ترامپ رقابت انتخاباتی با جان کری را کلید زد



به گزارش جارپرس به نقل از ایرنا، به طور قطع دیدارهای مستقیم «جان کری» وزیر امور خارجه پیشین ایالات متحده با «محمد جواد ظریف» در سال های ۲۰۱۴ و ۲۰۱۵ یکی از پایه های اصلی برای امضای توافق هسته ای به شمار می رود. اگرچه این دیدارها در آن زمان بسیاری از اختلاف نظرها یا بدفهمی های دوطرفه از توافق را رفع کرد اما تکرار این ملاقات در شرایط کنونی به چالشی جدید در کاخ سفید تبدیل شده و موجی از اظهارات و انتقادهای رسانه ای را به وجود آورد.
بیان این نکته از سوی جان کری به رسانه ها که در دو سال گذشته «سه یا چهار بار با ظریف دیدار کرد» کافی بود تا وی آماج انتقادهای تندی از سوی رئیس جمهوری، وزیر امور خارجه و برخی جمهوریخواهان قرار بگیرد.
**جنگ لفظی سخیف در بالاترین سطح سیاسی
دونالد ترامپ بلافاصله به این موضع واکنش نشان داد و طبق معمول با چند پیام توئیتری دیدارهای کری با دشمن آمریکا را غیرقانونی دانست و پیامد آن را تضعیف سیاست های خود و به ضرر مردم آمریکا ارزیابی کرد. وی در پیام دیگری عنوان داشت «کری به ایرانی ها گفته است منتظر پایان دوره ریاست جمهوری ترامپ باشند».
ترامپ جان کری را به یک قانون تصویب شده در دهه ۱۹۳۰ با عنوان «قانون شفاف سازی ارتباط با نمایندگان خارجی یا فارا» (Foreign Agents Registration Act) ارجاع داد. بر اساس این قانون افراد باید روابط و اطلاعات خود را درباره نوع و میزان همکاری با دولت های خارجی اعلام کنند.
مایک پومپئو وزیر امور خارجه آمریکا هم در یک نشست خبری دیدار جان کری با ظریف را اقدامی بی سابقه و نامطلوب عنوان کرد که در تاریخ سیاست خارجی ایالات متحده مشابهی نداشته و باعث تضعیف سیاست های کاخ سفید شده است.
با این حال جان کری اعلام کرد هدف این دیدارها مشاوره دادن به ایران برای مقابله با سیاست خارجی کاخ سفید در دوره ترامپ نبود بلکه وی برای بهبود مناسبات منطقه ای و حل بحران ها در خاورمیانه (سوریه و یمن) تلاش کرده است.
وزیر امور خارجه پیشین آمریکا در گفت وگو با شبکه خبری «پی.بی.اس» بار دیگر ضمن انتقاد از ترامپ، هدف سیاست های وی را تغییر نظام ایران ارزیابی و عنوان کرد دولت ترامپ در کل راهبرد تغییر در ایران را دنبال می کند. به اعتقاد وی تصمیم برای خروج از برجام سیاستی خطرناک بود که برای ایالات متحده خطرات بسیاری را به همراه دارد.
رسانه های آمریکا این مجادله را در چارچوب سنتی حزب های ایالات متحده ارزیابی کردند. نشریه «پلتیکو» پاسخ توئیتری کری به پومپئو را به اندازه ای تند دانست که موجب تشدید دشمنی رسمی دو طرف خواهد شد.
از طرف دیگر این بحث ها نشان دهنده روابط بسیار گزنده میان اعضای دولت اوباما با دولت ترامپ تفسیر شده است. زیرا به اعتقاد این نشریه کنار گذاشتن توافق هسته ای سال ۲۰۱۵ یکی از مهمترین دلایل نارضایتی اوباما و همراهان وی است. در واقع ترامپ امضای وزیر امور خارجه اوباما بر یک توافق را بی اعتبار ساخت.
**دیدارهای کری ناقض قوانین آمریکا نیست
ترامپ با توئیت انتقادی خود، دیپلماسی در سایه یا پنهانی (shadow diplomacy) کری با ایران را هدف گرفته است. این در حالی است که جان کری تحقیقات ‘اف.بی.آی’ از «پاول مانافورت» را برای دولت آمریکا نگران کننده تر توصیف کرد. وزیر امور خارجه پیشین آمریکا به ترامپ و پومپئو طعنه زد و عنوان داشت اگر می خواهند بیشتر در مورد توافق هسته ای و اثرات آن بدانند یک نسخه از کتاب جدید وی را خریداری کنند.
تارنمای شبکه خبری «فاکس نیوز» این تحولات را «رد و بدل شدن نیش و کنایه میان ترامپ و کری با محوریت ایران» ارزیابی و اضافه کرد: در حالی که رئیس جمهوری ترامپ این دیدارها را غیرقانونی می داند کری گفته که وی باید نگران تحقیقات در زمینه دخالت روسیه در انتخابات باشد.
براساس تحلیل این شبکه تلویزیونی نزدیک به جمهوریخواهان، دیدارهای کری، قانون فارا را نقض نکرده و ممکن است قانون لوگان را که مانع از مذاکره اشخاص خصوصی از سوی دولت آمریکا می شود را نادیده گرفته است.
نشریه «نیویورک پست» اما این دیدارها با مقام های را نکته قابل توجهی ندانست زیرا پیش از این روزنامه بوستون گلاب هم در گزارشی عنوان کرده بود کری با مقام های ایران ارتباط داشت و تلاش هایی را به کار بست تا ترامپ از توافق هسته ای خارج نشود.
به اعتقاد تحلیلگران آمریکایی، کری با این اقدامات خود در حال تضعیف رئیس جمهوری مستقر در کاخ سفید است و این تجاوزی آشکار به شمار می رود. با این وجود حتی در این شرایط هم کری قانون لوگان را نقض نکرده است. نیویورک پست به کری توصیه کرد: این به نفع آمریکا است که اقدامی انجام ندهد و در خانه بماند.
** آغاز غیررسمی رقابت برای انتخابات۲۰۲۰
همانطور که گفته شد جان کری این دیدارها را به صورت رسمی یا از طرف دولت آمریکا انجام نداده و هیچ قانونی را در ایالات متحده نقض نکرده است. در حقیقت این دیدارها به بهانه ای برای حمله به رقیب تبدیل شده اند. شاید بتوان یکی از مهمترین دلایل برای این انتقاد گسترده دولت کنونی را در این نکته جستجو کرد که جان کری به عنوان مهمترین گزینه دموکرات ها برای انتخابات ریاست جمهوری آمریکا در سال ۲۰۲۰ مطرح شده است. ترامپ و نزدیکان وی تلاش می کنند جان کری را در زمینه مهمترین دستاورد سیاست خارجی اوبامای دموکرات تحت فشار قرار دهند. به اعتقاد بسیاری از تحلیلگران و مقام های کشورهای جهان، برجام نقطه عطفی برای اجرای صلح از طریق گفت وگو بوده است اما ترامپ و همراهانش این نکته را قبول ندارند.
فاکس نیوز در گزارش دیگری همین موضوع را دلیل نزاع جدید کاخ سفید عنوان کرد و نوشت جان کری، پدر توافق هسته ای با ایران است و به همین دلیل ترامپ بر اساس برخی گمانه زنی ها برای انتخابات سال ۲۰۲۰به وی تاخته است.
به نوشته این شبکه خبری اگرچه کری ۷۴ ساله از اظهار نظر در مورد انتخابات ریاست جمهوری خودداری کرد اما عنوان داشت تمرکز اصلی دموکرات ها اکنون بر انتخابات میاندوره ای معطوف است.
کری البته در گفت وگو با شبکه «سی.بی.اس نیوز» دوپهلو سخن گفت و اظهار داشت: در شرایط کنونی صحبت کردن در مورد ۲۰۲۰ یک انحراف کلی و اتلاف وقت است. چیزی که ما نیاز داریم تمرکز بر انتخابات ۲۰۱۸ است. ما به پیروزی نیاز داریم تا اعتماد را بازگردانیم و نشان دهیم کشور در مسیری درست در حال حرکت است.
با این وجود وی تاکید کرد او به عنوان یک فرد فعال باقی می ماند و به جنگیدن ادامه می دهد.
ارزیابی روزنامه «واشنگتن پست» نیز حکایت از آن دارد که ترامپ از دیدار کری با مقام های ایرانی برای ضربه زدن به وی استفاده می کند.
به اعتقاد روزنامه فوق این در حالی است که پیشتر دموکرات ها بارها جمهوریخواهان را متهم کرده بودند سیاست خارجی دولت «باراک اوباما» تضعیف می کنند. حال ترامپ با هدف تخریب جان کری همین روش را در پیش گرفته است.
برچسب ها :
ناموجود- نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
- نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰