توقیف نفتکش ایرانی، چالشی جهانی



با در نظر گرفتن تهدیدهای آمریکا علیه ایران و سپس عقب گرد از این تهدیدها و دعوت به گفتگو و دست رد ایران به دعوت آمریکا، به نظر می رسد هدف از توقیف نفتکش ایرانی اعمال فشار بر تهران در راستای تحقق اهدافی مشخص باشد.
در همین ارتباط “سرکیس ابوزید” تحلیلگر و کارشناس سیاسی لبنانی گفت: توقیف این نفتکش ایرانی در شرایط پیچیده و مبهمی صورت گرفت به گونه ای که نه برای یک طرف بلکه برای طرف های متعدد سردرگمی و ابهام ایجاد کرده است.
وی در گفتگو با خبرنگار ایرنا اظهار داشت: توقیف نفتکش ایرانی یک رویارویی است به این معنی که اروپا در قبال ایران شدت مواضع نشان داده است و این اقدام در واقع به معنی تنش بین ایران و اروپا و نیز بین طرف های مختلف اروپایی است و در عین حال چالشی برای اسپانیا به شمار می آید.
ابوزید تصریح کرد: به نظر می رسد این اقدام انگلیس بنا بر دیکته و یا درخواست آمریکا صورت گرفته باشد که نوعی جنگ سرد با هدف در تنگنا قرار دادن ایران است. به عبارت دیگر توقیف این نفتکش فراتر از یک تجاوز و کمتر از جنگ است و چه بسا هدف از آن ایجاد فضای متشنج و یا فشار بر ایران برای مذاکراتی باشد که آمریکا خواستار آن است. به هر حال این اقدام پیچیده بوده و به معنی نقض قانون بین المللی است و تهدیدی برای منطقه به شمار می آید.
این کارشناس لبنانی تاکید کرد: ایران معمولاً با این چالشها با خونسردی برخورد میکند و با تعیین زمان دقیق، در موقعیت و وقت مناسب واکنش نشان میدهد از همین رو پیش بینی میشود به منظور جلوگیری از تبدیل شدن موضوع توقیف نفتکش ایرانی به یک رویارویی گسترده، این قضیه حل و فصل شود به ویژه اینکه آمریکا به دنبال رویارویی فراگیر نیست زیرا به خوبی میداند در این صورت شکست خورده و خسارت سنگینی متحمل خواهد شد. از این زاویهای به نظر می رسد که آمریکا با استفاده از چنین اقدامات مبهم و پیچیده به دنبال اعمال فشار بر ایران است.
در همین ارتباط روزنامه “الاخبار” لبنان نیز نوشت: با گذشت زمان نشانههایی به دست می آید مبنی بر اینکه توقیف نفتکش ایران از سوی انگلیس تصمیم ناگهانی نبوده بلکه انگلیس از قبل برای این حمله آماده شده بود.
این روزنامه در مطلبی با عنوان ” تمدید توقیف “گریس یک” و درخواستهایی در تهران مبنی بر واکنش متقابل” نوشت: هدف از توقیف این کشتی ارسال پیامهای امنیتی و سیاسی زیادی است و این چیزی است که از اقدام نمایشی تفنگداران انگلیسی در حمله به این نفتکش و سپس انتشار جزییات این حمله و فرود آمدن یک بالگرد در کشتی برداشت میشود.
همچنین اظهارات مسئولان انگلیسی و آمریکایی بعد از توقیف نفتکش ایرانی و هیجانی که با این اظهارات همراه بود حاکی از این است که این اقدام از مدتها قبل طراحی شده و اقدامی عمدی به هدف هرچه پیچیدهتر کردن اوضاع با ایران و سوریه است.
“محمد فواز” نماینده مجلس سوریه هم در گفتگو با خبرنگار ایرانا در این باره اظهار داشت: نفتکش ایران قرار بود از کانال سوئز به مقصد بانیاس در سوریه حرکت کند اما به دلیل مخالفت مصر مسیر آن به اجبار به سمت تنگه جبل الطارق تغییر کرد که پنج برابر از مسیر کانال سوئز دورتر است با نگاه به این مسائل متوجه میشویم عملیات دزدی دریایی برنامه ریزی شدهای در جریان بود که در راستای اجرای دستورات و تحریمهای ارباب آمریکایی علیه سوریه و ایران جا دارد.
این نماینده سوری تصریح کرد: به عقیده من محور مقاومت به ویژه جمهوری اسلامی ایران در واکنش به این اقدام پاسخ سخت و قاطعانه ای نشان خواهد داد زیرا نفتکشهای انگلیسی و آمریکایی از خلیج فارسی و زیر نظر نیروهای سپاه پاسدارن ایران عبور میکنند.
“خیام الزعبی” استاد روابط بین الملل دانشگاه فرات سوریه نیز به خبرنگار ایرنا گفت: توقیف نفتکش ایرانی در تنگه جبل الطارق یک عملیات برنامه ریزی شده به هدف افزایش فشار بر ایران و سوریه است تا هم صادرات ایران هدف فشار و محدودیت قرار بگیرد و هم دمشق در تنگنا قرار داده شود.
وی افزود: این اقدام چیزی جز واکنش واشنگتن به گام اخیر ایران مبنی بر کاهش تعهدات خود به توافق هستهای و افزایش ذخیره اورانیوم و افزایش میزان غنی سازی آن نیست، از همین رو روشن است که توقیف نفتکش ایرانی از مدتها قبل با مشارکت نهادها و هیاتهای ذیربط در برخی کشورهای غربی برنامه ریزی شده بود.
الزعبی ادامه داد: مسئولان مصر از ورود هر محموله نفتی به سمت سوریه از طریق کانال سوئز جلوگیری و هدف از آن را پایبندی به تحریمهای اروپا اعلام کردهاند در حالی که مصر متعهد به اجرای تحریمهای اروپایی نیست زیرا عضو اتحادیه اروپا نیست و گویی بیش از دیگران سنگ این تحریمها را به سینه میزند و با این کار در مقابل سوریه که با جنگ سخت و توطئه فراگیر روبه رو می باشد، قرار گرفته است.
وی در توضیح این مطلب افزود: به دلیل این موضع مصر نفتکش ایرانی به سمت یک مسیر دریایی طولانی حرکت کرد تا از تنگه جبل الطارق به سمت مدیترانه عبور کند زیرا اجازه عبور از کانال سوئز را نداشت و این همان فاجعه عربی و انسانی است.
برچسب ها :
ناموجود- نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
- نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰