رفتار تبعیض آمیز بیمه ها با بیمارستانها آزار دهنده است



به گزارش جارپرس به نقل از ایرنا، محمد آقاجانی، معاون درمان وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی از تاخیر بیمه ها در پرداخت مطالبات بیمارستانها گله دارد. او می گوید: با وجود هزینه کرد شش هزار میلیارد تومانی بیمارستانهای دولتی، بیمه ها از اول امسال هیچ پرداختی به بیمارستانها نداشته اند، کارانه پزشکان و پرستاران به تاخیر افتاده و خطر اختلال در ارائه خدمات بیمارستانی به مردم جدی است.
معاون وزیر بهداشت، مشکل کمبود منابع بیمه ها را قبول دارد اما می گوید: اگر بیمه ها مشکل بودجه دارند، باید بین بیمارستانهای دولتی و بیمارستانهای خودشان عادلانه رفتار کنند اما رفتار آنها تبعیض آمیز است:
* آیا بودجه طرح تحول سلامت در حوزه درمان با مشکل مواجه شده است؟
آقاجانی: با وجود اینکه تخصیص های طرح تحول سلامت تاکنون با تاخیر همراه بوده است ولی تا امروز وزارت بهداشت در پرداخت اعتبارات مورد نیاز بیمارستانهای دولتی هیچ تاخیری نداشته است اما بخش کوچکی از اعتبارات مورد نیاز بیمارستانها از محل بودجه طرح تحول سلامت تامین می شود و عمده این بودجه باید از طریق بیمه ها پرداخت شود.
سازمانهای بیمه پایه باید هر ماه هزار میلیارد تومان به بیمارستانهای دولتی پرداخت کنند اما به علت کمبود بودجه در پرداخت این مطالبات تاخیر دارند.
*بیمه ها چقدر عقب هستند و میزان بدهی معوقه آنها چقدر است؟
آقاجانی: آنچه اکنون سیستم وزارت بهداشت را آزار می دهد، این است که از اول سال ۹۴ بیمه ها هیچ پرداختی به بیمارستانهای دولتی نداشته اند و حتی معوقه هایی از سال گذشته نیز باقی مانده که پرداخت نشده است. بیمارستانهای دولتی از اول امسال حدود شش هزار میلیارد تومان خدمت به مردم ارائه کرده اند که چهار هزار میلیارد تومان آن سند شده و باید تاکنون پرداخت می شد.
اکنون بیش از سه هزار میلیارد تومان از بدهی بیمه ها سند حال شده و از مهلت پرداخت آن گذشته است بنابراین مطالبه معوقه قطعی وزارت بهداشت از بیمه های پایه بین سه تا چهار هزار تومان است که باید تا الان پرداخت می شد.
* یعنی از اول امسال بیمارستانها بدون اینکه از بیمه ها پولی دریافت کنند، ۶ هزار میلیارد تومان هزینه کرده اند؟
آقاجانی: بله، اسناد مالی این هزینه کرد به تدریج آماده می شود. بیمه ها موظف هستند، ۶۰ درصد هزینه را بلافاصله پرداخت کنند و بقیه را ظرف دو ماه تسویه کنند بنابراین زمان تسویه قانونی بدهی دو ماه اخیر هنوز نرسیده اما بیش از سه هزار میلیارد تومان بدهی قطعی سند شده وجود دارد که از زمان پرداختش گذشته است.
*تاخیر بیمه ها در پرداخت مطالبات بیمارستانها چه پیامدهایی دارد؟
آقاجانی: این تاخیر، خدمات رسانی بیمارستانها را با مشکل مواجه می کند، پزشکان، پرستاران و کارکنان بیمارستانها به طرح تحول سلامت اعتماد کرده اند، بسیاری از پزشکان بعد از اجرای این طرح مطب خود را تعطیل کرده و در بخش دولتی تمام وقت شده اند یا مطبشان را در اختیار بخش دولتی قرار داده اند،تاخیر بیمه ها در پرداخت مطالبات، به اعتماد جامعه پزشکی لطمه می زند و اگر هر چه سریعتر این مشکل حل نشود، عواقب ناخوشایندی در پی دارد.
* البته بیمه ها هم می گویند، صندوقشان خالی است، بودجه ندارد و باید دولت اعتبارات مورد نیاز آنها را تامین کند؟
آقاجانی: این حرف درستی است اما چرا تبعیض، اگر بیمه ها مشکل مالی دارند باید تاخیر پرداخت برای همه بیمارستانها اعمال شود اما مثلا برخورد سازمان بیمه تامین اجتماعی با بیمارستانهای وزارت بهداشت و بیمارستانهای این سازمان متفاوت است. حداقل در ۸۰ نقطه کشور مواردی داریم که در یک شهر یا حتی در یک منطقه از یک شهر یک بیمارستان دولتی و یک بیمارستان تامین اجتماعی وجود دارد، بیمارستان دولتی بیش از ۶ماه و گاه تا ۸ ماه مطالباتش را از بیمه نگرفته و کارانه پزشک و پرستار آن با تاخیر مواجه شده اما در همان شهر یا منطقه، مطالبات بیمارستان تامین اجتماعی تا پایان مرداد تسویه شده است و کارکنان آن نیز کارانه هایشان را به موقع دریافت کرده اند. این تبعیض سیستم سلامت کشور را رنج می دهد.
نظام سلامت یک مجموعه واحد است و اجزای آن به هم مرتبط هستند، چرا باید بین بیمارستانهای مختلف تبعیض وجود داشته باشد. چرا سازمانهای بیمه گر مطالبات بیمارستانهای دولتی را به عنوان مطالبات دست چندم تلقی می کنند.
* بیمه ها توان پرداخت این مطالبات را دارند و پرداخت نمی کنند؟
آقاجانی: قبول داریم که منابع بیمه ها با مشکلاتی مواجه شده است ولی حرف ما این است که چرا باید بین بیمارستانهای تامین اجتماعی و دولتی تبعیض باشد.
*آیا این اتفاقات از زمان اجرای طرح تحول سلامت قابل پیش بینی نبود؟
آقاجانی: اتفاقاتی که در جریان طرح تحول و اجرای تعرفه های جدید افتاد بعد از آن بود که بیمه ها افراد جدیدی را تحت پوشش قرار دادند، در واقع نیمی از این مشکلات ناشی از عملکرد بیمه سلامت ایرانیان است، وزارت بهداشت با اعتبارات طرح تحول سلامت، بار مالی ناشی از افزایش ۱۲۰ درصدی تعرفه های پزشکی و اجرای کتاب ارزشهای نسبی خدمات سلامت را در بین بیمه شدگان سازمان بیمه سلامت ایرانیان تقبل کرد.
*این منابع پایدار است؟
آقاجانی: به هر حال وزارت بهداشت این تعهد را داشته و بار مالی افزایش تعرفه ها را پرداخت کرده است. وزارت بهداشت به تعهد خود به سازمان بیمه سلامت ایرانیان عمل کرده است. این بار مالی تاکنون پرداخت شده و به مرور تا پایان امسال بقیه تعهدات وزارت بهداشت نیز عملی می شود ولی با وجود تعهد وزارت بهداشت، بیمه ها ۷ ماه در پرداخت مطالبات بیمارستانها تاخیر دارند.
در مورد تعرفه های جدید نیز باید توجه داشت که این تعرفه ها در شورای عالی بیمه تصویب شد، شورایی که از ۹ عضو آن ۵ عضو از سازمانهای بیمه گر هستند و وزارت بهداشت فقط یک رای دارد، اکثریت اعضای این شورا از وزارت رفاه و بیمه ها هستند و بعد هم این تعرفه ها در کمیسیون اجتماعی دولت تصویب شده است و بار مالی آن در دولت پیش بینی شده است.
*با وجود این اقدامات ولی ظاهرا مشکل مالی بیمارستانهای کشور جدی است؟
آقاجانی: بله، مشکل بیمارستانهای کشور جدی است و باید ریشه یابی کنیم و ببینیم که چه اتفاقاتی افتاده است، یک نمونه از مشکلات را بیان می کنم، سازمان بیمه سلامت ایرانیان در دوره جدید حدود ۱۱ میلیون بیمه نشده را رایگان بیمه کرد. هزینه بیمه این افراد سالانه حدود دو هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان است، آیا این سازمان توانسته این اعتبار را وصول کند.
* این اعتبار پیش بینی نشده است؟
آقاجانی: این سوال ماست، آیا سازمان بیمه سلامت ایرانیان برنامه ریزی مناسب برای تامین این اعتبار را داشته است، در ابتدا قرار نبود این تعداد بیمه نشده، رایگان بیمه شوند، حداکثر پیش بینی این بود که ۵ میلیون بیمه نشده، تحت پوشش قرار بگیرند؛ در حالی که بیش از ۲برابر پیش بینی اولیه و حدود ۱۱ میلیون نفر بیمه شدند.
* از نظر شما این مسئله عامل کمبود منابع سازمانهای بیمه است؟
آقاجانی: یکی از عوامل جدی کمبود منابع سازمان بیمه سلامت ایرانیان همین مسئله است، این افراد خارج از برنامه ریزی اولیه بیمه شده اند. همکاران سازمان بیمه سلامت ایرانیان باید قبل از بیمه کردن ۱۱ میلیون نفر برای تامین منابع مالی آن، از قبل فکر می کردند ولی متاسفانه این کار انجام نشد و مشکل آن اکنون متوجه بیمارستانهای وزارت بهداشت شده است. یعنی بار عدم پیش بینی منابع بیمه ها مستقیم روی دوش بیمارستانهای دولتی فشار وارد می کند و دارد روند ارائه خدمات را مختل می کند.
برچسب ها :
ناموجود- نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
- نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰