شیرینی«انجیر پز ماه»باتلخی خشکسالی درمازندران
ساری – جارپرس – مازندران به هوای ابری و نم نم باران و در بین ماه های سال، مردادماه که دمای هوا به حداکثر می رسد، به «انجیر پز ماه» معروف است، اما در سال های اخیر با تغییرات آب وهوایی، شیرینی انجیرپز ماه با تلخی خشکسالی در این خطه نگران کننده شده است.
به گزارش جارپرس از ایرنا، بر اساس آمار هواشناسی مازندران، در چند سال اخیر روزهای گرم سال از اواسط ماه خرداد شروع شده و تا اواخر شهریور نیز ادامه یافته است.
امسال نیز بر شدت گرما و روزهای آفتابی مرداد ماه افزوده شده، بطوری که کاهش بارندگی و کم شدن دبی آب رودخانه ها در مازندران به خوبی مشهود است.
کارشناسان هواشناسی می گویند که کاهش بارندگی سالانه و عمیق شدن خشکسالی در برخی مناطق مازندران با افزایش روند تبخیر آب، سرعت چرخه غلتیدن به بی آبی در مازندران را بیشترکرده است.
مازندران به بارندگیش در چهار فصل سال شهرت دارد و بر اساس آمارهای رسمی میانگین بارندگی سالانه استان بیش از ۷۰۰ میلی متر است و تنها ماهی که گرمای آن دور از انتظار برای مازندرانی ها نبوده (چرا که انجیر نیاز به گرمای خاص دارد)، مردادماه است، اما در چند سال اخیر انجیر مازندران حدود ۱۰ تا ۱۵ روز زودتر وارد بازار شده است.
انجیر از میوه های تابستانه مازندران است که درخت آن در اغلب باغ ها یا در حیاط منازل و گوشه ای از باغچه ها به ویژه روستاها کاشته شده و خانواده ها از میوه آن استفاده می کنند، میوه ای که علاوه بر طعم شیرین و بی نظیرش خواص بی نظیری هم دارد.
انجیر سرشار از مواد معدنی مغذی شامل آهن، کلسیم و پتاسیم است، میزان فیبر در انجیر از میوه ها یا سبزیجات دیگر بیشتر است، انجیر میان وعده سالمی است که سدیم، کلسترول و چربی ندارد.
**کوتاه شدن ۱۵ روزه زمان برداشت انجیر در مازندران
سمیه حسنی رئیس اداره تولیدات گیاهی مدیریت جهاد کشاورزی شهرستان گلوگاه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا گفت: به دلیل افزایش دما و تداوم آن زمان برداشت انجیر در ۲ تا سه سال اخیر حدود ۱۰ تا ۱۵ روز کوتاهتر شده است.
وی به وجود بیش از ۱۲۰ هکتار درخت انجیر در گلوگاه اشاره کرد و ادامه داد: مرداد ماه در مازندران به انجیر پز ماه معروف است و از دهه اول مرداد زمان رسیدگی و برداشت انجیر شروع می شود ،اما این زمان به اواخر تیر رسیده است.
وی با بیان اینکه افزایش دما موجب شد تا سایز انجیر پیش از کامل شدن به مرحله رسیدگی برسد ،تصریح کرد: البته در کیفیت انجیر مازندران تغییر حاصل نشده بلکه حتی انجیر شیرین تر شده است.
رئیس اداره تولیدات گیاهی جهاد کشاورزی شهرستان گلوگاه متوسط برداشت انجیر از هر درخت را ۱۲۰ تا ۱۵۰ کیلو عنوان کرد و گفت: با توجه به اهمیت ارزش غذایی و خواص دارویی انجیر ، تازه خوری متداول ترین روش مصرف انجیر در مازندران است.
وی برلزوم ایجاد صنایع فرآوری و تبدیلی انجیر در مازندران تاکید کرد و گفت: نخستین کارگاه فرآوری انجیر در گلوگاه امسال به بهره برداری می رسد.
وی انجیر مربا، انجیر خشک، شیره انجیر و برشتوک انجیر را از فرآورده های این میوه نام برد و گفت: درخواست ایجاد ۲ واحد صنایع تبدیلی انجیر نیز در این مدیریت وجود دارد.
**شرائط خشکی مفرط در مازندران
دکتر رحیم یوسفی زاده کارشناس ارشد مطالعات اقلیمی و اقلیم دریا و ساحل اداره کل هواشناسی مازندران در گفت و گو با خبرنگار ایرنا در گزارشی از وضعیت بارش و دما طی یک دهه اخیر استان مازندران به ویژه فصل تابستان و مرداد ماه گفت:متوسط بارش استان در مرداد ماه بر اساس آمار ثبت شده در ۱۵ایستگاه طی ۱۰ سال اخیر ( ۸۶ تا ۱۳۹۵) ۲۴٫۲میلی متر بوده که ۳٫۵درصد بارش کل سال ( ۶۸۷٫۲ میلی متر ) و ۱۹٫۸درصد بارش فصل تابستان (۱۲۱٫۸میلی متر ) است.
وی افزود: سهم مناطق ساحلی و جلگه ای و کوهستانی از مجموعه بارش مردادماه یک دهه اخیر به ترتیب ۶۴و ۳۶درصد بوده است.
وی اضافه کرد: با توجه به آمارهای ثبت شده متوسط مجموعه مقدار بارش مرداد ماه مازندران در یک دهه اخیر بین ۴٫۸میلی متر در سال ۹۳تا ۵۴٫۳میلی متر در سال ۸۸بوده که بیانگر نوسانات شدید بارشی در این ماه است.
وی توضیح داد: همچنین روند بارشی این ماه در این دوره ۱۰ ساله نزولی بوده به نحوی که روند کاهشی آن درمناطق ساحلی و جلگه ای نسبت به مناطق کوهستانی دارای شتاب بیشتری است.
وی میانگین دمای استان مازندران در مردادماه یک دهه اخیر را ۲۴٫۵درجه سانتی گراد اعلام کرد و گفت که میانگین و بیشنیه دمای هوای استان به ترتیب ۱۹٫۶و ۲۹٫۵درجه سانتی گراد ثبت شده است.
این کارشناس هواشناسی مازندران اظهار داشت: میانگین دمای نواحی ساحلی و جلگه ای ۲۷٫۶و نواحی کوهستانی ۲۱٫۴درجه سانتی گراد ثبت شده است.
وی گفت: در یک دهه اخیر میانگین سالانه دمای استان ۱۵٫۴درجه سانتی گراد و میانگین دمای فصل تابستان استان مازندران ۲۴٫۳درجه سانتی گراد بوده است.
وی با ذکر این نکته که یکی از مهمترین دلایل کاهش بودن روند کمینه دما در نواحی مرکزی و شرقی استان مازندران ،می تواند کاهش رطوبت نسبی ، تغییرات کاربری زمین و در نهایت چهره زمین و افزایش آلبدو ( میزان انعکاس یا تابش انرژی خورشیدی از سطح زمین ) باشد، گفت: تحلیل ها بر اساس آمار و ارقام نشان از شرائط مفرط خشکسالی در مازندران است.
وی مقدار بارش استان مازندران در مرداد ماه سال جاری را ۴٫۲میلی متر اعلام کرد و گفت که این آمار نسبت به مشابه سال گذشته ۷۸درصد و نسبت به مشابه دوره آماری ۸۳٫۷درصد کاهش داشته است و این شرایط خشکی مفرط استان را در مازندران نشان می دهد.
کارشناس ارشد مطالعات اقلیمی و اقلیم دریا و ساحل اداره کل هواشناسی مازندران میانگین دمای استان در مردادماه سال جاری را ۲۶٫۳درجه سانتی گراد اعلام کرد و گفت که نسبت به مشابه سال گذشته ۱٫۱و نسبت به مشابه آماری ۱٫۵درجه سانتی گراد افزایش داشته است.
وی توضیح داد: میزان افزایش دمای مرداد ماه امسال مازندران درنواحی ساحلی و جلگه ای نسبت به مناطق کوهستانی بیشتر بوده است و مسلما این شرائط با توجه به کمبود مقدار بارش ضمن افزایش تبخیر باعث کاهش شدید آب های سطحی و فشار بر منابع آب زیر زمینی می شود.
وی میانگین مجموع بارش سال زراعی کشور از ابتدای مهر ۱۳۹۵تا پایان مرداد امسال را ۲۱۵٫۱میلی متر اعلام کرد و افزود: این مقدار بارش در مقایسه با مشابه سال گذشته ۸٫۹درصد و نسبت به مشابه دوره آماری ۷٫۲درصد کاهش داشته است.
یوسفی زاده گفت: مقدار بارش در بازه زمانی مذکور در استان مازندران نیز ۵۲۰٫۸میلی متر بوده که نسبت به مشابه سال گذشته ۲۷٫۸ و نسبت به دوره آماری ۱۶٫۱درصد کاهش داشت است.
برچسب ها :
ناموجود- نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
- نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰