0 نظر
205 بازدید

افزایش کشت زعفران دریچه ای نو به تجارت طلای سرخ

double-quot
شهرکرد – جارپرس – اقلیم مساعد، ارتفاع مناسب از سطح دریا، آفتاب درخشان و زمین های زراعی کافی از جمله مزیت های چهارمحال و بختیاری برای توسعه و کشت زعفران و اهتمام به تجاری سازی طلای سرخ در کشور است.
کد خبر : 16640
تاریخ انتشار : سه‌شنبه 23 شهریور 1395 - 7:11
افزایش کشت زعفران دریچه ای نو به تجارت طلای سرخ

به گزارش جارپرس به نقل از ایرنا، زعفران از گیاهان بومی ایران و به عنوان گران ترین ادویه جهان جایگاه منحصر به فردی در میان محصولات کشاورزی و صادراتی کشور دارد و کاربردهای متعدد و فراوان زعفران و خواص دارویی و مصارف متنوع غذایی آن، ضرورت توجه ویژه به مسائل تولید و صادرات زعفران را بیش از پیش روشن می سازد.
زعفران ایران علاوه بر این که از نظر کمی درصد بالایی از تولید جهانی را تشکیل می دهد، از لحاظ کیفی از جمله عیار بالا در رنگ دهی و طعم و عطر مطلوب مرغوبیت زیادی دارد و همین امر سبب رونق صادرات این محصول به کشورهای مختلف جهان از جمله اسپانیا، امارات متحده، ایتالیا، چین، فرانسه، انگلستان، استرالیا، سوئد، عربستان سعودی، کویت و بحرین شده است.
با این وجود هرچند تولید و تجارت زعفران در کشور همواره با فراز و نشیب های زیادی مواجه بوده اما سطح زیرکشت این گیاه ارزشمند در سال های اخیر افزایش قابل توجهی یافته به نحوی که جز مناطق خراسان رضوی و جنوبی در استان های دیگر از جمله چهارمحال و بختیاری سطح قابل توجهی از اراضی به کشت زعفران اختصاص داده شده است.
این موضوع می طلبد تا با استفاده از این ظرفیت ها، ضمن ارائه آموزش های لازم به نیروی کار و کشاورزان با حمایت های مالی بخش دولتی و خصوصی، ایران جایگاه برترخود را در عرصه تولید و تجارت زعفران دنیا حفظ کند.
کم آبی های چند سال اخیر و این موضوع که فصل رشد گیاه زعفران در پاییز و زمستان قرار دارد و عمده نیاز آبی زعفران توسط باران و برف تامین می شود و همچنین در تابستان خلاف بسیاری از محصولات کشاورزی نیاز به آبیاری ندارد، زعفران را به گیاهی استراتژیک برای رهایی از بحران کم آبی و یکی از گزینه ها برای کشت سودآور کشاورزان تبدیل کرده است.
معاون بهبود تولیدات گیاهی جهاد کشاورزی چهارمحال و بختیاری در گفت و گو با خبرنگار ایرنا از افزایش ۱۰ برابری کشت زعفران در استان خبر داد و گفت: درحالی که تا سه سال گذشته سطح زیرکشت این محصول در استان هشت هکتار بود، اما این میزان در سال جاری به ۱۰۵ هکتار افزایش یافته است.
حمیدرضا دانش افزود: امسال از اراضی زیرکشت زعفران در استان ۵۲۵ کیلوگرم محصول برداشت می شود که ارزشی معادل ۳۶ میلیارد و ۷۵۰ میلیون ریال دارد.
وی اقلیم مساعد، ارتفاع مناسب از سطح دریا و آفتاب درخشان را از شرایط مطلوب آب و هوایی چهارمحال و بختیاری برای کشت زعفران برشمرد و تصریح کرد: این عوامل سبب شده تا عطر، بو و طعم زعفران این استان از کیفیت بالاتری نسبت به سایر نقاط کشور برخوردار باشد.
دانش، زمان برداشت زعفران را فصل پاییز به ویژه آبان ماه دانست و گفت: از هر هکتار زمین زیرکشت پنج کیلوگرم زعفران برداشت می شود که هر کیلوگرم زعفران استان به قیمت ۷۰ میلیون ریال به فروش می رسد.
معاون بهبود تولیدات گیاهی جهاد کشاورزی چهارمحال و بختیاری با اشاره به اشتغال ۳ هزار و ۱۵۰ نفر نیروی کار در مزارع زغفران استان خاطرنشان کرد: این میزان اشتغالزایی هرچند فصلی است اما با توسعه زمین های زیرکشت زعفران می تواند اشتغالزایی بالایی را فراهم نماید.
یک کارشناس مسائل اقتصادی نیز در گفت و گو با خبرنگار ایرنا، کشت زعفران را از مزیت ها و پتانسیل های چهارمحال و بختیاری عنوان کرد و گفت: شرایط آب و هوایی مناسب استان این مزیت نسبی را فراهم کرده و ضروری است تا از این فرصت به بهترین نحو بهره گیری کرد.
علی نصیری، جمعیت گسترده روستایی و آشنا با فرهنگ کشاورزی را از دیگر ظرفیت های این استان برای توسعه کشت زعفران دانست و افزود: توسعه کشت زعفران در استان هم در اشتغالزایی نیروی کار موثر است و هم نقش مهمی در درآمدزایی و توسعه اقتصادی و اجتماعی استان دارد.
وی با تاکید بر اعطای تسهیلات لازم برای توسعه مزارع کشت زعفران در استان تصریح کرد: دولت و بخش خصوصی می توانند با سرمایه گذاری در این حوزه به ویژه در خصوص صنایع تبدیلی و بسته بندی هم از کشاورزان فعال در این حوزه حمایت کنند و هم ارزش افزوده بیشتری را به دست آورند.
رئیس دانشگاه آزاد اسلامی واحد شهرکرد و از محققان رشته گیاهان دارویی نیز با اشاره به ظرفیت های کشت زعفران در این استان اظهار کرد: شرایط آب و هوایی، وجود نظام کشاورزی معیشتی و نیروی کار فراوان شرایط مناسبی برای توسعه مزارع زعفران در استان فراهم کرده است.
عبدالله قاسمی پیربلوطی افزود: خشکسالی های اخیر و کاهش منابع آب در استان می طلبد تا در کشت محصولات آب بر همچون چغندرقند و ذرت به منظور جایگزینی کشت زعفران تجدیدنظر نمود.
وی تصریح کرد: باید دقت داشت تا در توسعه مزارع زعفران از پیاز مرغوب استفاده کرد تا محصولاتی با ماده موثر و کیفیت بالا برداشت شود.
قاسمی با اشاره به کشت زعفران در ۲ هکتار از مزارع کشاورزی دانشگاه آزاد شهرکرد اظهار کرد: دانشگاه با کمک مالی به دانشجویان پیاز مرغوب زعفران را از مرکز تحقیقات مشهد خریداری کرد و برای کشت در اختیار دانشجویان قرار داد و این طرح تاکنون نتایج خوبی در برداشته است.
رئیس دانشگاه آزاد اسلامی واحد شهرکرد با تاکید بر بهره گیری از نظرات کارشناسی در خرید پیاز زعفران افزود: یکی از مباحث مهم در کشت زعفران استفاده از نظر مشاوران و کارشناسان این حوزه است تا بتوان با خرید پیاز مرغوب محصول باکیفیتی برداشت کرد.
قاسمی خاطرنشان کرد: حمایت دولت از محققان و فارغ التحصیلان دانشگاهی برای توسعه کشت زعفران یکی از ضرورت های این حوزه به شمار می رود و ضروری است تا در این خصوص حمایت های بیشتری انجام گیرد.
وی با اشاره به اهداف تحقق اقتصاد مقاومتی و استفاده از توان داخل برای توسعه کشور تاکید کرد: برای توسعه صادرات این محصول و دستیابی به ارزش افزوده بیشتر، بهبود کیفیت، کاهش قیمت تمام شده محصول، افزایش عملکرد و ایجاد صنایع تبدیلی مرتبط با زعفران امری اجتناب ناپذیر است.
مزیت های چهارمحال و بختیاری در کشت زعفران و مزایای آن در توسعه اقتصادی، شرایط مناسبی را فراهم کرده تا ایران بتواند جایگاه برتر خود را در تجارت زعفران حفظ کند.
ایجاد اشتغال در روستاها و ایجاد امید برای ماندن مردم در مناطق روستایی، جذب سرمایه در مناطق محروم و توسعه گردشگری از طریق بازدید مزارع زعفران و مراسم گل پرکنی در روستاها می تواند علوه بر جلوگیری از مهاجرت روستاییان به شهر، کشور را از ناهنجاری های اقتصادی و اجتماعی رهایی بخشد.
گزارش از خاطره حسین زاده – ایرنا

برچسب ها :

ناموجود
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰
  • نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.