0 نظر
631 بازدید

ابر خشکسالی بر فراز مازندران

double-quot

تهران – جارپرس -رطوبت هوای مازندران در حال کاهش و دمای هوا رو به فزونی است، دیگر ابرها هم مانند گذشته سایه خود را بر فراز مزارع پهن نمی کنند تا چهره سوخته و خسته مردان و زنان شالیزار را در برابر تابش مستقیم اشعه خورشید محافظت کنند.

کد خبر : 11413
تاریخ انتشار : شنبه 21 شهریور 1394 - 9:10
ابر خشکسالی بر فراز مازندران

 

 

به گزارش جارپرس به نقل از ایرنا،لازم نیست تا در مازندران زندگی کنی و شاهد چنین تغییراتی باشی . داده های آماری هواشناسی هم بخوبی این تغییرات جوی را نشان می دهد ، داده هایی که به نظر می رسد تاکنون مورد توجه جدی قرار نگرفته است.

جدول مقایسه ای داده های آماری ماه مرداد هواشناسی مازندران نه تنها از رکورد شکنی افزایش دمای هوای این ماه در نیم قرن گذشته حکایت دارد ، بلکه کاهش میزان بارندگی ، افزایش روزهای آفتابی ، کاهش رطوبت هوا و افزایش میزان تبخیر را هم نشان می دهد.
بر اساس این داده های آماری، میزان بارندگی در ماه مرداد امسال نسبت به میانگین دوره ای ۶۰ درصد کاهش یافته است.
میانگین بارندگی مرداد امسال ۱۰ و سه دهم میلی متر و میانگین دوره آماری ۲۶ و هفت دهم بوده است.

دوره آماری برای سنجش شاخص های هواشناسی سال ۱۳۳۵ تا ۱۳۹۳ است.
بر اساس این دوره آماری میانگین دمای هوا مرداد ماه امسال ۲۶ درجه سانتی گراد بوده که یک و دو دهم درجه سانتی گراد افزایش دارد.

** رکورد شکنی گرما
از سوی دیگر حداکثر دمای مطلق هوا هم مرداد ماه امسال رکورد ۴۱ و یک دهم درجه را ثبت کرد در حالی که رکورد دوره آماری ۴۰ درجه سانتی گراد بود.
کاهش میزان رطوبت هوا هم نکته دیگری است که در جدول مقایسه ای هواشناسی به وضوح خشک شدن تدریجی هوای استان مازندران را نشان می دهد.
میانگین کاهش رطوبت مرداد امسال در مقایسه با دوره آماری شش درصد بوده است در حالی که میانگین رطوبت هوا ماه مرداد در مازندران طی شش دهه دوره آماری ۷۱ درصد بود ماه مرداد امسال به ۶۵ درصد کاهش یافت.
یکی از دلایل این میزان کاهش رطوبت را شاید باید در افزایش تعداد ساعات آفتابی بودن هوای مرداد امسال جست و جو کرد.
مرداد ماه امسال مردم مازندران ۲۹۷ ساعت آفتابی را تجربه کردند در حالی که میانگین دوره آماری ۲۳۱ ساعت بوده است.
افزایش میزان تبخیر نیز نتیجه طبیعی آفتابی بودن هوا است که مرداد ماه امسال با افزایش بیش از ۴۳ میلی متری نسبت به دوره آماری رخ نموده است.
میانگین تبخیر در ماه مرداد امسال ۲۱۰ میلی متر و در دوره آماری ۱۶۷ میلی متر بود.

** در آرزوی روزهای بارانی
کاهش تعداد روزهای بارانی هم شاخص دیگری است که نشان می دهد خشکسالی با سرعت زیادی قصد استقرار در استان مازندران را دارد. مرداد امسال شهروندان مازندرانی سه روز بارانی را تجربه کردند در حالی که میانگین دوره آماری بیش از هفت روز بود.
هواشناسی مازندران در تحلیلی که از داده های آماری ماه مرداد ارائه داده نتیجه گیری کرده است که بر اساس ‘ شاخص بارش درصد نرمال ‘ موسوم به پی ان PN داده های ۱۱ ایستگاه از ۱۵ ایستگاه هواشناسی استان وضعیت خشکسالی ‘ بسیار شدید ‘ را نشانی می دهد.
وضعیت این شاخص ها در دو ایستگاه هم حاکی از بروز خشکسالی خفیف بوده و تنها دو ایستگاه دیگر وضعیت عادی داشتند.
شاخص بارش استاندارد موسوم به اس پی آی SPI هم نشان می دهد که سه ایستگاه دارای وضعیت خشکسالی متوسط و هشت ایستگاه خشکسالی خفیف بودند و تنها در سه ایستگاه وضعیت نرمال بود.

** اتحاد طبیعت
روند تغییرات جوی در مازندران نشان می دهد که ابر و باد و مه و خورشید و فلک دست در دست هم دادند تا خشکسالی را با سرعت بیشتری بر این پهنه سرسبز مستقر کنند، اما خشکسالی برای استان های شمالی معنای ویژه ای دارد.
تعادل آب و هوایی تنها سرمایه استان های شمالی از جمله مازندران است. هرگونه تغییری در این وضعیت با ضریب بسیار بالایی نسبت به دیگر مناطق کشور اثراتش را بر زندگی مردم بر جا خواهد گذاشت.
خشکسالی برای مازندران یعنی ورشکستگی در خط مرگ و این معنا با خشکسالی در دیگر مناطق آب و هوایی کشور متفاوت است.

** ترک در شالیزار
تا همین جا بر اساس آمارهای رسمی کمبود بارندگی سبب شده است تا امسال دستکم ۲۰ هزار هکتار از اراضی شالیزاری مازندران زیر کشت نرود و کشت مجدد شالی هم در بعضی از مناطق استان ممنوع شود.
امسال ۲۱۰ هزار هکتار از شالیزارهای مازندران زیر کشت رفت در حالی که این استان ۲۳۰ هزار هکتار اراضی شالیزاری دارد.
به گفته رییس سازمان جهاد کشاورزی مازندران فقط ۶۰۰ هکتار از شالیزارهای استان پس از کشت و جوانه زدن شالی به خاطر کم آبی خشکیده و رها شد.

دلاور حیدرپور افزود : همچنین یکهزار و ۵۰۰ هکتار شالیزار آماده نشاء هم به دلیل خطر خشکسالی از چرخه کاشت خارج شد و در واقع به کشاورزان توصیه شد تا برنجی در این زمین ها نشا نشود.
باید به این وضعیت تنش کم آبی در دهها هزار هکتار از شالیزارها و افزایش هزینه آبیاری به خاطر به کارگیری پمپ و موتور آب و دیگر هزینه های جانبی اقتصادی و فشارهای روحی و روانی را هم اضافه کرد.

آماری ارائه شده از سوی آب منطقه ای مازندران هم تاثیرگذاری وضعیت آب و هوایی و تغییرات جوی را در این بخش بیشتر نشان می دهد.
به گفته مدیر مطالعات پایه منابع آب شرکت آب منطقه ای مازندران در پنج ماهه سال جاری در مقایسه با مدت مشابه سال پیش ۱۰ درصد و در مقایسه با دوره شاخص ۱۷ درصد کاهش بارندگی در مازندران ثبت و سبب دشواری کار تأمین و تقسیم و توزیع آب در استان شد.
حسینعلی زبردست بابیان اینکه شدت خشکسالی درمنطقه مرکزی و شرق مازندران در سال جاری زیاد بوده است افزود : در سال جاری در بخش روان اب رودخانه های استان در مقایسه با دوره شاخص کاهش ۲۸ درصدی وجود داشته است.

وی بیشترین حجم کاهش بارندگی را مربوط به حوزه رودخانه نکارود در شرق مازندران با ۳۳ درصد و بیشترین کاهش روان آب را مربوط به رودخانه تجن با ۹۵ درصد در مقایسه با دوره شاخص اعلام کرد.

وی یادآور شد : در سال جاری به دلیل کاهش روان آب شرکت آب منطقه ای مازندران از همه ظرفیت و آب قابل برداشت سد شهید رجایی برای تأمین آب دشت تجن استفاده کرد که در طی دوران بهره برداری این سد در ۱۸ سال گذشته بی سابقه بوده است.
حالا که عوامل طبیعی دست به دست هم دادند تا رنگ سبز جغرافیای مازندران را تبدیل به رنگ قهوه ای کنند ، آیا عوامل انسانی بویژه مدیران در سطوح مختلف هم چنین اراده ای را دارند تا با اتحاد تدبیری چاره ساز برای مقابله با این وضعیت اندیشه کنند؟
پاسخ این پرسش را گذشت زمان نشان خواهد داد.

 

 

انتهای پیام/

برچسب ها :

ناموجود
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰
  • نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.