ترکیب کابینه، پشتوانه حراست از رای مردم
تهران – جارپرس – گمانه زنی و تحلیل ها درباره ترکیب و تغییرات کابینه دوازدهم و ضرورت آن با نزدیک شدن به آغاز کار دولت جدید، گسترده تر از همیشه در عرصه سیاست و رسانه ایران پیگیری می شود.
به گزارش جارپرس به نقل از ایرنا، دولت اول تدبیر و امید با تمام فراز و نشیب های آن روزها و ماه های پایانی خود را سپری می کند تا در نیمه تابستان امسال «حسن روحانی» به عنوان دوازدهمین رییس جمهوری در نظام جمهوری اسلامی سوگند یاد کند و کابینه جدید تشکیل دهد.
مردم ایران در ۲۹ اردیبهشت ۹۶ با رای ۲۴ میلیونی روحانی را برای بار دوم راهی پاستور کردند. رای دوباره مردم به روحانی پس از چهارسالِ نخستِ کشورداری او از این جهت مهم به نظر می رسد که جامعه نقاط ضعف و قوت دولت را دانسته و با این همه برای رفع و بهبود آن ها دوباره به تدبیر او اعتماد کردند. یکی از مهم ترین نقاط ضعف دولت یازدهم به اذعان بسیاری از صاحبنظران سیاسی و فعالان این عرصه، حضور و فعالیت مدیرانی بود که در روش و عملکرد همسویی چندانی با اعتدال نشان ندادند.
طی چهار سال گذشته برخی مدیران هم در سطوح عالی و هم میانی دولت، نه تنها شخص رییس جمهوری را در پیشبرد برنامه ها یاری ندادند، بلکه با رفتارهای خارج از اعتدال تلاش کردند مردم را از تدبیر دولت ناامید سازند. تلاشی که سرانجام صبر رییس جمهوری را هم لبریز کرد و زبان انتقاد و گلایه او را از برخی مدیران ناهمراه گشود. این اعتراض روحانی پس از انتخابات از سوی تحلیلگران به عنوان هشداری برای مدیران ناهمسو ارزیابی شد و بسیاری از چهره های سیاسی از عزم و اهتمام رییس جمهوری برای تغییرات گسترده در سطح مدیران و وزیران سخن گفتند. این تغییر در بدنه اجرایی دولت و جایگزینی افراد جدید باید با معیارها و اصول مشخصی صورت گیرد.
مدیران و وزیران دولت دوازدهم برای یاری دستگاه اجرایی باید شاخصه ها و ویژگی های مشترک با روش رییس این دستگاه را دارا باشند تا بتوانند اعتماد مردم به اعتدال رییس جمهوری را پاسخ دهند.
گروه پژوهش و تحلیل خبری ایرنا در گفت و گو با «محمد اشرفی اصفهانی» و «داریوش قنبری» نمایندگان پیشین مجلس به بررسی ضرورت های تغییر مدیران ناهمسو با مشی رییس جمهوری و ویژگی های مدیران و وزرای دولت آینده پرداخته است.
** دولت دوازدهم و ضرورت حذف مدیران ناهمسو
اشرفی اصفهانی درباره تغییر مدیران ناهمسو با روش اعتدال رییس جمهوری به خبرنگار ایرنا گفت: پیروزی حسن روحانی در انتخابات ریاست جمهوری دوازدهم با وجود همه موانع و مشکلات، نوعی معجزه بود. روحانی پس از این انتخاب باید قدردان رای مردم باشد و تغییر مدیران ناهمسو با خواست و اراده جامعه یکی از راه های قدردانی از مردم است. دلسوزان دولت چه در ایام انتخابات و چه قبل از آن باید در صحنه بمانند، اما باید اذعان کرد که عملکرد برخی در بدنه اجرایی، انتظار مردم را برآورده نکرد. پیش از انتخابات و طی چهار سال گذشته بسیاری از فعالان و دلسوزان از لزوم این تغییرات سخن گفتند؛ پس از انتخابات هم خود آقای روحانی از برخی مدیران گله داشتند و این نشان دهنده عزم دولت جدید برای همسوسازی روش و تفکر مدیران با محور اعتدال تاکید شده از سوی روحانی است.
نماینده پیشین مجلس افزود: مردم پس از خلق حماسه رای، اکنون از دولت روحانی انتظار دارند و این رسالت دولت دوازدهم را سنگین تر می کند. مدیران و کابینه جدید باید از هر نظر قوی تر، همسوتر و کارآمدتر باشند تا بتوانند انتظارات مردم را برآورده سازند. نباید از یاد برد ادامه کار مدیرانی که هنوز پیام رای مردم را دریافت نکرده اند می تواند جامعه را سرخورده و از دولت ناامید کند. بنابراین آقای روحانی باید در این مسیر کوشاتر از گذشته باشد. ناامیدی مردم از دولت اعتدال می تواند بستر تکرار تجربه دولت های نهم و دهم را فراهم کند. رفتار و ناهمسویی برخی مدیران، مردم را در سال ۸۴ از اصلاحات ناامید کرد و زمینه رشد پوپولیسم در ایران فراهم شد.
**مطالبات جامعه و شاخصه های وزیران آینده
قنبری درباره ویژگی های کابینه آینده و شاخصه های وزرا و مدیران حاضر در هیات اجرایی دولت به پژوهشگر ایرنا گفت: اولین و مهمترین ویژگی مدیران و وزرای دولت جدید روحانی درک پیام رای مردم در ۲۹ اردیبهشت است. وزرای جدید باید مومن و معتقد به راه و روش آقای روحانی باشند. با درک این پیام و اعتقاد به روش رییس جمهوری، وزرا در مسیر خواست مردم با دولت همسو خواهند شد و در صورت قرارگیری در بدنه اجرایی، برای تحقق مطالبات مردم تلاش می کنند. قطعا عملکرد دولت در نتیجه این همسویی نسبت به چهار سال گذشته بهبود خواهد یافت.
توانمندی در حوزه های تخصصی، دومین شاخصه مهم وزرای کابینه دوازدهم است. اعضای هیات دولت باید متخصص حوزه خود بوده و تجربه کافی در آن داشته باشد. چون نمی توان هیچ وزیری را یافت که به همه مسائل ریز و درشت وزرات خانه ای احاطه کامل داشته باشد بنابراین شاخصه سوم وزرا باید مشورت پذیری آنها باشد. مدیران سطوح بالا برای پیشبرد اهداف باید از صاحبنظران حوزه خود مشورت بگیرند.
این فعال سیاسی درباره دیگر ویژگی های کابینه آینده گفت: در دولت جدید موضوع جوانگرایی هم باید مورد توجه قرار گیرد، در چینش کابینه یازدهم آقای روحانی چاره ای جز استفاده از وزرای با تجربه نداشت. تازه واردهای دولت نهم و دهم طی هشت سال قبل از روحانی به قدری آسیب ایجاد کرده بودند که برای ترمیم آنها وی نیازمند تجربه وزرای مسن بود. در دولت دوازدهم این مشکل تا حدی مرتفع شده است و دولت می تواند از نیروهای جوان تر و کار آمدتر در کابینه و سطح بالای اجرایی استفاده کند.
این نماینده ادوار مجلس ادامه داد: به نظر می رسد طی چهار سال گذشته تا حد زیادی در جریان اعتدال کادرسازی انجام شده است و نیروهای جوان تر برای اداره مناصب پرورش پیدا کرده اند، بنابراین می توان از ظرفیت آنها برای اداره بهتر امور بهره برد. در کنار بهره مندی دولت از جوانان نباید از تجربه های افراد مسن نیز غفلت شود و این دو کنار هم باید به کمک دولت بیایند. موضوع سن و سال وزرا که گاهی در انتقادات برخی هم شنیده می شد وقتی می تواند مانع کار شود که آنها به دلیل کهولت سن دچار ناتوانی های جسمی شوند و از ادامه کار بازمانند، در غیر این صورت تجربه می تواند مسیر پیشرفت کشور را هموارتر کند. مدیرران با تجربه باید در بدنه دولت حفظ شوند و در کنار آنان از نیروهای جوان تر استفاده شود.
برچسب ها :
ناموجود- نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
- نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰