
اکنون یک میلیارد و ‎ ۵۵۰میلیون مترمکعب در بخش آب سطحی و یک میلیارد و ‎ ۳۵۰میلیون مترمکعب در بخش آب زیرزمینی بهره برداری می شود و مابقی آب سطحی به صورت هرز طی سال به دریا می ریزد.
مدیر عامل آب منطقه ای مازندران به وجود ۸۰۰قطعه آببندان با ظرفیت ۳۵۰ میلیون متر مکعب در استان اشاره کرد و گفت: اکنون ۹۶درصد از ظرفیت این آببندان ها پر شد.
وی اضافه کرد: این آببندان در ۱۶هزار هکتار احداث شده اند که سالانه علاوه بر پرورش ماهی ، سالانه آب کشاورزی حدود ۵۰ هزار هکتار از اراضی کشاورزی را نیز تامین می کنند.

برچسب ها :

ناموجود
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰
  • نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.