وزیر آموزش و پرورش: نقش انجمن اولیا در مدرسه تشریفاتی است

تهران – جارپرس – وزیر آموزش و پرورش با بیان اینکه نقش انجمن اولیا در مدرسه تشریفاتی است، از اولیا خواست در تصمیم سازی های مدرسه سهیم باشند.

به گزارش جارپرس به نقل از ایرنا، فخرالدین احمدی دانش آشتیانی در دیدار مدیران انجمن اولیا و مربیان با بیان اینکه باید همه دست به دست هم دهیم تا نقش خانواده در تعلیم و تربیت را نشان دهیم، خطاب به مدیران و معلمان افزود: اگر خانوادهها نقش پُررنگی در مدرسه و آموزش و پرورش داشته باشند، کمک شما خواهند بود و این به معنای دخالت در امور مدیریتی و مانعی برای آموزش و پرورش نیست.
وی با بیان اینکه اگر نقش خانواده از سطح وزارتخانه تا مدرسه به صورت مطلوب در اذهان جای نگرفته است، مشکل از خودمان است، تصریح کرد: انجمن اولیا باید روی تغییر بینش و نگرش افراد کار کند و انجام این تغییر نگرش، شیوههای خاص خود را دارد که لازم است از آنها استفاده شود.
وزیر آموزش و پرورش، بر اساس سند تحول بنیادین آموزش و پرورش، محوریت فعالیتهای آموزش و پرورش را «تربیت» نامید و تصریح کرد: از آنجا که قسمت عمدهای از وقت و عمر دانشآموزان در خانواده سپری میشود، اگر در تربیت فرزند، نقش لازم برای خانواده قایل نشویم و در آموزش و پرورش نیز با خانواده تعامل نداشته باشیم، تربیت به خوبی شکل نخواهد گرفت.
دانش آشتیانی با اشاره به نتایج مطالعات علمی گفت: اگر در مدرسه وظیفه خود را خوب انجام بدهیم ۳۰ درصد از تربیت شکل خواهد گرفت و ۷۰ درصد دیگر بر عهده خانواده است، علت هم روشن است زیرا فرزند در خانواده زندگی میکند و علقه فرزندان به والدین است، فرزندان به والدین خود بیشتر از دیگر عوامل تربیتی اعتماد دارند، بنابراین باید سعی کنیم بر روی مشارکت و تعامل با خانواده کار کنیم و حتی با تبلیغات صحیح در تلاش باشیم که نقش تأثیرگذار خانواده را برای مدیران تشریح کنیم.
** اولیا باید در تصمیم سازی های مدرسه مشارکت کنند
وزیر آموزش و پرورش با اشاره به این مطلب که نقش انجمن اولیا در مدرسه تشریفاتی است، گفت: اولیا باید در تصمیمسازیهای مدرسه سهیم باشند، این امر نه به معنای دخالت در مدیریت، بلکه مشارکت در تصمیمسازیهاست، هر اندازه اولیا در تصمیمسازیها مشارکت داشته باشند، همراهی و همکاری بهتری با مدرسه خواهند داشت.
وی با نقل خاطره ای از مجموعه آموزشی که در آن مشغول خدمت بوده است، اضافه کرد: در این مجموعه آموزشی به نقش اولیا اهمیت داده می شد، تا آنجا که نه تنها مدرسه که در هر پایه تحصیلی نیز یک انجمن تشکیل شده بود، نمایندگان اولیا در هر پایه، انجمن مدرسه را تشکیل میدادند، زیرا مسایل تربیتی و آموزشی هر پایه متفاوت از سایر پایههاست، مثلاً در پایههای آخرتحصیلی، مسایلی نظیر آزمون ورود به دانشگاه و استرس و اضطراب دانش آموزان برای شرکت در آزمون کنکور سراسری که مهم ترین مساله دانش آموزان است، مطرح است، اما در پایههای هشتم، نهم و دهم مهمترین مسأله، دوره نوجوانی است که به دلیل تحول دانشآموزان و گذر از بحران جوانی، نیاز به مشاوره های مختص شرایط سنی آنان نیاز است، بنابراین وقتی بهطور نمونه، انجمن اولیا و مربیان پایه دهم تشکیل شود، بر مسایل خاص آن پایه تمرکز خواهد یافت، والدین با دور هم جمع شدن در یک کلاس و انتقال تجربه مسایل خود را مطرح و با استفاده از تجارب همدیگر، مشکلاتشان را حل می کنند.
وزیر آموزش و پرورش با تاکید بر تعریف مشارکت اولیا در سطح وسیع گفت: این موضوع همبستگی مستقیم با تغییر نگرش والدین دارد، اگر بتوان این کار را انجام داد، اثر بخش خواهیم بود.
وی نگرش منفی به مشارکت والدین را ناشی از ترسی دانست که گاه مدیران از دخالت والدین در مدیریت مدرسه دارند و افزود: برای رفع این مشکل میتوان جلساتی برگزار کرد تا والدین بتوانند در تصمیمسازیهای مدرسه همکاری کنند، حتی میتوان مجوز حضور والدین در صورت تمایل آنها در کلاسهای درس را داد تا نحوه آموزش فرزندان خود را مشاهده کنند، اگر والدین حس کنند که دیده میشوند، مطمئناً در حل مسایل آموزش و پرورش و همراهی آن کمک خواهند کرد، زیرا از نزدیک شاهد تلاشها و پیگیریهای معلمان و مدیران و در جریان مشکلات مدرسه قرار خواهند گرفت.
دانش آشتیانی با اظهار این مطلب که در برخی از مدارس حتی آییننامه انضباطی را با مشارکت والدین و دانشآموزان تنظیم کردیم و شاهد بودیم که آنان بسیار جدیتر و با حساسیت بیشتر از ما آییننامه را تنظیم و اجرا کردند، گفت: این امر ضرورت نقش خانواده و مشارکت والدین و دخالت دادن آنان در تصمیم سازیهای مدرسه را مشخص می سازد.
دانش آشتیانی با تاکید بر نظر سنجی از والدین راجع به روالهای آموزشی، تربیتی و مدیریت مدرسه در پایان هر سال تحصیلی گفت: اصل، رضایتمندی اولیاست، اگر درصدی از این رضایتمندی محقق نشود، باید تغییرات لازم ایجاد شود، نتایج نظر سنجی باید به والدین اطلاع داده شود و اشاره شود که انتقادها شنیده شده و به دنبال اجرای آن هستیم تا تغییرات لازم را اعمال کنیم، در این صورت، آنان نیز با دلگرمی مشارکت خود را افزایش خواهند داد، بنابراین باید نظرات والدین که اتفاقاً نظرات خوب و ارزشمندی نیز هست، اخذ و منتشر شود.
** گفت وگوی منطقی باید زیربنای روش های تربیتی باشد
وزیر آموزش و پرورش بر روال های تربیتی مبتنی بر گفت وگوی منطقی تاکید کرد و با اشاره به فاصله ایجاد شده امروزه بین والدین و فرزندان که از لحاظ تربیتی، آسیبزا است، گفت: درگذشته، نقش خانواده بر فرزندان اثرگذارتر بود، اما امروز به دلیل تبعات زندگی مدرن، این اثرگذاری تضعیف شده است و جوانان آنگونه که شایسته است با والدین خود ارتباط برقرار نمیکنند و این موضوع بر امور تربیتی مدرسه نیز اثر منفی گذاشته است.
وی از این موضوع تحت عنوان رابطه والد ـ فرزند نام برد و اظهارکرد: والدین میخواهند مانند نسل قبل در خانه حاکمیت کنند، اما باید بدانند که نباید شیوههای حاکمیتی گذشته را به جوانان امروز تحمیل کنند، زیرا آنان مسایل را از طریق رابطه منطقی میپذیرند و اگر غیر از این رفتار شود، ممکن است موجب فاصله گرفته آنان از خانواده شود و همانطور که گفته شد، این امر آسیب زاست، بنابراین لازم است در آموزشهای خانواده، بر روی این مسایل کار شود.
وی دشواری و پیچیدگی دنیای امروز و مسایل کاری اعضای خانواده را که باعث می شود، امروز حتی با هم صبحانه هم صرف نکنند را از یک سو تکنولوژی و تبعات آن که موجب می شود حتی اوقاتی که خانواده در کنار یکدیگر هستند از سوی دیگر، در فاصله گرفتن فرزندان از خانواده موثر خواند و تصریح کرد: لازم است در آموزشهای خانواده این نکته تذکر داده شود که خانواده ها، تلاش کنند صبحانه و شام را کنار هم صرف کنند یا ساعتی از روز را گرد هم جمع شده و با هم به گفت وگو بنشینند، کنار هم بودن خانواده نقش مؤثری بر روالهای تربیتی در خانواده دارد.
عضو کابینه تدبیر و امید از مسئله تربیتی دیگری که امروزه گریبانگیر خانواده ها است، یعنی مسئولیت ندادن به فرزندان به واسطه امور آموزشی آنان یاد کرد و گفت: باید در آموزش خانواده به نقش سازنده واگذاری کار و مسئولیت به فرزندان توجه شود و این نقش پررنگ شود، باید والدین برخی از کارها و امور را به فرزندانشان واگذار کنند، این امر نه تنها مانعی برای آموزش وپرورش آنان نیست، بلکه تأثیر مثبت فراوانی بر آنها و تحصیلشان دارد.
وی درباره وجود مشاور در مدرسه گفت: با توجه به محدودیتی که در امر استخدام داریم، باید در اندیشه راه حل دیگری باشیم، این که فکر کنیم با یک مشاور نیز همه مسایل دانشآموزان حل میشود، تصوری اشتباه است.
دانش آشتیانی با اشاره به این مطلب که بچههای امروز همه نیاز به مشاور دارند، نه فقط تعدادی از دانش آموزان، خاطر نشان کرد: در زندگی پیچیده امروز، فرزندان نیاز به راهنمایی دارند و راه حل آن است که همه معلمان باید به دانشآموزان خود مشاوره بدهند.
وزیر آموزش و پرورش با بیان اینکه مشاورهها باید درکلاس درس اتفاق بیافتد و اگر مورد خاصی بود به مراکز مشاوره ارجاع داده شود، گفت: خوشبختانه امروز بسیاری از والدین دارای تخصص روان شناسی و مشاوره هستند و برخی ازآنان به صورت داوطلبانه حاضربه مشارکت با مدرسه هستند، بنابراین لازم است سازوکاری فراهم شود تا ازتخصص و مشاوره والدین استفاده شایسته به عمل آید.
** اپلیکیشن ها به کمک مدارس بیاید
به گزارش روابط عمومی وزارت آموزش و پرورش دانش آشتیانی درباره تهیه و استفاده از اپلیکیشنهای آموزشی مورد نیاز والدین گفت: این اپلیکیشن ها باید به گونه ای طراحی شود که والدین بتوانند آن را روی گوشیهای تلفن همراه خود نصب کنند و ارتباط مستقیمی با اولیای مدرسه داشته باشند.
وی افزود: امروزه میتوان به سمتی حرکت کرد که والدین بتوانند در جریان لحظه به لحظه امور آموزشی و تربیتی فرزندان خود قرار بگیرند، مثلاً معلم میتواند از فعالیتهای دانشآموزان درکلاس درس، عکس بگیرد وآن را برای والدین ارسال کند، بحثهای تربیتی و آموزشی والدین را نیز میتوان از طریق همین نرمافزارها مدیریت کرد تا آنان به صورت مشترک با مدرسان آموزش خانواده بهصورت مجازی به مسایل تربیتی فرزندان خود بپردازند.
برچسب ها :
ناموجود- نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
- نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰