توافق نخستین برای گشایش گره کور بحران یمن
گفت وگوهای مستقیم عربستان و جنبش انصارالله یمن طی روزهای گذشته که به توافقی اولیه برای برقراری آتش بس در طول نوار مرزی ۲ کشور منجر شده است، می تواند نقطه عطفی در بحران یمن تلقی شود. رسانه های عربی از دلایل گرایش ۲ طرف به گفت وگو و پیامدهای این توافق گفتند.
نزدیک به یک سال از عملیات «طوفان قاطعیت» ائتلاف کشورهای عربی به سردمداری عربستان سعودی علیه یمن می گذرد. طی یک سال اخیر نه تنها اهداف اعلانی ریاض در این یورش تحقق پیدا نکرده، بلکه تلاش های عربستان برای تاثیرگذاری بر تحولات سیاسی یمن هم برای سعودی ها نتایج مطلوبی به بار نیاورده است.
ناکامی عربستان در دستیابی به اهدافش در صنعا، وضعیت نابسامان یمن، گسترش گروه های مسلح تندرو و تکفیری، خواسته مردم یمن از جنبش انصارالله برای بیرون راندن اشغالگران و … ۲ طرف را بر آن داشته تا سرانجام با کنارگذاشتن پیش شرط ها، به طور مستقیم با یکدیگر وارد گفت وگو شوند و برای حل بحران یمن چاره ای بجویند.
این گزارش مهمترین محورهای خبری- تحلیلی رسانه های عرب زبان درباره گفت وگوهای عربستان و یمن در روزهای گذشته را بررسی می کند.
** زمینه ها و انگیزه های گفت وگوی اخیر ریاض با انصارالله
روزنامه «البناء» لبنان با اشاره به ناکامی های عربستان در منطقه و محقق نشدن خواسته های این کشور، گفت وگوهای هیات یمنی و عربستان را در کانون توجه قرار دارد.
روزنامه البناء روز بیستم اسفندماه در گزارشی به قلم «نادیا شحاده» نوشت: عربستان به تازگی دریافته که دخالت پی در پی این کشور در مسایل منطقه و تلاش برای دامن زدن به فتنه و جنگ های قومی- مذهبی دلیل اصلی بحران، بی ثباتی و جنگ های منطقه است. این دخالت ها از بحرین آغاز شد و سوریه، عراق و یمن را هم فرا گرفت. این کشور به بهانه بازگشت دولت قانونی، به طور مستقیم علیه مردم یمن وارد جنگ شد و با وجود سپری شدن یک سال از حمله پی در پی به یمن، نه تنها نتوانست ائتلاف گروه مردمی انصارالله و هواداران «علی عبدالله صالح» رییس جمهوری پیشین یمن را بر هم زند و آنان را وادار به تسلیم کند بلکه نتیجه ای عکس از این نبرد به دست آورد. با وجود اینکه مقام های عربستان تلاش می کنند بر آمار قربانیان و زیان های جنگ در یمن سرپوش نهند، اما ضربه های کمرشکن نیروهای ارتش یمن و کمیته های مردمی انصارالله به عربستان، ریاض را رسوا کرده است.
به نوشته البناء، «مجتهد» فعال نام آشنای سعودی در فضای مجازی که از پشت پرده اخبار آل سعود اطلاع دارد در صفحه خود در «توییتر» فاش کرد که ۲ هزار تن از نیروهای عربستان در این نبرد کشته شده و چهارهزار و ۸۵۰ تن نیز زخمی شده اند.
به گزارش البناء، روزنامه «واشنگتن پست» در بیست و هشتم ژانویه با تکیه بر داده های سازمان اطلاعاتی مرکزی آمریکا نوشت: ارتش و کمیته های مردمی یمن توانستند در نبرد با عربستان به پیروزی های بزرگی دست یابند. دولت عربستان به طور عمدی بر این حقایق سرپوش می نهد تا مبادا مردم علیه دستگاه حکومتی قیام کنند.
روزنامه البناء افزود: عملیات طوفان قاطعیت برای عربستان نتایجی وارونه در پی داشته و بر خلاف انتظار آل سعود پیش رفته است. با وجود اینکه به نظر می رسد این عملیات به پایان راه خود رسیده اما هیچ گونه پیروزی نظامی را برای عربستان به همراه نداشته است. در نتیجه شکست در میدان های نبرد، انتقادها نسبت به تهاجم عربستان در کشورهای عربی و جهان افزایش یافته است و پارلمان اروپا، عربستان را به جنایت جنگی در یمن متهم کرده و از کشورهای اروپایی خواسته از صدور سلاح به عربستان جلوگیری کنند. … ریاض بخش بزرگی از بودجه خود را هزینه جنگ یمن کرده و اکنون شکست خورده است. حال پس از این شکست، ریاض مجبور است با گروه مردمی انصارالله که در صحنه تحولات یمن به بازیگری اساسی تبدیل شده، تن به گفت وگو دهد تا خود را از باتلاق یمن رهایی بخشد.
در ادامه می خوانیم: با توجه به تحولات میدان های نبرد یمن که پیامدهای ناگواری برای عربستان به همراه داشته و در نتیجه پافشاری ارتش و کمیته های مردمی انصارالله برای بیرون راندن اشغالگران، همچنین با توجه به قدرتیابی گروه های تروریستی در یمن، افزایش فشارهای بین المللی به عربستان برای پایان بخشیدن به نبرد و آغاز تلاش های فرستاده سازمان ملل برای برپایی دور تازه ای از گفت وگوهای صلح تا پایان ماه جاری میلادی، اکنون این سوال مطرح می شود که آیا عربستان در برابر مردم یمن تسلیم شده است و آیا این کشور قطعنامه های سازمان ملل برای پایان بخشیدن به جنگ یمن را خواهد پذیرفت؟
** نگاهی به توافق جنبش انصارالله و عربستان
روزنامه «السفیر» لبنان با اشاره به توافق جنبش مردمی انصارالله و عربستان برای برقراری آتش بس و ادامه گفت وگوهای بدون پیش شرط، نگاه های تحلیلی مختلف درباره این مساله را برجسته کرد.
السفیر در بیستم اسفندماه در گزارشی با عنوان «عربستان – انصارالله و مبادله اسرا و تغییر لحن» نوشت: سفر یک هیات از انصارالله به عربستان، نخستین گام برای پایان بخشیدن به جنگی است که از یک سال پیش تاکنون ادامه داشته است. ائتلاف حمله به یمن برای نخستین بار از مبادله اسیر میان عربستان و یمن سخن به میان آورده و موافقت خود با آتش بس در مرزها را اعلام کرده است.
به نوشته السفیر، به احتمال زیاد موافقت عربستان با گفت وگو با انصارالله به این دلیل است که تلفات نظامیان این کشور در جنگ افزایش یافته و این نبرد فقط گسترش دامنه نفوذ گروه های تکفیری در یمن را در پی داشته است.
به نوشته السفیر، «آدم بارون» پژوهشگر اندیشکده «شورای روابط خارجی اروپا» بر این باور است که توافق یاد شده از اهمیت بالایی برخوردار است. به باور بارون علت این توافق آن است که همپیمانان برجسته عربستان از بحران انسانی رو به رشد، گسترش نفوذ القاعده و دیگر گروه های تندرو احساس نگرانی می کنند.
السفیر در ادامه آورد: «فارع المسلمی» پژوهشگر «بنیادکارنگی» اقدام عربستان برای گفت وگو با انصارالله را تلاش این کشور برای یافتن راه رهایی از وضعیت کنونی می داند. المسلمی با وجود اینکه توافق ۲ طرف برای رسیدن به آتش بس را گامی در مسیر درست ارزیابی می کند، اما با دیده تردید به آن می نگرد.
** نیاز ۲ طرف به توافق
روزنامه اردنی «الدستور» با اشاره به فرسایشی شدن جنگ یمن، توافق عربستان و یمن برای ادامه گفت وگو را مورد بررسی قرار داد و هر ۲ طرف را نیازمند توافق دانست.
الدستور در روز بیستم اسفندماه در گزارشی توافق را از نظر شکل و محتوا از زمان آغاز بحران یمن تاکنون تحولی بی سابقه دانست. به نوشته الدستور، عربستان پیش از این به طور مطلق تن دادن به گفت وگو با انصارالله را رد می کرد و همیشه از ضرورت گفت وگو با دولت قانونی به رهبری «عبدربه منصور هادی» رییس جمهوری فراری یمن و اطرافیان او سخن به میان می آورد.
بر پایه گزارش روزنامه الدستور، واقعیتی که نمی توان از آن چشم پوشی کرد این است که هر ۲ طرف از این نبرد خسته شده اند و برای پایان دادن به آن زیر فشار قرار دارند. این امید وجود دارد که توافق یاد شده به راه حلی سیاسی برای پایان بخشی به بحران یمن منجر شود و با وجود تلاش های کُند و جانبدارانه هیات سازمان ملل اوضاع در این کشور بهبود یابد.
روزنامه الدستور در ادامه در مورد پیامدهای این گفت وگو افزود: این توافق به انصارالله به عنوان یک طرف اصلی در یمن مشروعیت می بخشد. همچنین توافق میان ۲ طرف، به مثابه نردبانی است که سبب خواهد شد عربستان با امنیت از بالای درخت یمن پایین آید.
منبع : ایرنا
برچسب ها :
ناموجود- نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
- نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰