“رفراندوم”در ایران تعطیل شده است

تهران- جارپرس- عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس نهم معتقد است که برگزاری “رفراندوم” در ایران تعطیل شده است و همه پرسی پیرامون نتایج مذاکرات رژیم حقوقی دریای خزر فقط تنش بین کشورها را بالا می برد.

احمد بخشایش اردستانی در گفتگو با خبرنگار سیاسی جارپرس درمورد اجلاس ۲۱ مرداد و توافقات صورت گرفته پیرامون رژیم حقوقی دریای خزر گفت: در اینجا سناریوهایی مطرح است مانند اینکه ایران دریای خزر را به خاطر قرارداد ۱۹۲۰ و ۱۹۴۱ به روسیه فروخته است و این امتیازی است که تزارها از ایران گرفته بودند.
وی ادامه داد: تزارها قبل از سال ۱۹۱۰ در شوروی حکومت می کردند و دو جنگ با ایران داشتند. یکی ۱۸۱۴ تحت عنوان توافق نامه گلستان و دیگری ۱۸۲۸ به عنوان توافق نامه ترکمنچای که حدود ۲۸ شهر ایران با این دو توافق از بین رفت و حدود ۱۳ درصد از دریای خزر سهم ایران بود. شوروی ها گفتد ما دریای خزر را بصورت مشترک بین ایران و شوروی دنبال می کنیم. در سال ۱۹۹۰ که شوروی مضمحل شد و ۱۵ ایالت روی کار آمد ، ۵ ایالت سهم ایران شد یعنی در دریای خزر، ایران، آذربایجان، روسیه، ترکمنستان و قزاقستان حدود ۲۰ سال است که رژیم حقوقی دریای خزر دنبال می شود تا به نحوی تقسیم شود.
* ایران در زمان شاه، آمریکا را پشت سر خودش قرار می داد تا در مقابل شوروی دفاع کند
این نماینده مجلس نهم با بیان اینکه شوروی سابق و ایران بصورت مناسب از دریای خزر استفاده می کردند اما این به معنای سهم ۵۰ درصدی ایران از این دریا نیست، گفت: ایران در زمان شاه، آمریکا را پشت سر خودش قرار می داد تا در مقابل شوروی دفاع کند.
این تحلیلگر مسائل بین الملل اضافه کرد: پس از فروپاشی اتحادیه جماهیر شوروی، کشورهای پنجگانه خواستار سهم شدند. سهم روی دریا، زیر بستر دریا و کلیات دریا.
بخشایش اردستانی بیان کرد: بحث این است که دریای مازندران دریاچه است و یا دریا؟ اگر دریا است مشمول حقوق دریاست و اگر دریاچه است بین این پنج کشور است. چیزی که فعلا تصویب شده این است که در این دریاچه هیچ کدام از این کشورها از نیروی نظامی استفاده نمی کنند.
وی ادامه داد: روسیه قرارداد دوجانبه ای میان کشور خود و آذربایجان و قزاقستان نوشته است و ساحل را بین خودشان تقسیم کردند و ایران در این مورد موافق نیست و اگر ۲۰ سال دیگر هم مذاکره کنند ایران اعلام موافقت نمی کند.
این تحلیلگر مسائل بین الملل افزود: ما و آذربایجان می توانیم یک شرکت ایجاد کنیم و مشاعی استفاده کنیم ، هزینه هایش را بدهیم و برای درآمدش هم نفت استخراج کنیم ، بفروشیم و سهم هر کس را بدهیم. آذربایجانی ها چون نفت در قسمت آن ها وجود دارد می گویند نه، ما تقسیم می کنیم. اگر بخواهد تقسیم کند و ۲۰ درصد را بگیرد، و از طرف دیگر ایران بخواهد ۲۰ درصدش را بگیرد سهمش به ترکمنستان می رود. چون ایران مقعر است و سواحل آن ها محدب است و ایران کوچکترین ساحل را دارد.
*روسیه متحد چندان جالبی نیست
این عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس نهم تصریح کرد: نمی گویم روسیه متحد خیلی جالبی است ولی دشمنی ما با امریکا باعث شده ما به این سمت و سو حرکت کنیم.
وی در پاسخ به اینکه گفته می شود تیم وزارت امور خارجه کشورمان ضعیف عمل کرده است و فرمول های حقوقی بسیاری برای رژیم حقوقی دریای خزر وجود داشت، اظهار داشت: ایران از ابتدا می توانست بگوید این دریا ۵۰ در صدش برای من است و ۵۰ درصدش برای شوروی و کشورهای دیگر که بوجود آمدند در سهم شوروی بودند و نه ایران.
اردستانی افزود: ۱۱ درصد سهم ایران از سواحل است ، مگر اینکه عمودی به جلو برویم که در آن صورت به مرز آذربایجان می رسیم.
وی تصریح کرد: ایران می گوید خلاف زمان رژیم شاه که قدرت نظامی امریکا پشت ایران بود الان هیچ کشوری از نظامی گری استفاده نکند اما روسیه به این مسئله توجه نمی کند و ناوگان خود را وارد می کند.
*فکر نمی کنم بیش از ۱۵ درصد گیر ایران بیاید
این عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس نهم تصریح کرد: بنده فکر نمی کنم نهایتا بیشتر از ۱۵ درصد گیر ایران بیاید بنابراین بهتر است فعلا قراردادی نبندد و مدام مذاکره کند و بگوید حتی در ۲۰ درصد هم ایران اجازه نمی دهد کسی نفت استخراج کند چون مناطق نفتی ما خیلی زیاد است که هنوز به آن نرسیدیم.
* رفراندوم در ایران تعطیل شده است
احمد بخشایش اردستانی در پاسخ به اینکه آیا می شود برای نتایج این نوع مذاکرات به خصوص کنوانسیون رژیم حقوقی دریای خزر با تصویب مجلس در میان مردم رفراندوم برگزار کرد یا خیر؟ اظهار داشت: رفراندوم خوب است، متاسفانه رفراندوم در ایران تعطیل شده است و جمهوری اسلامی ایران انتخابات ریاست جمهوری و انتخابات مجلس را به رفراندوم تعبیر می کند.
وی افزود: معمولا رژیم ها حاضر نیستند ماهیت و شان و کیان خود را به رفراندوم بگذارند و نکته دیگر اینکه هنوز در مورد دریای خزر نتیجه گیری نشده است. اول بگذارید کاملا فضاسازی بشود و جزئیات مصوبات کنوانسیون در جامعه مطرح شود.
این تحلیلگر مسائل بین الملل ضمن بیان اینکه با برگزاری رفراندوم موافق نیست و هیجانات دردی را از جامعه دوا نمی کند، عنوان داشت: بنده با رفراندوم موافق نیستم چون مردم نماینده دارند و نماینده ها باید ماحصل مذاکرات را در مجلس بررسی کرده و موافق و مخالف صحبت کنند.
اردستانی در پایان تصریح کرد: حالا مثلا رفراندوم برگزار کردیم و ما بگوییم ۵۰ درصد از دریای مازندران برای ماست و همه بگویند بله! ما دوست داریم، من هم دوست دارم ولی باید ببینیم می دهند؟ نمی دهند! ما فقط هیجان و تنش بین کشورها را بالا می بریم.
انتهای پیام/
برچسب ها :
ناموجود- نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
- نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰