0 نظر
152 بازدید

تهران- پاریس در مسیر توسعه مناسبات اقتصادی و سیاسی

double-quot
تهران – جارپرس – بررسی زمینه های توسعه روابط اقتصادی میان ایران و فرانسه در پی حضور وزیر امور خارجه فرانسه به همراه هیات بلندپایه اقتصادی در تهران، محور مشترک شماری از روزنامه های صبح امروز بود. همچنین، قانون منع ورود شهروندان هفت کشور به آمریکا و واکنش ها به ادعای موشکی علیه ایران در روزنامه ها بررسی شد.

کد خبر : 18986
تاریخ انتشار : چهارشنبه 13 بهمن 1395 - 6:29
تهران- پاریس در مسیر توسعه مناسبات اقتصادی و سیاسی

به گزارش جارپرس به نقل از ایرنا، سرخط اصلی خبرها و همچنین نوشته های سرمقاله نویسان و نویسندگانِ روزنامه های امروز چهارشنبه ۱۳ بهمن ماه سال جاری در حوزه های سیاسی و اقتصادی نگاهی انداخته و مهم ترین موضوع های مورد توجه این روزنامه ها را بررسی کرده است.

** تلاش مقام های ایرانی و فرانسوی برای توسعه روابط همه جانبه
«ژان مارک آیرو» وزیر امور خارجه فرانسه روز گذشته همراه هیاتی عالیرتبه متشکل از مسوولان ۶۰ شرکت فرانسوی میهمان وزارت امور خارجه ایران بود. طی جلسه های مختلف میان مسوولان ایران و فرانسه بر توسعه روابط اقتصادی و بازرگانی تاکید و فرصت‌ های همکاری بررسی شد. زمینه و بسترهای افزایش همکاری های اقتصادی و سیاسی ۲ کشور محور مشترک برخی روزنامه های امروز بود.
در گزارش روزنامه «اعتماد» می خوانیم: اروپایی‌ها عزم خود را برای حفظ توافق هسته‌ای با ایران به کار گرفته‌اند. اگر تا چهار سال پیش این رییس‌جمهوری ایالات متحده بود که برای تشدید تحریم‌های ایران اجماع جهانی را به دست آورده بود این‌بار این اروپایی‌ها هستند که برای حفظ توافق هسته‌ای با ایران در کنار روسیه و چین بر حجم رفت و آمدهای خود به تهران افزوده‌اند و اجماعی را علیه رییس‌جمهوری جدید در کاخ سفید نشسته شکل داده‌اند.
این روزنامه افزود: ژان مارک آیرو در دیدار صبح روز گذشته با همتای ایرانی خود با اظهار خرسندی از سفر به تهران، ابراز امیدواری کرد که سفر وی و توافقات فی مابین به پیشرفت بزرگ‌تری در روابط با ایران بینجامد. آیرو حضور پر تعداد شرکت‌های فرانسوی همراه خود را نشان‌دهنده اراده فرانسه به افزایش سطح همکاری‌ها با ایران دانست. وزیر امور خارجه کشورمان نیز در این دیدار، ضمن استقبال از مشارکت فعالانه شرکت‌های فرانسوی در همکاری با همتایان ایرانی خود، گفت: ‌فرانسه می‌تواند نقش موثری در بین کشورهای اروپایی در پیشبرد همکاری‌های اقتصادی و تجاری با جمهوری اسلامی ایران داشته باشد.
روزنامه «ایران» در یادداشت خود به تمایل پاریس برای تقویت روابط خود با ایران اشاره کرد. در بخشی از این یادداشت می خوانیم: حضور وزیر خارجه فرانسه در تهران پس از سفر موفق آقای روحانی به پاریس می‌تواند در استحکام روابط دو کشور بسیار مؤثر واقع شود. ایران و فرانسه در زمینه روابط دوجانبه از پیشینه تاریخی خوبی بهره‌مندند اما این روابط بعدها تحت تأثیر واقعیات موجود و چالش هسته‌ای دچار افت و آسیب شد.
این در حالی بود که فرانسوی‌ها پس از دستیابی به برجام و شرایط متفاوتی که در منطقه به وجود آمد، با واقع‌بینی درصدد جبران گذشته برآمدند. در شرایط کنونی فرانسه به عنوان یکی از کشورهای قدرتمند اروپا و ایران به عنوان یکی از کلیدی‌ترین کشورهای خاورمیانه می‌توانند شرکای قابل اعتمادی در زمینه‌های مختلف فرهنگی، اقتصادی و سیاسی باشند.
«منوی ویژه پاریس برای تهران» عنوان گزارش روزنامه «دنیای اقتصاد» بود که به پیشنهادهای متنوع هیات بلندپایه سیاسی – اقتصادی فرانسه به ایران، اشاره کرد. دنیای اقتصاد نوشت: سفر این هیات فرانسوی از دو بعد سیاسی و اقتصادی نیز قابل ارزیابی است؛ از بعد سیاسی، ورود وزیرخارجه فرانسه به‌عنوان یکی از سردمداران اتحادیه اروپا به ایران، این پیام را به دنیا به ‌ویژه دولتمردان آمریکایی مخابره می‌کند، حال که دولت آمریکا قصد دارد با کشیدن دیوار، مانع از تجارت جهانی شود و برجام را زیر سوال ببرد، فرانسه قصد دارد با تسهیل صدور روادید، این فرصت همکاری را با ایران شریک شود. از بعد اقتصادی هم حضور شرکت‌های فرانسوی در ایران خود ترغیب‌کننده دیگر کشورها خواهد بود تا همین راه را ادامه ‌دهند.
این روزنامه در ادامه از «احترام فرانسه به برجام» سخن گفت و عنوان کرد که وزیر امور خارجه فرانسه با تاکید بر اینکه احترام به برجام برای فرانسه بسیار مهم است، بیان کرد که فرانسه به ‌دنبال گسترش روابط تهران پاریس پس از توافق هسته‌ای است.
همچنین، روزنامه «تعادل» ضمن اشاره به سخنان مقام های ایرانی و فرانسوی در نشست های گوناگون تجاری و سیاسی، نوشت: در مذاکرات صورت گرفته میان آیرو و مقامات کشورمان، حضور بالای شرکت‌های فرانسوی به عنوان اراده این کشور برای افزایش سطح همکاری با ایران مطرح شد و در ادامه موضوعات مختلفی ازجمله مسائل منطقه‌یی و بین‌المللی نیز با توجه به شرایط ویژه خاورمیانه مورد بحث و تبادل نظر قرار گرفت.
در یادداشت روزنامه «خراسان» نیز «شرط روابط پایدار ایران و فرانسه» این گونه تشریح شد: تجربه و گذشته تلخ و شیرین این روابط به ما نشان می دهد که با کمرنگ کردن چالش‌های سیاسی فی‌مابین و تمرکز بر نقاط مشترک در حوزه سیاسی- امنیتی و جلوگیری از تاثیر اختلاف‌نظرهای سیاسی بر روابط تجاری و اقتصادی، می توان مناسبات را به سمت ایجاد رابطه ای پایدار در همه‌ زمینه‌ها و حتی در مسیر یک شراکت راهبردی پیش برد.
به نظر می‌رسد تفکیک مسائل سیاسی و اقتصادی از یکدیگر و به حداقل رساندن تاثیرپذیری حوزه اقتصادی از چالش های سیاسی و در عوض تسری توسعه روابط اقتصادی به بخش های سیاسی، راهی است که نه تنها ایران و فرانسه، بلکه ایران و دیگر کشورهای اروپایی باید برای ارتقای مناسبات و دستیابی به روابطی پایدار در پیش گیرند.

** تحلیلِ تصمیمِ جنجالیِ ترامپ
امضای «دونالد ترامپ» رییس جمهوری آمریکا پای قانون منع ورود شهروندان هفت کشور به خاک آمریکا، امروز نیز در روزنامه های ایران از منظر حقوقی و سیاسی تحلیل و بررسی شد.
روزنامه «جهان صنعت» در عنوان نخست خود از تاثیر تصمیم های مهاجرتی ترامپ بر صنعت هوایی ایران و قرارداد با شرکت هواپیمایی بوئینگ خبر داد. در گزارش این روزنامه آمده است: در شرایطی که قرار است تا پایان سال تعداد ایرباس‌های وارد شده به ایران پس از توافق برجام به سه فروند افزایش یابد، ورود ترامپ به کاخ سفید و امضای قوانین ضدمهاجرتی وی علیه ایران معادلات را به هم ریخته است.
پس از آنکه قرارداد نوسازی ناوگان در هفته‌های گذشته به امضا رسید، نخستین فروند از هواپیماهای خریداری شده به کشور وارد شد و طبق برنامه‌ریزی‌های صورت گرفته تا چهار هفته آینده دو فروند هواپیمای دیگر نیز به ایران می‌رسد و البته این روند در آینده نیز ادامه خواهد داشت.
با این وجود یک تحلیلگر آمریکایی گفته است که قوانین مهاجرتی جدید آمریکا خریدهای ایران از بوئینگ را تهدید می‌کند. تحلیلگر هوافضای آمریکایی هشدار داد سفارش‌ها برای خرید هواپیماهای مسافربری بوئینگ به ارزش ۲۰ میلیارد دلار ممکن است به دلیل فرمان ممنوعیت مهاجرت که دونالد ترامپ برای شهروندان کشورهایی مانند ایران و عراق صادر کرده است، به خطر بیفتد.
روزنامه «شهروند» اقدام ترامپ برای ممنوعیت ورود شهروندان هفت کشور را به آمریکا، نقض حقوق بشر خواند. شهروند نگاشت: بسیاری از وکلا معتقدند که این رفتار ترامپ رفتاری ضد حقوق بشر است و به همین دلیل نمی‌تواند ادامه پیدا کند.
خیرالله پروین، حقوقدان و مدرس دانشگاه جنبه حقوقی تصمیم اخیر ترامپ را مورد بررسی قرار داد و به «شهروند» گفت: هر کشوری با وجود این‌که باید حاکمیت داشته باشد، حاکمیت آن در عین حال هم باید مستقل باشد و هم مطلق. حاکمانی که از طریق مردم انتخاب شدند در راستای منافع ملی و کشورشان اختیار تصمیم‌گیری دارند.
اما بحثی که در این میان به وجود می‌آید این است که حاکمیت و حاکمان نمی‌توانند هر تصمیمی را به بهانه منافع ملی و کشورشان اجرایی کنند، زیرا آنچه امروز حاکمیت را تعریف می‌کند این است که باید براساس قانون باشد و قانون را رعایت کند و در عین حال مسئول هم باشد. حالا دیگر مانند گذشته نیست که حاکمیت مطلق باشد و حاکمان هر طور که می‌خواهند برخورد کنند.
«آرمان» در سرمقاله امروز خود تصمیم ترامپ را از منظر حقوقی بررسی کرد. این روزنامه نوشت: در اعلامیه حقوق بشر و میثاق حقوق مدنی این حق برای انسان‌ها قائل شده است که به هر کجا که می‌خواهند مسافرت کنند، ساکن شوند و …اما این که کشورها متعهد باشند همه افراد را به مرز خود راه دهند، امری خلاف واقع است. پس بر اساس موازین حقوق بشر این موضوع با ضمانت اجرایی موثری مواجه نیست. اگرکشوری درباره جابه‌جایی انسان‌ها و ورود و خروج آنها این اعلامیه‌ها و حقوق‌ را نقض کند، مرجعی برای پیگرد آنها و برخورد با این کشورها وجود ندارد.
بحث عدم پذیرش پناهجویان که به عنوان یک فرمان از سوی ترامپ صادر شده است، حوزه اعتبار سیاسی آمریکا را تحت تاثیر قرار می‌دهد. اعتبار این کشور که همیشه مدعی رعایت حقوق بشر است و خود را ویترینی از بهشت دنیایی می‌داند با این اقدام آسیب می‌بیند.
روزنامه «شرق» اما در سرمقاله خود به واکنش ها نسبت به این تصمیم رییس جمهوری آمریکا پرداخت. در این سرمقاله می خوانیم: منتقدان غرب و مخالفان «لیبرال‌دموکراسی» در ایران استقلال قوه قضائیه آمریکا را حتما نمی‌بینند. مهم‌تر از آن، اعتراضات مردم آمریکا به‌علاوه مخالفت خیل عظیم سازمان‌های مردم‌نهاد، جمعیت‌ها، هنرمندان، چهره‌ها و شخصیت‌های مختلف اعم از نویسندگان، دانشگاهیان، فعالان حقوق ‌بشر و مدنی را به این تصمیم نمی‌بینند که به چه راحتی ابراز می‌شود و حتی تا کاپیتان تیم ملی فوتبال آمریکا هم کشیده می‌شود.
به‌علاوه به این نکته ظریف هم اشاره‌ای نمی‌کنند که احتمالا برخی رفتارهای ما در ایجاد فضای راحت برای رؤسای جمهور آمریکا در نزد افکار عمومی خود برای اخذ چنین تصمیماتی مؤثر بوده است؟ می‌توان با بغض و کینه و تعصب، «جیمی کارتر» یا «اوباما» را ندید و در عوض «رونالد ریگان» و «دونالد ترامپ» را سمبل دموکراسی گرفت و همچنین می‌توان امکان مخالفت با دولت را هم نادیده گرفت و در عوض باز رفت به سروقت پرونده راکد و قدیمی «بحران در نظام سرمایه‌داری و به‌پایان‌رسیدن لیبرال‌دموکراسی»؛ اما بدانیم، ترامپ مظهر لیبرال‌دموکراسی نیست.

** واکنش به ادعاهای موشکی علیه ایران
شماری از رسانه‌ ها و مقام های آمریکایی در تازه ترین اقدام خود علیه ایران، مدعی آزمایش موشکی ایران شدند. این ادعا ضمن موضع گیری تند وزارت امور خارجه ایران، واکنش های جهانی نیز درپی داشت. شماری از روزنامه ها به این موضوع پراختند.
روزنامه «جوان» در این باره گزارش داد: مقامات آمریکایی مدعی شده‌اند که ایران اخیراً آزمایش موشکی بالستیک انجام داده که نقض قطعنامه ۲۲۳۱ است؛ ادعایی که از سوی مقامات ایرانی تأیید نشده است.
محمد جواد ظریف، وزیرخارجه ایران در واکنش به این ادعا با بیان اینکه آزمایش‌های موشکی نقض برجام نیست، گفت که ایران هیچ‌گاه دفاع از خود را به اجازه طرف‌های دیگر موکول نمی‌کند. شورای امنیت سازمان ملل بنابه درخواست امریکا قرار است نشست فوق العاده‌ای برای بررسی این موضوع برگزار کند.
«بهانه های موشکی» عنوان گزارش «وقایع اتفاقیه» بود که ضمن اشاره به واکنش ایران و روسیه به این ادعا، به نقل از «قاسم محبعلی» کارشناس مطالعات آمریکای ‌شمالی، عنوان کرد: درباره مسائل این‌چنینی باید بین دولت، وزارت امور‌خارجه و بدنه نظامی کشور هماهنگی کامل انجام گیرد. اکنون ما در شرایط حساسی قرار داریم، دولتی تندرو در آمریکا قدرت را در دست گرفته که مترصد بهانه برای ضدیت بیشتر با ایران است.»
محبعلی در بخشی دیگر از سخنان خود اظهار کرد: «مقامات سیاسی آمریکایی در شرایط فعلی به‌دنبال هر بهانه‌ای می‌گردند که آزمایش‌های موشکی را به تهدیدی برای جهان و نظم منطقه‌ای تبدیل کنند. واقعیت آن است که در شرایط کنونی، ترامپ بیش از توجه به مسئله ایران، درگیر در تغییرات داخلی، مرزهای آمریکا با مکزیک و ارتباط با اروپا و آسیای شرقی است و برای مواجهه با این رئیس‌جمهوری تندرو، مسئولان باید با تدبیر برای مقابله با آن چاره‌اندیشی کنند.
روزنامه «قانون» نیز به «نشست امنیتی علیه اقتدار موشکی» اشاره کرد. در این گزارش آمده است: ناامید کردن مردم کشورمان، در روزهای منتهی به انتخابات، به استراتژی بدخواهان ملت ایران تبدیل شده است. …کاسبان انزوای ایران برنامه‌های خود را به طرق مختلف بر روی این بخش از جغرافیای دنیا پیاده می‌کنند. آن‌ها از ایران‌هراسی سود می‌برند، ولی دستاوردهای یک دیپلماسی عاقلانه و انقلابی، این جریان سراسری را زمین‌گیر کرد. آن‌هایی که سنگی در ته چاهی می‌اندازند و کسانی‌که چوپ در لانه زنبور می‌کنند، هر دو از یک منبع تغذیه می‌شوند و آن، آخور صهیونیست است.
«محمدحسن آصفری» عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس نهم به قانون گفت: سناریوی نشست اضطراری شورای امنیت بیانگر اقدام آمریکایی ها برای یک جنگ روانی علیه ایران در سطح منطقه است که با اهداف اقتصادی انجام می گیرد.

برچسب ها :

ناموجود
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰
  • نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.