چالش مدرسه کانکسی



یکی از الزامات تحقق آموزش مطلوب در هر جامعه ای وجود مدارس و کلاس های درس باکیفیت و استاندار است؛ به طور میانگین هر دانش آموز در هر روز حداقل نزدیک به ۶ ساعت از بهترین زمان خود را در مدرسه و کلاس درس می گذراند، بنابراین دلنشین بودن، جذاب بودن و البته استاندارد بودن محیط آموزشی یکی از اصول اولیه آموزش است.
با این حال کمبود مدرسه و کلاس درس در سراسر ایران همواره یکی از چالش های مسوولان آموزش و پرورش بوده و آنها با راه حل های مختلف از جمله دو و سه نوبتی کردن مدارس و استفاده از ظرفیت خیران سعی در جبران کمبود مدرسه ها کرده اند.
در چنین شرایطی آموزش و پرورش آذربایجان شرقی با پارادوکس وجود ۳۰۰ مدرسه کانکسی در کنار ۴۲۵ باب مدرسه عرضه شده برای تغییر کاربری و فروش مواجه است.
البته آموزش و پرورش آذربایجان شرقی برای سال تحصیلی جدید با چالش بزرگ دیگری به نام کمبود نیروی انسانی نیز مواجه می باشد، زیرا قرار است امسال ۳ هزار و ۳۰۰ نفر از نیروهای آن بازنشسته شوند، در حالی که تنها یک هزار و ۶۰۰ نفر نیروی جدید جذب این نهاد می شود.
** ۴۲۵ مدرسه آذربایجان شرقی تغییر کاربری می شود
با مصوبه شورای آموزش و پرورش آذربایجان شرقی و بر اساس بند «ه» تبصره ۹ قانون بودجه سالجاری کشور تعداد ۴۲۵ مدرسه و فضای تملیکی فرهنگی و آموزشی این استان تغییر کاربری شده و فروخته می شود.
در نشست اخیر شورای آموزش و پرورش که اختصاص به تعیین تکلیف ماده قانونی فوق داشت، بدون نظر مخالف و با تایید اعضای جلسه، مجوز تغییر کاربری، فروش و واگذاری مدارس و مکان های تملیکی آموزش و پرورش استان داده شد تا بدین طریق بخشی از منایع مالی این مجموعه بدون انتقال به خزانه داری مرکز در داخل استان تامین و هزینه شود.
بند «هـ» تبصره ۹ قانون بودجه سال ۱۳۹۶ به وزارت آموزش و پرورش اجازه داده است به منظور ساماندهی و بهینه سازی کاربری بخشی از املاک و فضاهای آموزشی، ورزشی و تربیتی خود و با رعایت ملاحظات آموزشی و تربیتی، نسبت به احداث، بازسازی و بهره برداری از آنها اقدام کند.
ضمن اینکه تغییر کاربری موضوع این بند به پیشنهاد شورای آموزش و پرورش استان یا شهرستان و تصویب کمیسیون ماده ۵ قانون تاسیس شورای عالی شهرسازی و معماری ایران صورت می گیرد و از پرداخت همه عوارض شامل تغییر کاربری، نقل و انتقال املاک، اخذ گواهی بهره برداری، احداث، تخریب و بازسازی و سایر عوارض شهرداری معاف می باشد.
مدیرکل آموزش و پرورش آذربایجان شرقی می گوید: هم اکنون این مجموعه دارای ۴۲۵ ملک قابل واگذاری و تغییر کاربری به مساحت ۸۰۰ هزار و ۳۸۴ مترمربع است که از این تعداد، ۳۱۳ ملک به مساحت ۶۶۵ هزار مترمربع قابلیت تغییر کاربری و ۱۶۵ ملک نیز به مساحت ۶۲ هزار و ۴۰۰ مترمربع قابلیت فروش دارد.
جعفر پاشایی اضافه می کند: بر همین اساس، فضاهای آموزش و پرورش آذربایجان شرقی که بیشتر آنها در شهرهای تبریز، مراغه و مرند در مراکز مرفه نشین و مرغوب واقع شده اند به مراکز مسکونی و تجاری تبدیل خواهد شد.
معاون سیاسی و امنیتی استاندار آذربایجان شرقی نیز با تاکید بر اینکه مدارس و فضاهای آموزشی مورد نظر این قانون باید با دقت و حساسیت ویژه ای تغییر کاربری و فروخته شوند، معتقد است: نباید در این زمینه به گونه ای اقدام شود که تنش های اجتماعی و فرهنگی به وجود آمده و مردم از نحوه اجرای آن ناراضی باشند.
رحیم شهرتی فر می گوید: برای اجرای این ماده قانونی ضمن تایید کلیات طرح، باید در تمامی شهرها، بخش ها و روستاها نظریات کلی جمع بندی شده و در کمیسیون ماده ۵ به دقت و ظرافت تصمیم گیری شود.
وی، بند «ه» تبصره ۹ قانون بودجه سالجاری کشور را فرصتی تاریخی و طلایی برای آموزش و پرورش آذربایجان شرقی توصیف می کند که به گفته وی در طول سال های پس از انقلاب اسلامی چنین تصمیمی به مورد اجرا گذاشته می شود.
شهرتی فر ادامه می دهد: از این قانون باید برای حل مشکلات عدیده آموزش و پرورش استان بهره برد نه اینکه با تصمیم های نامناسب و بدون در نظر گرفتن تمامی جوانب امر، اجرای آن به مشکلات آموزش و پرورش اضافه کند.
وی می گوید: باید توجه داشت که با هدف کسب درآمد برای آموزش و پرورش نباید چنان رفتار و تصمیم گیری شود که به جای حل مشکلات، زمینه برای ایجاد مشکلات دیگر فراهم شود.
**کمبود نیروی انسانی چالش آموزش و پرورش آذربایجان شرقی
مدیرکل آموزش و پرورش آذربایجان شرقی، کمبود نیروی انسانی را مهمترین چالش این مجوعه برای سال تحصیلی جدید بیان می کند و می گوید: طی سالجاری سه هزار و ۳۰۰ نفر از معلمان و فرهنگیان استان بازنشسته می شوند که این حجم خروجی از نظام تعلیم و تربیت استان طی سال های اخیر بی سابقه است و به طور قطع مشکل ساز خواهد بود.
جعفر پاشایی اضافه می کند: هدف گذاری آموزش و پرورش استان برای سال تحصیلی جدید تزریق یکهزار و ۶۰۰ نفر از نیروهای جدید اعم از دانش آموختگان دانشگاه فرهنگیان، معلمان حق التدریسی و سرباز معلمان است.
وی اظهار می کند: آموزش و پرورش استان تمام تلاش خود را انجام می دهد تا در سال تحصیلی جدید هیچ کلاسی بدون معلم نماند.
** هفت هزار و ۵۰۰ مدرسه فرسوده در آذربایجان شرقی
مدیرکل اداره نوسازی، توسعه و تجهیز مدارس آذربایجان شرقی نیز از وجود هفت هزار و ۵۰۰ مدرسه در آذربایجان شرقی خبر می دهد که عمر مفیدشان را از دست داده و فرسوده هستند.
محمدرضا عیدی می گوید: ۱۰ هزار و ۲۰۰ کلاس از مجموع ۲۴ هزار کلاس فیزیکی در استان، مستحکم و شش هزار و ۲۰۰ کلاس نیز نیمه مستحکم بوده و نیازمند مقاوم سازی هستند.
مدیرکل اداره نوسازی، توسعه و تجهیز مدارس آذربایجان شرقی، مجموع پروژههای سال جاری این اداره کل را ۶۸ پروژه در قالب ۴۱۲ کلاس عنوان و تشریح می کند: ۲۶ مورد از این پروژهها، مردمی، ۲۴ مورد مشارکتی و ۱۸ مورد نیز دولتی است.
وی اضافه می کند: سال گذشته نیز ۷۳ پروژه در قالب ۳۴۷ کلاس تحویل داده شد که ۱۷ پروژه دولتی، هفت پروژه مشارکتی و ۴۹ پروژه نیز مردمی بود و هم اکنون ۱۴۰ مدرسه خیرساز در دست ساخت در سطح استان وجود دارد.
عیدی از کاهش اعتبارات عمرانی در قانون بودجه ۹۷ نیز خبر می دهد و می گوید: این کاهش در سطح استان، ۳۹٫۶ درصد است که امیدواریم از سوی خیران، جبران شود؛ با وجود خیران مدرسه ساز متعدد در استان، اکثر خیران به ساخت مدارس در اندازه کوچک تمایل دارند.
مدیرکل اداره نوسازی، توسعه و تجهیز مدارس آذربایجان شرقی با اشاره به میزان تخصیص اعتبارات در سال گذشته خاطرنشان می کند: میزان تخصیص استانی (ماده ۱۸۰) در سال گذشته حدود ۳۰ درصد و میزان تحقق تملک دارایی نیز حدود ۷۰ درصد بود.
عیدی از عدم تحقق قانون برداشت ارز از صندوق توسعه برای تجهیز و بازسازی مدارس در برنامه ششم توسعه نیز به عنوان یکی دیگر از مشکلات نوسازی مدارس یاد می کند و می گوید: این قانون در سال ۱۳۸۵ به تصویب رسیده و در برنامه ششم نیز بنا بود تا سه میلیارد دلار از صندوق توسعه ارزی به این منظور اختصاص داده شود که تاکنون خبری از آن نشده است.
وی اظهار می کند: مدارس جدید از نظر تجهیز مشکلی ندارند و تمامی استانداردها در مدارس نوسازی شده، رعایت شده است؛ تلاش کردهایم تا از هر ۱۲ کلاس، سه تا چهار کلاس را هوشمندسازی کنیم.
عیدی همچنین از وجود ۳۰۰ مدرسه در قالب کانکس در استان خبر می دهد و می افزاید: سال گذشته، ۳۱ مدرسه کانکسی به مدارس سنتی تبدیل شدند، اما در برخی موارد مانند، صعبالعبور بودن منطقه، کوچ خانوادهها به شهر و جمعیت کم دانش آموزان، تبدیل کانکس به مدرسه، توجیه اقتصادی ندارد.
برچسب ها :
ناموجود- نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
- نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰