۲۰ میلیون نفر جمعیت تهران و البرز در معرض بیشترین تنش آبی


به گزارش جارپرس ازایسنا، عیسی بزرگزاده از پیشرفت چشمگیر پروژههای آبرسانی به تهران خبر داد و گفت: با بهرهبرداری از دو پروژه مهم تا پایان تابستان، سهم آب سطحی تهران افزایش مییابد.
تهران در آستانه جهش در تأمین آب سطحی
به گفته بزرگزاده، پیشرفت پروژههای انتقال آب به تهران به بیش از ۶۰ درصد رسیده است و نسبت به گذشته دو برابر سرعت گرفته است.
وی افزود: پیشبینی ما این است که تا پایان شهریورماه، این پروژهها وارد مدار بهرهبرداری میشوند و به کمک تأمین آب تهران خواهند آمد.
وی در تشریح جزئیات این طرحها گفت: این پروژهها در دو فاز طراحی شدهاند که فاز اول آن با ظرفیت دو و نیم مترمکعب در ثانیه تا تصفیهخانه کرج پیش خواهد رفت.
انتقال بار تأمین آب کرج از سد کرج به طالقان
سخنگوی صنعت آب تأکید کرد: با اجرای این طرح، ما دیگر از سد کرج برای تأمین آب شهر کرج استفاده نخواهیم کرد و کرج از این پس از سد طالقان آب دریافت میکند؛ در نتیجه، آبی که پیشتر از سد کرج به کرج میرسید، میتواند به تهران اختصاص یابد و به تأمین نیاز پایتخت کمک کند.
سهم آب سطحی تهران بالا میرود
بزرگزاده افزود: سهم آب سطحی در تهران افزایش یافته و دلیل آن دو پروژه بزرگی است که هر کدام حدود ۲۳۰ تا ۲۴۰ میلیون مترمکعب آب را وارد شبکه میکنند.
پروژه سدلار؛ در دست اجرا با برنامه زمانبندی سال ۱۴۰۶
وی درباره پروژه دیگر در حوزه سد لار گفت: پروژه سد لار در واقع یک تونل است و امکان اجرای خطی آن را نداریم. زمانبندی آن برای سال ۱۴۰۶ پیشبینی شده و اکنون در حال اجراست.
کیفیت آب تهران؛ خط قرمز وزارت نیرو
بزرگزاده در پاسخ به سؤالی درباره کیفیت آب در سالهای خشک گفت: ما در دورههای خشک ممکن است به لحاظ کیفیت آب دچار چالش شویم، اما این بحران به معنای آب ناسالم نیست.
وی تأکید کرد: کیفیت آب شرب، خط قرمز ماست. همان آبی که مردم تهران مصرف میکنند، ما و خانوادههای ما نیز در سراسر کشور استفاده میکنیم.
آزمایشگاهها در سراسر کشور در حال پایش
او با اشاره به گستردگی نظارت کیفی بر منابع آب کشور گفت: بیش از ۹۰۰ تا نزدیک به هزار واحد آزمایشگاهی فعال مخصوص پایش کیفیت آب در سراسر کشور داریم و در تهران نیز اکیپهای ثابت و سیار فعال هستند.
بزرگزاده تصریح کرد: کمیت آب را نمیشود همیشه با هزینه جبران کرد. وقتی بارش نباشد یا آبخوان خالی باشد، حتی پول هم راهگشا نیست. اما کیفیت را با سرمایه و کنترل میتوان مدیریت و اصلاح کرد.
وی در پایان از مردم خواست در صورت مشاهده هرگونه مشکل کیفی، با سامانه ۱۲۲ تماس بگیرند تا در سریعترین زمان ممکن پیگیری شود.
با اشاره به وضعیت پیچیده منابع آبی استان تهران، تأکید کرد: مدیریت مصرف و بازنگری در نظام تعرفهگذاری، شرط لازم برای پایداری آب در پایتخت است.
بزرگزاده با تشریح جزئیات چالشهای تأمین، مصرف، و توزیع آب در استان تهران، بر لزوم تقویت مدیریت مصرف، استفاده از پساب، و بهروزرسانی ساختارهای فرسوده تأکید کرد.
وی با اشاره به اینکه «تهران شهری چندمنبعی است»، گفت: منابع تأمین آب در تهران حدود ۵۰ درصد از منابع زیرزمینی و ۵۰ درصد از منابع سطحی تأمین میشود. به گفته او، تحلیلهای یکسویه و روایتهای آخرالزمانی درباره وضعیت آب، بدون در نظر گرفتن واقعیتها، گمراهکننده است.
سخنگوی صنعت آب افزود: حس مسئولیتپذیری و مدیریت مصرف باید در همه ما تقویت شود، نه اینکه بهواسطه فضای رسانهای این حس را در جامعه بخشکانیم.
کنتور جداگانه؛ ضرورت مغفول در هر واحد مسکونی
سخنگوی صنعت آب با اذعان به اینکه نبود کنتور مجزا برای هر واحد مسکونی، مدیریت مصرف را دشوار کرده، اظهار کرد: این وضعیت نتیجه دههها بیتوجهی است. ما برای این موضوع برنامه داریم ولی رفع کامل آن به دلیل نیاز به منابع مالی، زمانبر است.
وی تأکید کرد: تا وقتی که هر واحد ساختمانی کنتور مستقل نداشته باشد، سنجش دقیق و عادلانه مصرف ممکن نیست. گرچه در مجتمعها میتوان میانگینگیری کرد، ولی این روش، عادلانه نیست.
تعرفههای فعلی بازدارنده نیستند
بزرگزاده با تشریح تعرفههای فعلی گفت: تعرفه آب در تهران بهگونهای نیست که بتواند بازدارنده باشد. بهعنوان نمونه، مصرف تا ۱۲ مترمکعب در ماه معادل ۱۴٬۶۲۵ تومان است و اگر یک و نیم برابر الگو مصرف شود، قبض به حدود ۸۸٬۴۸۱ تومان میرسد.
وی افزود: قانون فعلی اجازه تغییر اساسی در تعرفه را نمیدهد و یکی از نقاط ضعف ما همینجاست. تعرفه باید بازدارنده باشد، مخصوصاً برای کسانی که دو تا سه برابر الگو مصرف میکنند.
برخورد با بد مصرفها و انشعابات غیرمجاز
به گفته بزرگزاده، ۳٬۰۰۰ دستگاه اجرایی پایش شدهاند که از این تعداد، ۱٬۶۳۸ دستگاه، کاهش ۲۵ درصدی مصرف داشتهاند. در چهار ماه نخست سال ۱۴۰۴، حدود ۴۷٬۵۰۰ مشترک پرمصرف شناسایی و مشمول اقدامات اصلاحی شدهاند.
وی همچنین گفت: حدود ۱٬۷۰۰ انشعاب حساس مانند بیمارستانها شناسایی شده که ۱٬۲۰۰ مورد از آنها به مخازن ذخیره مجهز شدهاند.
فضای سبز تهران؛ چاههایی با کیفیت آب شرب
سخنگوی صنعت آب تأکید کرد: در تهران بیش از ۳٬۰۰۰ فضای سبز و ۷۰۰ حلقه چاه در اختیار شهرداری قرار دارد که ۵۵ حلقه از این چاهها کیفیت آب شرب دارند. متأسفانه این چاهها در اختیار وزارت نیرو قرار نگرفتهاند، در حالی که طبق قانون هوای پاک باید برای آبیاری فضای سبز از پساب استفاده شود. وزارت نیرو آمادگی کامل دارد که به فوریت پساب را در اختیار فضای سبز قرار دهد.
وی تصریح کرد: این چاهها باید به وزارت نیرو بازگردانده شوند؛ چاههایی با کیفیت شرب نیز باید وارد چرخه تصفیه و توزیع شوند، تا از افت بیلان آب زیرزمینی جلوگیری شود.
به گفته بزرگزاده، ظرفیت چاههای فعال، نیمهفعال و مجاز تهران، حدود ۱۶۰ میلیون مترمکعب در سال است.
وی این عدد را بسیار کلیدی دانست و افزود: صرفنظر از تعداد چاهها، این حجم باید در راستای مدیریت مصرف و جلوگیری از نشست زمین بهدرستی هدایت شود.
فرسودگی شبکه و مشکل فشار آب
سخنگوی صنعت آب با اشاره به پیچیدگی شبکه آبرسانی تهران گفت: طول این شبکه حدود ۲۱ هزار کیلومتر است و برخی لولهها ۵۰ تا ۷۰ سال قدمت دارند. به دلیل اختلاف ارتفاع مناطق مختلف شهر، ناچار به استفاده از فشارشکنهای متعدد هستیم، اما این فشارشکنها هم گاهی به شکل مطلوب عمل نمیکنند.
وی توضیح داد: کاهش فشار آب باعث میشود تا در برخی خانههای طبقه اول یا دوم افت فشار جدی حس شود، اما اگر فشار بالا برود، نشت شبکه به حدود ۸۰ میلیون مترمکعب در سال میرسد.
تقویت سامانه ۱۲۲ برای رسیدگی به مشکلات
سخنگوی صنعت آب از تقویت سامانه ۱۲۲ خبر داد و گفت: در حال حاضر بین ۲۵۰ تا ۳۰۰ نفر در این سامانه مشغول پاسخگویی هستند. اگر نیاز باشد، تعداد نیروها را بیشتر میکنیم تا به سرعت مشکلات را شناسایی و پیگیری کنیم.
وی با اشاره به پیشبینی مصرف تا سال ۱۴۰۷ گفت: مصرف استان تهران باید از حدود ۳.۷ میلیارد مترمکعب به ۲.۲ میلیارد مترمکعب کاهش یابد. در این میان، کاهش ۳۰ درصدی برداشت آب زیرزمینی اجتنابناپذیر است.
سخنگوی صنعت آب افزود: سهم کشاورزی از مصرف آب استان حدود ۴۵ درصد است و اگر این سهم اصلاح نشود، رسیدن به تعادل آبی ممکن نخواهد بود.
بزرگزاده بار دیگر بر واقعنگری در مواجهه با بحران آب تأکید کرد و گفت: شبکه آبرسانی تهران بسیار پیچیده است. نقد کردن آسان است، اما حل واقعی این مشکلات نیازمند همکاری فنی، اجتماعی، و حکمرانی است. ما آمادگی کامل برای انجام وظایف خود داریم و انتظار داریم همه دستگاهها و شهروندان نیز نقش خود را ایفا کنند.
انتهای پیام
برچسب ها :
ناموجود- نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
- نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰