ادعای رسانه آمریکایی درباره توافق محرمانه ایران و ۱+۵ در رفع محدودیت های غنی سازی اورانیوم



آسوشیتدپرس مدعی است: این سند، تنها بخش محرمانه توافق هسته ای سال گذشته است که توسط یک دیپلمات باسابقه در اختیار این رسانه قرار گرفته است.
این دیپلمات به این خبرگزاری گفته است که گرچه این سند به صورت رسمی جدای توافق هسته ای سال گذشته تنظیم شده، اما در عمل، بخشی از این توافق بوده و مورد تأیید همه طرف های حاضر در مذاکرات هسته ای قرار گرفته است.
در متن گزارش این رسانه آمده است: در شرایطی که برخی محدودیت های برنامه هسته ای ایران تا ۱۵ سال ادامه خواهد یافت، برجام درباره سرنوشت غنی سازی اورانیوم سخنی به میان نیاورده است.
شایان ذکر است؛ در ضمیمه نخست برجام تنها آمده که تحقیق و توسعه غنی سازی ایران با اورانیوم به مدت ۱۰ سال شامل برخی ماشین های خاص خواهد بود.
حال این توافق جداگانه نشان می دهد که ایران از ژانویه ۲۰۲۷ یعنی ۱۱ سال پس از آغاز اجرای برجام، مجاز به جایگزینی سانتریفیوژهای اصلی خود با مدل های پیشرفته خواهد بود.
در ادامه این سند ادعایی آمده است که از سال یازدهم تا سیزدهم، جمهوری اسلامی ایران می تواند اقدام به نصب سانتریفیوژ هایی کند که کارایی آن ها تا پنج برابر مدل های فعلی خواهد بود.
گرچه تعداد سانتریفیوژ های فعال ایران هم اکنون ۵۰۶۰ دستگاه سانتریفیوژ است، با این حال مجموع تعداد مدل های جایگزین، با توجه به کارایی آن ها، بین دو هزار و ۵۰۰ تا سه هزار و ۵۰۰ عدد مجاز دانسته شده است. اما وجه مهم این تغییر آن است که توان غنی سازی ایران تا حداقل دو برابر سطح فعلی افزایش خواهد یافت.
آسوشیتدپرس در ادامه این مطلب مغرضانه و ادعایی آورده است که چنانچه سطح غنی سازی ایران به دو برابر افزایش یابد، زمان لازم برای دستیابی به بمب هسته ای تنها شش ماه یا کمتر خواهد بود. این درحالی است که ایران هیچ گاه به دنبال دستیابی به سلاح هسته ای نبوده است.
این رسانه ادامه می دهد که این توافق محرمانه همچنین به ایران اجازه می دهد که فعالیت های تحقیق و توسعه خود با استفاده از سانتریفیوژهایی به مراتب پیشرفته تر را با هدف آماده سازی برای رفع کامل محدودیت ها در سال پانزدهم، گسترش دهد.
بنا به این گزارش، با این حال در این سند قید نشده که برنامه غنی سازی اورانیوم پس از سیزدهمین سال به چه سمتی خواهد رفت. آسوشیتدپرس می افزاید که این خود، می تواند نشان دهنده رفع تمام محدودیت های اعمال شده بر تعداد و نوع سانتریفیوژهای مورد استفاده ایران از آن زمان باشد.
یک مقام آمریکایی هم به شرط ناشناس ماندن به این رسانه گفت که با این حال، سقف انباشت اورانیوم غنی شده ایران تا پایان سال پانزدهم همچنان ۳۰۰ کیلوگرم (۶۶۰ پوند) باقی خواهد ماند.
وی تأکید کرد که همچنین خلوص مورد استفاده برای سوخت رآکتور در این مدت به مراتب کمتر از مقدار مورد نیاز برای استفاده تسلیحاتی است.
توافق هسته ای میان ایران و گروه ۱+۵ متشکل از آمریکا، روسیه، چین، انگلیس، فرانسه و آلمان سال گذشته به یک دهه تنش در زمینه برنامه هسته ای پایان داد.
قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل که پیرو برجام به تصویب رسید، با لغو همه قطعنامه های ضدایرانی پیشین، تحریم های ظالمانه علیه کشورمان را ملغی کرد.
گفتنی است؛ «مارک تونر» سخنگوی وزارت خارجه آمریکا نیز ساعاتی پس از اعلام این خبر، در یک کنفرانس مطبوعاتی با بیان اینکه در شرایط فعلی قادر به اظهار نظر در ارتباط با اسناد ادعایی رسانه ها نیست، گفت که آمریکا همچنان به سند برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) متعهد است.
برچسب ها :
ناموجود- نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
- نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰